Premiér Babiš: Návrat do normálu (snad) v červnu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Premiér Babiš: Návrat do normálu (snad) v červnu!

Andrej Babiš s rouškou
Andrej Babiš s rouškou (Úřad vlády)

Lidé, kteří pracují v první linii, jsou nejvíce ohroženou skupinou a riskují nákazu. V poslední době jsou ovšem vystaveni dalšímu a o to zákeřnějšímu problému – lidskému lhaní. Lidé jednoduše neřeknou, že jsou kvůli kontaktu s nemocným v karanténě, nebo jsou dokonce sami nakaženi

Někomu to může přijít nepochopitelné. Proč to ti lidé dělají? To si neuvědomují, co způsobí? Plzeňská koučka Jana Janečkové Tichá tvrdí, že v současné době lžou ze tří důvodů. „Buď mají strach, nebo jim to vůbec nedojde, protože se ocitli v nějaké stresové situaci. Třeba v ohrožení vlastního zdraví. A třetí důvod už je více děsivý – lžou cíleně, se záměrem napáchat škodu, zviditelnit se a podobně.“

Zatajování ze strachu
Jednou z nejtěžších a zároveň nejnebezpečnějších věcí na koronaviru je hrozba virtuálního i skutečného odsuzování, pronásledování, někdy až lynčování těch, kteří jsou nakažení. „Strach a zkušenost s tím, že nemocné odsuzují nejen lidé na sociálních sítích, ale i někteří z okruhu jejich známých či lidí, s kterými musí být v kontaktu, značně zvyšuje pravděpodobnost, že se určitá část nakažených pokusí svůj zdravotní stav utajit,“ vysvětluje psycholožka Petra Štarková a dodává: „Tím ale vzniká potenciální riziko jednak další nákazy, dále také zhoršení zdravotního stavu nakažených a mimo jiné i stavu psychického. V nejzávažnějších případech může dojít i k pokusům o sebevraždu.“ Psycholožka Radana Rovena Štěpánková také sdělila Aha! svůj pohled na věc: „Setkávám se s tím, že lidé mezi sebou mají tendenci uvádět, že se s lidmi nestýkají, nebo udávají menší počet, než je realita. Za tím vším je strach z vyloučení ze společnosti. V současné době se Covid-19 stal symbolem smrti a vyloučení.“ Podle Štěpánkové je lidská potřeba sounáležitosti a bytí spolu daná. „A lidé cítí, že když přiznají realitu, že kvůli možnosti nákazy budou vyloučeni ze společnosti. A může s nimi být jednáno jako s prašivými. Přirozený instinkt přežití tedy velí, aby mlžili či lhali. Bojí se, že kdyby řekli pravdu, bude s nimi zacházeno nedůstojně,“ uzavírá psycholožka.

Jak problém odstranit?
„Je velmi důležité, stejně jako je to pravidlem u jiných chorob, neobviňovat nikoho za to, že se koronavirem nakazil. Naopak, je v zájmu zdraví nás všech se k lidem s touto nemocí chovat korektně a nabídnout jim největší možnou pomoc,“ doporučuje psycholožka Štarková.

Co se stalo
V těchto dnech došlo k několika případům, kdy museli profesionálové z první linie do karantény kvůli lži nebo zatajování.

*V prachatické nemocnici muselo karanténu podstoupit 5 lékařů a dalších 32 zaměstnanců. Jen proto, že dvě pacientky, kamarádky z jedné obce, které se setkaly s pozitivně testovanou osobou, to zdravotníkům zatajily. A u obou se nákaza potvrdila.
*V Praze Košířích ve středu v noci přišli policisté při převozu dvou podezřelých k možnému kontaktu s osobami, které byly pravděpodobně nakažené. Měly cestovatelskou anamnézu a střídaly se u nich horečky. Léčily se doma. Policistům ovšem vše zapřely. Šéf policistů oba podezřelé propustil domů. Co je se zasahujícími policisty, není jasné.
*Do karantény se musela odebrat minulý týden i posádka Rychlé záchranné služby z Plzeňska. A to kvůli tomu, že pacient, ke kterému jeli, jim zatajil, že je v karanténě. Záchranáři proto varují: „Pokud při volání na 155/112 dispečera/ku neupozorníte na to, že jste v karanténě nebo jste byli na odběrech, máte kontakt s někým, kdo se pohyboval v zahraničí, nebo s někým, kdo je již nemocný, pokud zatajíte to, že máte teplotu, suchý kašel a potíže s dýcháním, ohrožujete nás! A může se stát, že příště nebude mít kdo přijet.“

