Aktuální stav českých nemocnic: Co všechno v nich máme k dispozici? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Aktuální stav českých nemocnic: Co všechno v nich máme k dispozici?

Lékaři z Jindřichova Hradce děkují ČVUT za dýchací masky vyrobené ze šnorchlů. Nápad okopírovali i v zahraničí!
Lékaři z Jindřichova Hradce děkují ČVUT za dýchací masky vyrobené ze šnorchlů. Nápad okopírovali i v zahraničí! (Facebook Nemocnice Jindřichův Hradec)

Vyčerpaní zdravotníci, nedostatek lůžek nebo život zachraňujících plicních ventilátorů. Obrázky z okolních zemí, které nemilosrdně zasáhl zákeřný koronavirus, děsí české zdravotníky i politiky. Odborníci ale včera ujišťovali: Lůžek je zatím dost a s kapacitou jsme na tom také dobře.

Podle expertů z Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) zatím počet nakažených odpovídá jejich odhadům – v minulosti totiž očekávali, že na konci března bude kolem 3 tisíc nakažených, což »sedí«. Došlo však k nárůstu pacientů přijatých do nemocnic. Zatímco 24. března skončilo ve špitále s koronavirem 19 pacientů, o čtyři dny později to bylo už rovných 40. „Kapacita systému je v tuto chvíli dostatečná a máme i poměrně i velkou rezervu. Kvalita péče je zcela identická jako v době před pandemií, a to je také důležité,“ uklidňoval včera přední český odborník na intenzivní medicínu Vladimír Černý.

Zatím lehký stav
Na konci dubna odborníci očekávají kolem 14 tisíc nakažených (více o prognózách čtěte na str. 4). Důvod k obavám by ale mohl nastat ve chvíli, kdy by bylo najednou hospitalizovaných 45 tisíc lidí „Většina aktuálně hospitalizovaných pacientů jsou v lehkém stavu. Pouze menší část je poněkud těžších nebo v tom nejtěžším, tedy že potřebují umělou plicní ventilaci,“ popsal současnou situaci Černý.

Uvidí stav lůžek
Aby ale zdravotnictví fungovalo i nadále, klíčové jsou informace. Také proto zřídili odborníci online přehled nemocnic, ve kterém v reálném čase uvidí dostupnou kapacitu i stav zdravotnického personálu pro pacienty s Covid-19. Tato data budou sloužit koordinátorům i národnímu dispečinku intenzivní péče lépe zvládnout celou situaci a v případě potřeby posílat pacienty do méně vytížených zařízení.

Pozor na tyhle choroby
Pokud má pacient s Covid-19 ještě nějakou další přidruženou nemoc, je pro něj situace o něco nebezpečnější. U nich se totiž může nákaza koronavirem snáze zvrtnout a mít těžší průběh. Úplně tou nejrizikovější nemocí je hypertenze neboli vysoký krevní tlak a nebezpečné jsou i další kardiovaskulární choroby. Opatrní musí být i lidé s cukrovkou (diabetes mellitus) nebo plicním či onkologickým onemocněním.

Tohle máme k dispozici
● 823 lůžek na ARO (anesteziologicko-resuscitační oddělení) je celkem v České republice
● 3658 lůžek pro dospělé mají v Česku JIP (jednotky intenzivní péče)
● 1615 volných lůžek zbývalo k 30. březnu na ARO i JIP dohromady
● Vytíženost sytému je tak 65%
● K dispozici je 2080 plicních ventilátorů
● Mimotělních oběhů pro náhradu funkce plic (ECMO) je 72
● Lékařů sloužících na intenzivní péči je 4271
● Zdravotních sester pracuje na ARO a JIP celkem 15 422

Tým odborníků proti viru
Pro boj s koronavirem vznikl také speciální tým s názvem IP Covid- 19. Ten má za úkol formulovat národní strategii zajišťování intenzivní péče v době pandemie. Bude také koordinovat celý systém, vytvářet doporučené postupy a mimo jiné i radit ministerstvu zdravotnictví. V šestičlenném týmu jsou špičkoví specialisté v oboru anesteziologie a intenzivní medicíny a šéf statistiků z ÚZIS.

