Lék remdesivir - Odborníci: Neupínejme se k němu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Lék remdesivir - Odborníci: Neupínejme se k němu

Vlevo lékař Martin Balík, vpravo ředitel Všeobecné fakultní nemocnice David Feltl.
Vlevo lékař Martin Balík, vpravo ředitel Všeobecné fakultní nemocnice David Feltl. (Blesk.cz)

Koronavirem vážně postižený pražský taxikář, který jako jediný dostával v Česku lék remdesivir, se uzdravuje. Je při vědomí a bude zkoušet dýchat bez přístrojů. Lékaři si však nejsou jisti, jestli zlepšení jeho stavu »má na svědomí« právě experimentální preparát.

Lék, který byl původně určen na léčbu eboly, dobral 53letý pacient ve čtvrtek. Dostávat ho začal 24. března, kdy byl v kritickém stavu napojen na mimotělní oběh, který okysličoval jeho krev. „Jeho situace byla na hraně, na hraničních parametrech životních funkcí,“ řekl včera jeho ošetřující lékař docent Martin Balík z pražské Všeobecné fakultní nemocnice (VFN).

Dýchat bude sám

Stav pacienta se ale prý začal zlepšovat ještě předtím, než mu lék začali podávat. Nyní je ve fázi rehabilitace a uzdravuje se. „Je při vědomí, začneme testovat jeho spontánní ventilaci,“ sdělil Balík. Dodal však: „Doteď skutečně nevíme, jestli remdesivir byl to zásadní, co mu pomohlo. Tudíž bych se k tomu léku zase tolik neupínal.“ A optimismus krotil i ředitel VFN David Feltl. „Nadále je to experimentální léčba, situace je mnohem složitější, než že přišel lék a zachránil pacienta,“ řekl.

Jen dětem a těhotným

Lék je nyní americká firma Gilead ochotna poskytnout jen pro děti do 18 let a pro těhotné, kteří jsou ve stavu těžkého respiračního selhání. VFN má nyní 16 pacientů v intenzivní péči, z toho 6 pacientů na umělé plicní ventilaci. Jim mimo jiné doktoři podávají lék proti malárii hydroxychlorochin, podporují jejich imunitu a léčí příznaky například antibiotiky. Všechny pacienty, které přijímají na lůžko, na koronavirus testují.

Plazma dává naději: Léčba schválena i v Česku!

Vědci na celém světě hledají zbraň na virus, který už nakazil přes milion lidí. Naději dává i metoda, kterou používali lékaři v čínském Wu-chanu a nyní ji zkoušejí i ve světě. Nemocným je tu podávána krevní plazma lidí, kteří se z nákazy Covid-19 vyléčili, a podle expertů jsou výsledky pozitivní. Čínští lékaři, kteří metodu uplatňovali na tisících pacientů, hovoří dokonce o vynikající zkušenosti. Plazma není přímo lékem, ale dodává tělu pacientů ve vážném stavu protilátky z krve vyléčených. Nově to bude naděje i pro nemocné v Česku! „Je to možnost i pro naše pacienty. Státní ústav pro kontrolu léčiv ji čerstvě schválil. Během týdne budeme mít na stole něco, podle čeho budeme postupovat,“ prozradil včera Martin Balík. SÚKL ale později upřesnil, že on tuto léčbu schválit nemůže, ale pouze ji registruje.

Víte, že...

…Remdesivir jako experimentální lék proti ebole vyvinul výzkumný tým v čele s Čechem Tomášem Cihlářem?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.