I TOHLE DĚSÍ...
*Nakažená rodina, žijící v jedné z donedávna uzavřených obcí na Olomoucku, je vystavena šikaně obyvatel vesnice. „Zasloužíš kulku do hlavy,“ napsal na sociální síť otce jeden ze »sousedů«.
*Policie zadržela muže, který údajně vyhrožoval zabitím členovi Ústředního krizového štábu a jeho rodině. Muž podle policie poslal víc než 30 e-mailů.

Schillerová o změnách OSVČ: PLÁN NEBYL SPRAVEDLIVÝ, ZMĚNÍ HO!
Tohle se moc nepovedlo. Sotva ministryně financí Alena Schillerová (56, za ANO) představila záchranný plán pro OSVČ s názvem Pětadvacítka, snesla se vlna kritiky. A už se pracuje na úpravě. Program finanční podpory pro osoby samostatně výdělečné činné (OSVČ), které se dostaly do potíží kvůli koronavirové krizi, počítá s jednorázoývm příspěvkem 25 tisíc korun, byť původní slib byl 15 tisíc měsíčně. Navíc na peníze dosáhnou pouze ti, kterým poklesly tržby za první čtvrtletí oproti loňskému roku o 10 procent nebo měli loňské hrubé příjmy 180 tisíc korun. Nárok nemají mít ani lidé, kteří už své živnosti pověsili na hřebík a pobírají nemocenskou nebo dávky v nezaměstnanosti. K tomu se ve středu večer vyjádřila i sama Schillerová na Facebooku. „Naším záměrem nebylo ho znepřístupnit, ale najít co nejspravedlnější model. Pokud se nezanedbatelná část zasažených OSVČ do kritérií z různých důvodů nevešla, tak spravedlivý nebyl. Pracujeme na úpravě,“ napsala. A kromě opozice nápad včera zkritizoval i premiér Andrej Babiš (65, ANO). „Pětadvacítka se ministerstvu moc nepovedla. Je to moc složité,“ řekl pro Aha!. Je tak více než pravděpodobné, že Sněmovna ještě pomoc živnostníkům v úterý pozmění.

BABIŠ: LEPŠÍ ČASY AŽ PO VELIKONOCÍCH
Po Velikonocích by se mohly začít otevírat obchody. To řekl Aha! premiér Andrej Babiš (65, ANO). A pokud vše půjde dobře a podaří se zpomalit šíření koronaviru, mohli by se Češi vrátit do »normálu« v červnu. Podle předsedy vlády se zatím situace v zemi vyvíjí celkem pozitivně a počty nakažených procentuálně klesají. „Zlomové období bude asi konec dubna, kdy se očekává vrchol epidemie. Doufáme, že se dostaneme mezi 10 až 15 tisíc nakažených a potom už by to mohlo začít klesat. Pokud by všechno šlo dobře, tak bychom se koncem května, v červnu mohli vrátit do úplného normálu,“ dává naděje na lepší vyhlídky Babiš.

Připravují úlevu
Kabinet si prý uvědomuje, že lidi jsou z přísných opatření unavení a frustrovaní. Proto se už připravuje plán na postupné uvolňování nařízení. Konkrétní termíny ale premiér říct nechtěl. „Určitě po Velikonocích začneme, potřebujeme začít uvolňovat některé obchody. Ale k tomu je potřeba dodržovat pravidla, dodržovat odstup metr mezi lidmi v obchodě, vysokou hygienickou úroveň,“ uvedl předseda vlády. Žádná nová přísná opatření naopak už jeho kabinet nechystá.