 

Zemřelí hospitalizovaní pacienti podle věku

Zemřelí pacienti a nemoci

Nejrizikovější pacienti? Senioři 70+ s další nemocí
Nejohroženější skupinou, pro kterou může být koronavirus smrtící, jsou senioři. Ti také tvoří většinu hospitalizovaných pacientů s Covidem-19 v tuzemských nemocnicích. Velký nárůst je pak zejména u lidí starších osmdesáti let. „Nejčastěji umírají v nemocnici na Covid pacienti vyššího věku, jsou to nejčastěji muži a jsou to pacienti s nějakým dlouhodobým průvodním onemocněním,“ vysvětlil lékař Černý, proč jsou senioři tak ohrožení. Vláda se je proto snaží chránit všemožnými opatřeními. Lidé pokročilejšího věku by neměli chodit ven, pokud to není nezbytně nutné, nákup by jim měla obstarávat rodina. Pokud musí do obchodu, mají na to vyhrazené hodiny. V čase od 8 do 10 dopoledne tak v krámech s výjimkou zaměstnanců v těchto dnech nepotkáte nikoho mladšího 65 let. I přesto se zvýšil věk pacientů přijatých do nemocnic. Ještě 22. března tvořili lidé starší 70 let jen 26 procent hospitalizovaných. Jenže ani ne o týden později už to bylo 58 procent. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, za ANO) ale ujišťuje, že se situace nehorší. „Pokud jde o důchodce a seniory, tak v tom celkovém srovnání se nám procento lidí zasažených nemocí a starších 65 let nezvyšuje. My nemáme tuto skupinu primárně zasaženou nemocí, a to je velmi důležité,“ řekl včera.

Covid-19 aktuálně
ČESKO: 3508 NAKAŽENÝCH, A 39 MRTVÝCH
V Česku bylo v době naší uzávěrky potvrzeno 3508 nemocných s Covid- 19. Nákaze podlehlo celkem 39 lidí. Počet vyléčených pacientů je 61.

PENDLEŘI CHTĚJÍ MÍRNĚJŠÍ OPATŘENÍ
Prostřednictvím sdružení Pendleři bez hranic žádají na vládě lidé cestující za prací do zahraničí zmírnění opatření, která podle nich jejich možnosti drasticky omezila. „Třeba výjimku pro rodiče samoživitele, jakou má zdravotnický personál, který jezdí přes hranice denně,“ uvedl za sdružení Jan Průha. Další výjimku mají třeba pendleři pracující v sociálních službách nebo diplomaté. Návrhy včera odeslalo sdružení, jež má na Facebooku zhruba 350 členů, vládě a ministrovi vnitra v otevřeném dopisu.

DO PRONÁJMŮ SE TURISTÉ VRÁTÍ ZA ROK
Vysokým ztrátám na výdělcích kvůli koronaviru a omezení cestování čelí i provozovatelé pronájmů typu Airbnb. Měsíčně tratí až miliony korun, část nemovitostí tak nyní pronajímají na čtvrtletní či dlouhodobý pronájem. „I po otevření hranic ale bude trvat, než se do Česka vrátí zahraniční turisté, kteří jsou nejčastějšími hosty. Jejich opětovný nárůst se nedá očekávat dříve než za rok,“ sdělil předseda České asociace pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí David Bureš.

STÁT POŘÍDÍ TERMOKAMERY NEMOCNICÍM
Kamery snímající teplotu, které pomáhají odhalovat případné nakažené už u vstupů do zdravotnických zařízení, přislíbil stát všem nemocnicím v Česku. „V úterý jsme objednali 500 kusů, příští týden jich přijde prvních 50,“ řekl Aha! ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, ANO).

NAKAŽENÝCH ZDRAVOTNÍKŮ PŘIBÝVÁ
Už v úterý večer se ocitlo v karanténě na 150 zdravotníků kardiologie Nemocnice Pardubice. Koronavirus potvrdily testy u deseti pracovníků oddělení a osmi pacientů. Jednotku intenzivní péče interního oddělení musela uzavřít nemocnice v Jindřichově Hradci. „Důvodem je pozitivní test u jedné zdravotní sestry. Do karantény míří také tři lékaři, osm zdravotních sester a sanitářka oddělení,“ uvedla Iva Nováková, mluvčí holdingu Jihočeské nemocnice. Také v Praze na oddělení následné péče v Thomayerově nemocnici se nákaza prokázala už u 24 seniorů a dalších pěti sester z oddělení. Všichni nakažení zaměstnanci jsou v domácí karanténě.

BUŘTY ZA TŘI MILIONY
Dvanáct mladých lidí v Radnici na Rokycansku i přes zákaz vyrazilo do lesa opéct si buřty. Neunikli ale pohledu pozorného občana, který přivolal policejní hlídku. Jeden z mladíků utekl, policisté v lese dopadli 10 mladých mužů a jednu dívku. Zakrátko stopli i uprchlíka v autě. Prohřešek policisté oznámili krajské hygieně a pokuta může být až tři miliony korun.

Česku nehrozí kritická situace jako v Itálii či Španělsku, míní ministr Vojtěch o pandemii koronaviru :

Video se připravuje ...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.