Školy během koly během koronaviru: Jak teď budou fungovat. Důležité otázky a odpovědi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Školy během koly během koronaviru: Jak teď budou fungovat. Důležité otázky a odpovědi

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Reuters)

Prázdniny ještě ani neskončily a část rodičů už musí řešit, že jejich děti nemohou zpět do lavic. Ředitelé některých škol totiž kvůli koronaviru nechají zítra zavřeno. A co pracující maminky a tatínkové? Ti se musí zařídit sami!

Nákaza mezi učiteli a celý sbor v karanténě. To je jeden z důvodů, proč zítra někde zůstanou lavice osiřelé. Do karantény mohou třídy nebo rovnou celé školy poslat krajští hygienici nebo ministerstvo zdravotnictví. Děti o výuku nepřijdou, ta bude probíhat na dálku, ale co rodiče, kteří musejí do práce? „Doporučujeme se dohodnout se zaměstnavatelem na možnosti práce z domova nebo na změně pracovní doby či jiných řešeních,“ řekla pro Aha! mluvčí rezortu školství Aneta Lednová. Jedním z nich je třeba dovolená.

Doma zadarmo

Tam, kde zaměstnavatel ale nebude mít úplně pochopení, nastupuje pro rodiče jiná možnost. A to ošetřovné. To ale není pro každého jako na jaře. Čerpání dávky se totiž vrátilo do starých kolejí, a tak na ni mají nárok jen ti, kteří mají doma dítko mladší 10 let. A to ještě jen na 9 dní – samoživitelé 16 dní – a za 60 % denního vyměřovacího základu. Jenže co když bude škola uzavřená déle nebo máte doma staršího školáka? V takovém případě je tu poslední možnost. „Zaměstnavatel je povinen poskytnout pracovní volno na celou dobu potřeby péče o dítě z důvodu uzavření školy,“ sdělila Aha! Michaela Buchtová z ministerstva práce a sociálních věcí. Má to ale háček. Pracovní volno je neplacené, a to třeba při dvoutýdenní karanténě školy vyjde pěkně draho.

Diskuzi o změně ošetřovného chtěla rozpoutat ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (39, ČSSD). Ta žádala, aby se zvedl věk dětí, při kterém mají jejich rodiče nárok na dávku, z 10 na 13 let. Jenže neuspěla. Teď se ale bude snažit o něco podobného znovu. „Budu to řešit na vládě,“ uvedla. S čím ale chce šéfka rezortu na jednání jít, prý prozradí, až se poradí s kolegy.

Podle ministra školství Roberta Plagy (42, ANO) se kvůli karanténním opatřením proti koronaviru od 1. září neotevře do 10 škol. Řekl to v televizi Prima. Už teď je jasné, že se neotevře základka v Pečkách, Nivnici a Uherském Brodě či kladenské Sportovní gymnázium.

5 rad pro případ, že žák bude doma

Jak dlouhá může být karanténa?

To záleží na rozhodnutí hygieniků, případně ministerstva zdravotnictví. Od 1. září budou pozitivně testovaní lidé na Covid-19 v karanténě jen 10 dní, pokud se u nich nevyskytnou příznaky. To samé bude platit i pro jejich kontakty, které do karantény pošlou hygienici. I tak je to ale o den déle, než platí ošetřovné. Dobrou zprávou snad může být jen to, že při pozitivním případu nebude muset do karantény celá škola, ale jen třídy. Totéž platí i u zařízení, kde jsou spojeny základka a mateřinky.

Kdo má nárok na ošetřovné?

Každý rodič, který má doma dítě mladší 10 let a je plátcem zdravotního pojištění. Doma s ním může být 9 dní, samoživitelé dokonce 16. Po tuto dobu ale bude brát jen 60 procent denního vyměřovacího základu.

Co když ošetřovné nebude stačit?

Pokud to jde, rodiče si mají zkusit domluvit práci z domova, případně si vzít dovolenou. Pokud to ale není možné, zaměstnavatel je povinen dát jim pracovní volno po celou dobu uzavření školy. To je ale neplacené.

Kde a jak o ošetřovné z důvodu zavření školy zažádat?

Podle ministerstva práce stačí, aby rodič požádal školu o vydání dokumentu, že zařízení bylo uzavřeno. „Toto potvrzení se vydává na předepsaném tiskopise, který je zároveň žádostí o ošetřovné. Ten, kdo bude uplatňovat nárok na ošetřovné, doplní na tiskopise požadované údaje a předá ho zaměstnavateli,“ vysvětlila pro Aha! Michaela Buchtová.

Můžu o ošetřovné žádat opakovaně?