Návrat do lavic
S ministry už Babiš také diskutuje, kdy by se žáci mohli vrátit do škol – prý se ještě před koncem školního roku do lavic podívají. Nejspíš by se začalo od nižších stupňů. Ovšem za určitých pravidel. „Je to celá řada opatření, rozfázování začátku hodin, dezinfekce, měření teploty, větrání prostor, pravidelné mytí rukou,“ dodal premiér s tím, že jedním z řešení je třeba i to, aby děti seděly samy v lavicích a i jindy dodržovaly metrový rozestup. Ministerstvo školství zatím nechtělo věc komentovat, z odborných kruhů i od lidí ale přicházejí pochybnosti o tom, zda jde toto nejen během výuky, ale i o přestávkách, zajistit.

Testovat se nenechal a doma nespí
Ačkoliv je podle premiéra Babiše důležité testování na koronavirus, sám tuto proceduru nepodstoupil. Prý k tomu není důvod, i když se jeho dcera Vivien (19) vrátila ze Španělska, kde zákeřný virus řádí naplno, a byla do soboty v karanténě. Na testy prý předseda vlády půjde, kdyby na sobě pociťoval příznaky. Přesto, že se cítí zdráv, doma teď nespí. „Žiju odděleně, chodím do práce a do objektu, kde je kancelář a mám tam ložnici, takže nepřicházím do styku téměř s nikým a všechno děláme videokonferencemi,“ uvedl Babiš.

Covid-19 aktuálně
ČESKO: 3805 NAKAŽENÝCH, 44 MRTVÝCH A 67 UZDRAVENÝCH

V Česku bylo v době naší uzávěrky potvrzeno 3805 nemocných s Covid-19. V souvislosti s nákazou zemřelo 44 lidí. Počet vyléčených pacientů je 67.

ODMĚNY PRO ZDRAVOTNÍKY
O mimořádné příplatky pro zdravotníky v první linii žádá Asociace českých a moravských nemocnic, která sdružuje 118 zařízeních. Peníze by měly jít z prostředků státního rozpočtu. „Navrhujeme, aby Vláda ČR tímto způsobem ocenila jejich práci a nadále je stimulovala,“ uvedl mluvčí asociace Eduard Sohlich. Odměny dostávají zdravotníci už tří velkých pražských nemocnic.

VIRUS V PEČIVU NENÍ
Zda je koronavirus obsažen v pečivu, zkoumala jihlavská veterinární laboratoř. Na žádost Státní zemědělské a potravinářské inspekce otestovala rohlíky, chleba a raženky. Test byl pouze experimentální. „Výsledky potvrdily stanovisko Evropského úřadu pro bezpečnost potravin, tedy byly negativní,“ uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Dlouhodobě se uvádí, že se virus potravinami nepřenáší.

VYHROŽOVAL ZABITÍM
Přes 30 e-mailů měl poslat muž (53) jednomu ze členů Ústředního krizového štábu. V nich měl jemu a jeho rodině hrozit zabitím. Podle serveru Lidovky.cz je poškozeným Roman Prymula. Podezřelý se přiznal. Cítil se prý omezen na svých právech a Prymula mu přišel zbytečně autoritativní.

ZADRŽELI PRODEJCE RESPIRÁTORŮ
Milionová pokuta hrozí třem pokoutným prodejcům respirátorů FFP3, které dopadla policie v Praze. Celkem u nich našli 660 respirátorů. Nejen že mnohonásobně navýšili cenu, trojice navíc porušila mimořádné opatření. Ochranné prostředky třídy FFP3 je povoleno prodávat pouze státním institucím a organizacím, případně firmám, které zásobují stát.

STĚŽUJÍ SI NA STAV NOUZE
Kvůli zákazu volného pohybu osob a zákazu prodeje zboží a služeb kvůli šíření koronaviru se na pražský městský soud obrátilo hned několik lidí. Celkem podali 11 žalob, z nichž jednu už soud zamítl. Dalšími se bude zabývat.

Co můžeš udělat v karanténě, neodkládej na zítřek:

Video se připravuje ...

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.