Zvířata v útulcích v ohrožení: Docházejí peníze... hrozí jim smrt! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zvířata v útulcích v ohrožení: Docházejí peníze... hrozí jim smrt!

Záchranné stanice a útulky bijí na poplach: Zvířatům hrozí smrt!
Záchranné stanice a útulky bijí na poplach: Zvířatům hrozí smrt! (foto ara)

Zachraňují psy, kočky i volně žijící zvířata. Teď ale záchranné stanice a útulky bijí na poplach. Kvůli koronaviru přicházejí o sponzory. Pokud se situace nezmění, hrozí zvířatům i smrt. Zdravá zvířata se sice nesmějí utrácet, jenže když dojdou peníze...

Krach visí i nad záchrannou stanicí Falco, která přijímá volně žijící zvířata z téměř celého Ústeckého kraje. Působí na území větším než 5000 km².

Pomohli tisícům

„Po 25 letech činnosti, kdy pomohla více než 10 tisícům zvířat v nouzi a najezdila za jejich záchranou stovky tisíc kilometrů, bude muset zřejmě skončit,“ říká posmutněle Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody. Ústecký kraj, z jehož dotace je stanice z velké části financována, chce letos podle něj veškeré příspěvky zrušit. Stanice má bez podpory kraje pro letošek zajištěné pokrytí jen necelé třetiny nejnutnějších nákladů.

Přijde bankrot?!

Zatím se ale stanice ze všech sil drží. „I v této těžké době zůstává provoz nepřerušen. Přece ta zvířata nenecháme uhynout,“ vysvětluje Jana Tomšovská z Falca. Jak si ale poradí, až finance dojdou, neví. „Jestli se nám nepodaří sehnat peníze na provoz, budeme muset vyhlásit bankrot,“ dodává.

Nebude na péči

Mnohé útulky živí své čtyřnohé svěřence zejména z darů drobných sponzorů, ať už fyzických osob, nebo podnikatelů, kteří nyní přicházejí o práci, živnosti, a tedy příjmy. Situaci dobře nevidí ani Hana Janišová z Pražského spolku ochránců zvířat, který provozuje útulek Kocour Felix v Klecanech u Prahy. „Zvířata sice nebudou hned umírat hlady, nějaké krmivo se asi zatím podaří získat i přes špatnou situaci. Ale bude nedostatek financí na veterinární péči či na energie. To jsou zpravidla nejdražší položky v rozpočtech útulků. A pokud nebude na již nyní nedostatečné odměny, nebude se mít o zvířata kdo postarat,“ vysvětluje Janišová.

Může krachnout i záchranka

V ohrožení je i zvířecí záchranka Pet Medic, která je součástí záchranného integrovaného systému Prahy. Jezdí s hasiči, policisty a zdravotnickou záchrannou službou k požárům, nehodám, všude tam, kde jsou v ohrožení i zvířata. „Pokud nás zavolají například hasiči, lidé za to nic neplatí. Zdrojem financí pro nás ale jsou další služby pro majitele zvířat. Jenže ti nás teď využivají méně a nebo nám zůstávají dlužni. Navíc se zvýšenými hygienickými požadavky stoupají náklady na provoz. Rezervy nám už docházejí,“ vysvětluje Iva Janků, ředitelka zvířecí záchranky, která působí nejen v Praze, ale také ve větší části středních Čech.

NÁKLADY ZAČNOU STOUPAT

Jaro a léto jsou navíc pro tato zařízení i za běžného fungování zátěžová. „Lze očekávat, že náklady začnou stoupat už v půlce dubna, kdy se rodí mláďata. V sezoně je také více poraněných zvířat, tím stoupají náklady na veterináře,“ dodává Věra Přibylová ze Záchranné stanice pro divoká a exotická zvířata v Praze 9. V chodu této stanice a jí podobných se projevuje nejen úbytek sponzorů, ale i například uzavření restaurací, hotelů a stravovacích zařízení. „Odebírali jsme od jejich dodavatelů přebytky zeleniny a ovoce. Ti ale nyní neobjednávají nebo jen minimálně, a tak pro nás už nezbývá,“ dodává s tím, že pokud mají lidé třeba zbylá jablka ve sklepích, zvířata v záchranné stanici za ně budou vděčná.

Covid-19 aktuálně

ČESKO: 4091 NAKAŽENÝCH, 53 MRTVÝCH A 77 UZDRAVENÝCH

V Česku bylo v době naší uzávěrky potvrzeno 4091 nemocných s Covid-19. V souvislosti s nákazou zemřelo 53 lidí. Počet vyléčených pacientů je 72.

DO RAKOUSKA PŘEPLAVAL

Že jsou hranice kvůli šíření koronaviru uzavřené, nezajímalo muže z Českých Velenic. Do Rakouska se dostal po vodě. „Přeplaval řeku a tvrdil, že si potřeboval něco zařídit. Policisté při kontrole zjistili, že má teplotu přes třicet osm stupňů Celsia,“ řekl policista Jiří Matzner. Testy na onemocnění Covid-19 však byly negativní. O SVÁTCÍCH NAKOUPÍME Během nouzového stavu nebude platit zákaz prodeje o státních svátcích. Pokud tedy bude stav nouze i na Velikonoční pondělí, budou moct mít prodejny nad 200 metrů čtverečních podle České obchodní inspekce otevřeno. Výjimka by se vztahovala především na potravinářské řetězce, naopak maloobchodního prodeje by se netýkala.

OTEVŘOU SE OBCHODY A SPORTOVIŠTĚ?!

