Kázali roušky, sami je sundali: Hamáček i Maláčová přistiženi »naostro«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Kázali roušky, sami je sundali: Hamáček i Maláčová přistiženi »naostro«!

Jan Hamáček
Jan Hamáček (Foto Blesk - Jakub Poláček)

Bez roušky či jiného krytí úst ani ránu. Ať už jste v parku anebo v práci. Jinak hrozí trest. Takto hřímá vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (41, ČSSD). Jenže sám udělal přešlap, když byl přistižen bez roušky, a to rovnou na jednání o tom, jak virus zastavit!

Na sociální síti Twitter se ve středu objevila fotografie, kde Hamáček coby šéf Ústředního krizového štábu, sedí během videokonference bez ochrany obličeje mezi dalšími lidmi. Možná jste si snímek prohlédli, když jste se sami zrovna za rouškou dusili v kanceláři. Podle nařízení vlády totiž nesmíme mít ústa a nos odkryté, ani když pracujeme.

Chtěl pokuty
Vtipné bylo, že vicepremiér jen pár hodin předtím, než se snímek dostal na veřejnost, horoval, aby policisté mohli lépe trestat lidi, co na roušky a další zákazy kašlou. Tedy aby mohli dávat blokové pokuty až 10 tisíc korun místo zdlouhavého správního řízení, což vzápětí schválila vláda. Po zveřejnění fotky si proto Hamáček ihned začal sypat popel na hlavu. „Nebudu se vymlouvat, byla to chyba, pravidla platí pro každého. Odeslal jsem 10 tisíc korun jako dar FN Motol,“ napsal na sociální síť Hamáček. Stejného přešlapu se na téže konferenci dopustila i jeho vládní kolegyně, šéfka rezortu práce Jana Maláčová (38, ČSSD). A zapomnětlivost mají asi v rodině, protože bez ochranné pomůcky seděl o kousek dál i její manžel a náměstek ministra zahraničních věcí Aleš Chmelař (32, ČSSD). Po upozornění deníku Aha! se i oni za své pochybení omluvili. „S Alešem se kajeme a každý posíláme 10 tisíc Janu Lormanovi do Života 90 (organizace pomáhající seniorům, pozn. red.),“ napsala na Twitter Maláčová.

krizový štáb: Na prodloužení o 30 dnů trváme!
Aktuální situací ohledně koronaviru se včera opět zabýval Ústřední krizový štáb pod vedením Jana Hamáčka. Podle něho vypadá situace v Česku nadějně, protože klesá poměr denního nárůstu nakažených. Přesto ale štáb, včetně opozičních zástupců v něm, nadále trvá na prodloužení nouzové stavu o dalších 30 dní. Opoziční strany přitom chtějí spíše prodloužení na kratší dobu, třeba na 14 dní. To ale vicepremiér odmítá, už kvůli tomu, že nouzový stav jeho rezortu umožňuje nakupovat ochranné pomůcky bez výběrových řízení. Těch má Česko podle Hamáčka zatím dostatek a vydržet mají na několik nadcházejících týdnů. Zároveň zopakoval, že prodloužení stavu neznamená, že by některá opatření nemohla být uvolněna dříve. Vláda už v pondělí projednala návrh štábu na prodloužení nouzové stavu, a to až do 11. května. Aby k tomu ale fakticky došlo, potřebuje kabinet souhlas Sněmovny. Ta se návrhem bude zabývat na mimořádné schůzi 7. dubna.

Bolek Polívka apeluje na dodržování opatření proti koronaviru:

Video se připravuje ...

Přečtěte si
amgal
4. 4. 2020 • 08:52

Uznal chybu, zaplatil pokutu, tak proč se vtom pořád pitváte?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.