Nemocných v ČR přibývá: Proč jsme skvrnou Evropy?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Nemocných v ČR přibývá: Proč jsme skvrnou Evropy?!

 (Reuters)

Učil se od nás celý svět. Právě z Česka se rozšířila výzva »Noste roušky«. Video s herečkou Anetou Kernovou (23) sdílela v dubnu přední zahraniční média. A teď? Počty nakažených u nás rostou nejrychleji ve střední Evropě, poprvé od počátku pandemie bylo ve středu více než šest stovek nemocných za jediný den – 650!

Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě. Pamatujete? Během pár dní se v březnu podařilo českým švadlenkám zásobit deset milionů lidí rouškami. „My v Česku víme, že roušky fungují. A opakovaně to potvrzují i vědci,“ říkala Aneta Kernová ve videu, které se rozšířilo do celého světa. Denně přibývaly jen desítky nemocných. Jenže Češi roušky v létě postupně odložili a teď už se jim brání. „S uvolňováním opatření lidé cítili optimismus, možná v některých případech až příliš velký optimismus. Jenže pandemie zdaleka ještě neskončila, lidé jsou nemocní a lidé také umírají,“ říká Srdan Matic, šéf české pobočky Světové zdravotnické organizace (WHO).

Nakažených přibylo ve středu rekordních 650. A to je nejvíc od počátku epidemie. Navíc má Česko nejrychlejší tempo růstu ze všech zemí střední Evropy. V přepočtu na milion obyvatel má třeba Německo či Slovensko, kde jsou roušky povinné ve všech vnitřních prostorech, denní přírůstky zhruba třetinové. „Situace, ve které jsme dnes, je rozhodně výsledkem uvolňování opatření z jara. Do toho se uvolnila pravidla pro cestování, lidé jeli na dovolenou a více se setkávali. Aby se zajistila dostupnost zdravotní péče, bude důležité vyhodnocovat rizika a možná i zavést nějaká další opatření, je pro to důvod,“ myslí si Srdan Matic. O nutnosti opět přitáhnout otěže mluvil v rozhovoru pro Reflex i evoluční biolog Jaroslav Flégr, který prohlásil, že denní přírůstek nakažených podle něj brzy překročí tisíc nových případů.

Promoříme se jako Švédsko?
Cestou bez roušek, zákazů vycházení a utlumení ekonomiky se na počátku epidemie rozhodlo jít Švédsko. Zatímco ještě v červnu se tam denní přírůstky nemocných pohybovaly nad tisícem, nyní klesly ke stovce. Zdá se, že se podařilo populaci »promořit«. Cena ale byla vysoká. Virus zabil přes 5400 Švédů, především obyvatel domovů důchodců. Pro srovnání v Česku, které má stejný počet obyvatel, zemřely zatím čtyři stovky nakažených. V době, kdy zbytek Evropy přijímal drastická opatření, stále existovala naděje, že se virus podaří zastavit. Nyní je jasné, že už s námi zůstane. Cestou promoření tak možná vyrazí i další vlády.

Začali učit, a už skončili
Hygienici poslali na jedné ze základních škol v Liberci kvůli koronaviru do karantény jednu celou první třídu i s učitelkou. „Na covid-19 byla pozitivní jedna žákyně,“ uvedl dnes náměstek libereckého primátora pro školství Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj). Žádná další opatření na škole hygienici nenařídili, děti i učitelku ale čeká opakované testování.

Nemocných u Vojtěcha přibylo
Nákaza koronavirem už dostihla i ty, kteří mají boj s virem v popisu práce. Nemocná je hlavní hygienička Jarmila Rážová (58) a podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (33, za ANO) se nakazil i ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek (53). Sám Vojtěch je v karanténě, test měl ale negativní. Celkem hygienici zatím nařídili karanténu 157 lidem z ministerstva a odhalili čtyři případy nemoci covid-19.

Ministerstvo zdravotnictví: Řídíme se semaforem
Na otázku, zda není čas v opatřeních proti šíření nákazy trochu přitvrdit, odpovědělo ministerstvo zdravotnictví šalamounsky. „Probíhá vyhodnocení aktuální epidemiologické situace a případná opatření budou hygieniky přijata v návaznosti semafor,“ uvedla mluvčí úřadu Gabriela Štěpanyová. Semaforem se myslí mapa okresů zabarvených podle rizika. Na konci srpna »zoranžověla« Praha, ale žádná další opatření přijata zatím nebyla...

Roman Šmucler: Je to politické...
Odpůrcem plošné povinnosti nosit roušky je známý stomatolog Roman Šmucler (51). „Je to politické rozhodnutí. Já to chápu tak, že stát chce, aby všichni měli roušky, protože předpokládá, že spousta nemocných lidí, kteří kašlou, si roušku nevezme. Takže platí, než aby to někdo z vás nedodržel, dáme ji všem,“ říká Šmucler. Připouští, že v případě nakažených ústenky jako ochrana ostatních určitý smysl mají. „Pokud někdo kašle, jezdí tramvají tam a zpět, tak pokud má roušku, jsou ostatní v o něco větším bezpečí,“ myslí si lékař.

KDE JSOU POVINNÉ?
Roušky jsou od 1. září v celém Česku povinné ve všech prostředcích veřejné dopravy, v zařízeních zdravotních a sociálních služeb, na úřadech a ve volebních místnostech.

 

Denní přírůstky nakažených (v přepočtu na milion obyvatel) za tuto středu
ČR 60,8
Německo 16,6 
Polsko 15,5
Rakousko 36,7
Slovensko 9,8

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.