Vládní spor ohledně daní! Jak to bude s našimi výplatami? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vládní spor ohledně daní! Jak to bude s našimi výplatami?

Český premiér Andrej Babiš (ANO)
Český premiér Andrej Babiš (ANO) (Facebook Andreje Babiše)

Dobrá zpráva pro pracanty, ale těžký boj pro politiky. Zrušení superhrubé mzdy provázejí neshody. A to uvnitř vládní koalice. Zatímco ANO navrhuje danit výplaty 15 a 23 procenty, koaliční partner ČSSD chce sazby 19 a 23 procent. »Oranžoví« totiž tvrdí, že nápad silnějšího partnera ještě víc zvýší rozdíly mezi lidmi vydělávajícími málo a hodně peněz.

Zrušení superhrubé mzdy – to je suma, ze které zaměstnavatel odvádí za zaměstnance odvody – má vláda ve svém programovém prohlášení. Jenže premiér Andrej Babiš (66, ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (41, ČSSD) se stále nedokážou domluvit, jaká by měla být nová sazba daně z příjmu. A to ani včera, kdy o tom znovu jednala koaliční rada. Shodu našli na tom, že ti bohatí – vydělávající kolem 140 a víc tisíc – budou danit 23 procenty. Jenže u té zbylé (čti drtivé) části zaměstnanců už domluva vázne. Babiš by rád, aby se z výplat odvádělo 15 procent na daních. To by znamenalo, že nám zbude víc v peněženkách, ale bude to zároveň větší zátěž pro veřejné finance, z toho 50 miliard by připadlo na státní rozpočet. „Nejvíce by na tomto návrhu vydělali lidé, kteří mají sto tisíc a více, a to myslím, že je špatně,“ míní o premiérově nápadu ministryně práce Jana Maláčová (39, ČSSD). Nyní činí efektivní zdanění pro zaměstnance 20,1 procenta.

Zvýší daně?

Hamáčkův návrh danit 19 procenty nepodpořilo – na rozdíl od toho Babišova – ministerstvo financí. „Návrh nereflektuje zejména potřebu ekonomického stimulu, který výrazně zvyšuje disponibilní důchod zaměstnanců. Tímto krokem tak nedojde k výraznějšímu zvýšení jejich čisté mzdy, a to bez zátěže zaměstnavatelů,“ uvedl rezort k návrhu šéfa ČSSD. Šéfce státní kasy Aleně Schillerové (56, za ANO) se také nelíbí, že Hamáčkova verze nepočítá s uznáváním výdajů dvou třetin zaplaceného pojistného pro OSVČ. „Tento návrh de facto znamená, že se OSVČ zvedají daně,“ upozornila. To ale vicepremiér odmítá a tvrdí, že soukromníci budou platit paušální daň, proto se jich to vůbec nedotkne. Vypadá to tak, že o obou návrzích rozhodnou až poslanci v rámci schvalování daňového balíčku.

Zajímavou tabulku najdete v tištěné verzi Aha! 4.11.2020

Přečtěte si
havran2
4. 11. 2020 • 11:35

Bohužel si mohou v Česku poslanci nebo ministři všechno co se jim zlíbí. Při volbách jenom slibují a potom skutek - utek ! ! !

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.