Ano, pokud se škola během školního roku uzavře několikrát, mají rodiče nárok na dávku. „Každý nový důvod uzavření školy se považuje za novou potřebu péče o dítě. Opakovaně tedy může vzniknout nárok na ošetřovné a na povinnost zaměstnavatele poskytnout na tuto dobu pracovní volno,“ tvrdí Buchtová.

Co děti čeká od září

Po pěti a půl měsících se zítra děti konečně vracejí do lavic. O běžný školní rok ale určitě nepůjde. Jak se hygienická opatření dotknou výuky a jaký vliv budou mít na režim dětí, Aha! popsala Hana Vítová, ředitelka Základní a mateřské školy Na Smetance v Praze.

Mateřská a základní škola u vás sídlí v jedné budově. Jak jste připraveni na situaci, že by se například základní škola musela uzavřít, ale školka zůstala otevřená?

„V té situaci jsme byli již na jaře, kdy se základní škola uzavřela z hodiny na hodinu a mateřská škola byla ještě týden v provozu. Stejně bychom pokračovali i na podzim. Jsme jeden právní subjekt, v rámci budovy jsou ale odděleny křídlem. Nyní jsme vstup uspořádali tak, že dvěma vchody vchází žáci školy a třetím, který se dříve nepoužíval, se vchází do mateřské školy. Rodiče předají dítě u dveří a do budovy už nevstupují. Totéž platí i pro jídelny. Mateřská škola má svou jídelnu a kuchyň, základní škola také.“

Jak řešíte oddělení pracovníků a žáků, aby se nepotkávali?

„To je obrovský problém. Kvůli výuce cizích jazyků nemají ani první třídy jednoho učitele. Cizí jazyky se v paralelkách dělí podle počtu dětí, takže nezajistíte úplné oddělení. Snažíme se, aby to bylo alespoň v rámci ročníku. Ale děti musí i třeba na toaletu. My máme v jednom křídle dívky a v druhém chlapce, takže se zase nějak budou potkávat. Musíme proto udělat nějaká opatření, máme dobrou zkušenost z jara, že děti ta opatření opravdu dodržovaly.“

O jaká opatření jde?

„Budeme muset omezit běžný pohyb na chodbách. Například dívky budou chodit po jedné straně chodby a chlapci po druhé. Zkrátili jsme kvůli tomu některé přestávky na pět minut a naopak jsme prodloužili velkou přestávku na půl hodiny. Aby v případě příznivého počasí a dostatku pedagogického dohledu mohly děti chodit ven, na hřiště a na zahradu školy. Sem se budeme snažit přesunout i některé předměty – výtvarnou výchovu, přírodopis či třeba zeměpis. Náš areál je velký a takto to bylo i během jara. Měli rozdělené hřiště a zahradu na parcely, aby se tam děti vzájemně neprolínaly. Podobný režim uděláme i na podzim.“

Jaká opatření budou ve školní jídelně?

„To nejdůležitější je, že si děti nemohou brát samy příbory. Strávníků máme včetně dospělých přes 450, což není malé číslo. Příbory budou kuchařky balit do ubrousků a dozor je bude dětem rozdávat přímo na tác. Děti budou poučené, ze začátku ale na dodržování hygienických pravidel budeme muset dohlížet.“

Jsou děti v dodržování podle vás pečlivé?

„Ano. Opravdu na jaře dodržovaly pravidla, měly například i své dezinfekční prostředky, ty školní nejsou vhodné pro každého. Bez problémů nosily roušky, když je například učitel v hodině o to požádal. Až nás to mile překvapilo, protože jsme z toho měli velký strach.“

Jaká další opatření chystáte?

„Problém je s počtem pracovních sil ve škole, potřebovali bychom další nepedagogické pracovníky, aby nám pomohli například s dezinfekcí. Na jaře jsme to ale vždy nějak zvládli, nyní za plného provozu to bude náročnější. Další bezpečnostní hledisko je, že rodiče nesmí vstupovat do budovy školy, první třídní schůzky budou probíhat písemnou formou, pak uvidíme, jak se situace vyvine. Výjimku budou mít rodiče prvňáčků. Tento den je pro každou rodinu jeden v životě, chtějí se podívat na svého prvňáčka ve třídě. Musí mít ale roušku.“

Budete vyžadovat nošení roušek i v jiných situacích?

„Jsou tu lidé, kteří nemají zdravotní stav stoprocentní, různá věková struktura, každý máme nějaký problém, není to jen o starších učitelích. Řekla jsem proto pedagogům, že mohou děti požádat, aby nosily roušky, a předpokládám, že děti to budou respektovat. V zásadě se budeme snažit co nejvíce se přiblížit normálnímu způsobu života, ale s určitými omezeními, která budou muset všichni respektovat.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.