Škola se odkládá, učitelé jsou v karanténě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Škola se odkládá, učitelé jsou v karanténě

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Reuters)

Hola, škola volá! Některým ale před prvním školním dnem přibouchl dveře koronavirus. Do lavic neusednou v úterý 1. září studenti sportovního gymnázia v Kladně a žáci v Pečkách na Kolínsku.

Celý pedagogický sbor včetně trenérů, tedy 54 pedagogů gymnázia, poslala hygiena od čtvrtka do karantény. „Jedná se o všechny, kteří byli na úterní pravidelné pedagogické radě,“ uvedla ředitelka školy Květoslava Havlůjová.

Přátelský zápas

Pozitivní na covid-19 byl jeden z trenérů. Příznaky neměl, ale šel na test, protože ho jako jeden z kontaktů jiného nakaženého vytrasovala hygiena. Muž se totiž setkal na přátelském zápasu v Příbrami s jedním ze svých svěřenců, jenž byl pozitivně testován v pondělí. Ostatní učitelé podle ředitelky zatím žádné příznaky nepociťují a výuka pravděpodobně začne 10. září. Karanténa na gymnáziu někoho přece jen potěšila, a to šest repetentů, kteří měli skládat maturitní zkoušky 2. září. Získali tak navíc pár vzácných dnů k přípravě.

Neuvidí spolužáky

Do lavic neusednou ani žáci v Pečkách. I tam jsou zaměstnanci základní školy v karanténě kvůli pozitivnímu testu jednoho z nich. Zavřená zůstane také družina. Školní rok pro děti tu ale přesto zřejmě začne. „Pokusíme se o výuku distanční,“ objasnil ředitel školy Luboš Zajíc. Tady se prý neraduje nikdo. „Děti se po pěti a půl měsících do školy těšily. Když na nic jiného, tak alespoň na své spolužáky,“ míní Zajíc. Problém mají i rodiče, kteří musí pro potomky, zejména ty mladší, zajistit přes den hlídání. Půjde-li vše dobře, do lavic žáci usednou 7. září.

Neotevřou i další

Kvůli koronaviru odkládají začátek školního roku i další zařízení, např. Základní škola Na Výsluní v Uherském Brodu, Základní a mateřská škola J. A. Komenského Nivnice, Základní škola Okružní Zlín či Mateřská škola Letohradská v Praze 7.

Praha je oranžová

Hygienici zařadili Prahu do oranžového, tedy druhého stupně rizika nákazy koronavirem. Zpřísněná bezpečnostní opatření jako omezení otevírací doby restaurací a barů se v metropoli zatím nezavádějí. Kvůli zhoršení situace se od 1. září začnou povinně nosit roušky v prostorách ruzyňského letiště. Kromě toho bude v Praze povinnost roušek ve veškeré veřejné dopravě, ve zdravotnických a sociálních zařízeních a na úřadech. Do zeleného, prvního stupně rizika, nově patří okresy Kolín, Příbram, Žďár nad Sázavou a Brno-město.

Víte že...

...v ČR onemocnělo koronavirem celkem 23 300 lidí, vyléčilo se 17 190 a zemřelo 418?

Informují hygienické stanice

„S ministerstvem zdravotnictví máme dohodu o výměně informací. Školní rok nicméně ještě nezačal. Zdrojem informací o případných problémech v jednotlivých školách musí být z podstaty věci příslušná krajská hygienická stanice, nikoliv ministerstvo,“ reagovala včera na situaci Aneta Lednová, mluvčí ministerstva školství (MŠMT).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.