Menší obchody by se mohly otevřít už příští týden. Epidemiolog Roman Prymula to včera řekl serveru iRozhlas.cz. První si nakoupí zákazníci v drobných domácích či zahrádkářských potřebách, možná i papírnictvích či obchodech s obuví. „Větší posun ale čekáme po Velikonocích. Po nich budeme chtít rozvolnit přístup k individuálním sportovištím, nebudou hned skupiny lidí hrát třeba fotbal, týkat se to bude sportů, jako je běh, tenis či golf,“ uvedl Roman Prymula. Naopak otevírání barů a nočních podniků není na pořadu dne. „Tam hrozí, že by se ve večerních hodinách opatření nedodržovala,“ vysvětlil epidemiolog.

STOVKY TURISTŮ V ČESKÉM RÁJI!

Díky krásnému počasí berou lidé útokem oblíbená místa. „Parkoviště pod Drábskými světničkami byla narvaná k prasknutí. V aktuální situaci však musíme být odpovědní,“ vzkazují na Facebooku radní z Mnichova Hradiště. Starostové okolních obcí reagovali uzavřením parkovišť a okolí Českého ráje bude více hlídat policie.

NOVÉ PLICNÍ PŘÍSTROJE

Pacientům s nejtěžším průběhem nemoci Covid-19 pomohou speciální přístroje na skenování plic. Týkat se to bude tedy těch, kteří potřebují plicní ventilaci. Přístroje by měly v následujících dnech dorazit do Česka. Fungují tak, že nepřetržitě monitorují pacienta a vytváří elektrické pole napříč jeho hrudníkem. Vypočítává tak, jak plíce dýchají.

BŘECLAV ZAVŘELA INTERNU

Šest nakažených zdravotníků, z toho tři lékaře a tři zdravotní sestry, na interním oddělení hlásí břeclavská nemocnice. Nakaženo je podle interních informací i devět pacientů. „Na oddělení proto nyní nikoho nepřijímáme,“ uvedl Petr Baťka, ředitel nemocnice. V Břeclavi se už dříve nakazili dva lékaři a dvě zdravotní sestry z ARO a ORL. Nemocnice ohlásila i nákup analyzátoru, který do 45 minut vyhodnotí odběry na koronavirus Covid-19. V provozu má být za 14 dnů.

MRTVÝ V PLZEŇSKÉM KRAJI

První úmrtí v souvislosti s nemocí Covid-19 má Plzeňský kraj. Jde o pacienta (†70), který zemřel v pátek ve Fakultní nemocnici (FN) v Plzni. „Měl několik přidružených nemocí,“ uvedla mluvčí FN Gabriela Levorová. Připojen byl 11 dní na podpůrné ventilaci. Nakazil se od příbuzného, který jako pendler dojížděl za prací do Německa.

HEJTMAN MÁ COVID-19

Hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (55) je pozitivní na COVID-19. Dva týdny byl v karanténě. „Po ukončení karantény a negativních výsledcích testování jsem na sobě pociťoval příznaky svalové horečky a měl jsem teplotu 37 stupňů. Nechal jsem si udělat další test a ten byl pozitivní,“ řekl hejtman.

PODPORA 25 TISÍC PRO VÍC ŽIVNOSTNÍKŮ

Zase je všechno jinak! Ministryně financí Alena Schillerová (56) vzala zpátečku a pomoc ve formě 25 tisíc korun pro živnostníky bude poskytována plošně. Původní návrh kritizovali živnostníci, a také premiér Andrej Babiš (65, ANO) prohlásil, že se moc nepovedl. Schillerová ho tedy předělala. Především zmizí podmínka, aby tržby osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) za poslední tři měsíce oproti loňsku klesly o deset procent. „Podpora bude určena pro všechny OSVČ, které začaly podnikat před 12. březnem, tedy před datem, kdy jsme vyhlásili nouzový stav,“ sdělila Schillerová iDnes.cz. Plošná podpora, která má být poskytována na základě jednoduché žádosti, se bude nyní týkat třeba i podnikajících studentů. Dál se ale nebude vztahovat na ty, kteří si jen přivydělávají při zaměstnání nebo jsou registrováni na úřadu práce či pobírají dávky v hmotné nouzi. Všechny novinky bude muset do zákona vtisknout formou pozměňovacích návrhů Sněmovna, která se tím bude zabývat příští týden.

2,5 tiséce Čechů prosí: CHCEME DOMŮ!

I když situace s šířením nebezpečného koronaviru je všude na světě vážná, doma je doma. To si teď uvědomuje 2,5 tisíce Čechů, kteří uvízli v cizině, a prosí český stát, aby jim pomohl domů. „Za minulé tři týdny se nám podařilo přímo zajistit repatriaci více než 5000 našich občanů. Z toho 2400 prostřednictvím autobusů z různých evropských států a přibližně 2800 našich občanů využilo repatriačních letů,“ pochlubil se včera ministr zahraničí Tomáš Petříček (38, ČSSD). V sobotu se navíc vrátí stovka dalších ze Srí Lanky a Nepálu. Příští týden pak podle šéfa české diplomacie vyzvednou letadla asi 120 českých občanů v Indonésii a 350 v Austrálii a na Novém Zélandu. Právě odtamtud si budou muset krajané výjimečně letenku zaplatit, což bude zhruba 18 tisíc korun. Podle Petříčka je to kvůli vysokým nákladům na dlouhý let, cena je prý ale srovnatelná s cenami letenek do ekonomické třídy z těchto destinací. Česko ještě jedná s dalšími zeměmi, aby dostalo domů i skupinky občanů například z Peru, Jihoafrické republiky či Filipín.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.