Statečné pečovatelky: Dobrovolná karanténa - 14 dní bez rodin! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Statečné pečovatelky: Dobrovolná karanténa - 14 dní bez rodin!

Ošetřovatelky a ošetřovatel, kteří na sebe uvalili dobrovolnou karanténu.
Ošetřovatelky a ošetřovatel, kteří na sebe uvalili dobrovolnou karanténu. (Foto pro Aha! – I. Hoferová, Seniorprojekt)

Nečekali, až někoho nakazí. Místo toho se ošetřovatelky a personál Domova seniorů ve Vranovicích od včerejška dobrovolně uzavřeli do karantény. Chtějí tak ochránit svých 76 důchodců. Nejstaršímu z nich je 98 let.

V domově si zaměstnanci vytvořili dva pracovní týmy, vždy po 10 lidech. Po 14 dnech se budou v práci střídat. Ve Vranovicích se starají o 76 klientů. Nejmladšímu je 56 let, nejstarší seniorce pak 98 let.

Děti zůstaly doma

„Zaměstnanci mají připraveno spaní, zajištěnou stravu, pití, kávovar,“ řekla Aha! ředitelka domova Ivana Hoferová (35). K dispozici je i skupina, která je připravena ihned vyjet k rodině zaměstnance, bude-li potřeba něco obstarat. V dobrovolné karanténě totiž zůstaly téměř výhradně ošetřovatelky, které jsou matky od rodin. Jejich děti a manželé je nyní dva týdny neuvidí.

Fotky vnoučat

Ředitelka ví, že situace není lehká pro nikoho. V domově je teď mezi stařenkami a stařečky trochu smutno. „Všichni trpí odloučením od svých rodin,“ zmínila. Společné aktivity v domově utichly, návštěvy zvenčí navíc už nejsou nějaký čas možné. Dědečci a babičky se pohybují jen po chodbách, s rouškami. „Rodiny nám posílají mailem fotografie, my je příbuzným vytiskneme a na oplátku je vyfotíme a pošleme fotografii zase rodině,“ popsala Ivana Hoferová.

Zdraví dědečků a babiček nade vše

Ve Vranovicích jsou příkladně poctiví. Před 14 dny přijali po hospitalizaci zpátky jednu ze stařenek. „Předem jsme jí připravili izolační pokoj. Po celou dobu k ní přistupujeme jako k potenciálně nakažené. Chodíme do pokoje v ochranném oděvu, paní má vyhrazenou toaletu a koupelnu jen pro sebe, na pokoj jsme jí pořídili i čističku vzduchu,“ řekla ředitelka Hoferová.

Covid-19 aktuálně

EU: NEMOCNICE Z PARLAMENTU

Evropský parlament nabídl jednu ze svých budov v Bruselu jako provizorní nemocnici pro místní pacienty. „Jsme připraveni učinit to samé v případě našich sídel v Lucemburku a Štrasburku, bude-li třeba,“ uvedl předseda EP David Sassoli.

BRITÁNIE: JIP NENÍ PRO STARÉ

Pro případ nezvladatelného náporu vydal Britský svaz lékařů etické směrnice. Péče a soucit se májí dostat všem pacientům bez rozdílu, ale pokud bude nedostatek dýchacích přístrojů, hodně staří a nemocní nejsou prioritou. „Nikdo taková rozhodnutí činit nechce, ale v nouzi se udělat musejí,“ konstatuje krutou pravdu šéf etického výboru John Chisholm.

KEŇA: SVOBODA PO INTERNETU

Soudci v Keni v minulých týdnech propustili na pět tisíc vězňů, většinu z nich pomocí internetových telefonátů přes aplikace Skype či Zoom, aby s nimi nemuseli přijít do styku. Šlo o drobné kriminálníky s krátkým trestem nebo pár měsíců před propuštěním. Ve vězeních by se totiž mohl koronavirus šířit prudce.

USA: REKORDY NA PRACÁKU

Rekordních 6,6 milionu Američanů se v minulém týdnu přihlásilo o podporu v nezaměstnanosti. Je to dvakrát víc než o týden dříve a skoro desetkrát víc, než činil rekord před epidemií roku 1982.

BRAZÍLIE: OHROŽENÍ DOMORODCI

V Brazílii se potvrdil první případ nákazy koronavirem u domorodé obyvatelky Amazonie, úřady nařídily karanténu dvou obcí. Indiánské obyvatelstvo je velmi ohrožené, nákaza se u něj může kvůli komunitnímu způsobu života rozšířit rychleji než jinde. Podle expertů má i slabou imunitu proti nemocem běžným ve většinové populaci evropského či afrického původu.

USA: Z MATEŘSKÉ NA ŠICHTU

Newyorská zdravotní sestřička Tre Kwonová předčasně ukončila rodičovskou dovolenou a vyrazila zpátky do práce. „Dcerce je 100 dní. Chtěla jsem ji doma kojit tak čtyři, pět měsíců, ale doma mě přepadaly úzkost, noční můry o mých kolezích. Nemohla jsem tam zůstat.“ I

TÁLIE: PŘÍTEL ZAVRAŽDIL SESTŘIČKU

V nemocnici v sicilské Messině museli doktoři zachraňovat muže, který zabil jejich kolegyni. Její přítel panikařil, že chytla koronavirus a jeho taky nakazila, tak ji uškrtil a sám si (neúspěšně) podřezal žíly. Testy obou na Covid-19 byly negativní...

USA: Bezos dá ezos dá 2,5 miliardy hladovým

Nejbohatší muž světa Jeff Bezos (56) daruje 100 milionů dolarů (2,55 mld. Kč) potravinovým bankám. „I normálně je hlad nejchudších problém, ale Covid-19 to výrazně zhoršuje,“ vysvětlil. Charity totiž hodně spoléhají na zbytky z restaurací, jenže mnoho z nich teď nevaří. Pro Bezose jsou to každopádně drobné, jeho majetek magazín Forbes odhaduje na 117,3 miliardy dolarů (skoro tři biliony Kč). Zvláště ve chvíli, kdy se lidi bojí chodit do obchodů a co můžou, objednávají po internetu. Jeho Amazon, největší e- -shop planety, tak má žně. V únoru ovšem pronesl významnější slib: na řešení klimatických problémů chce dát desetinu svého jmění, deset miliard dolarů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.