Pražané zase nasadí roušky: Napřed nakupující, pak i školáci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Pražané zase nasadí roušky: Napřed nakupující, pak i školáci!

Nákupy v době pandemie koronaviru
Nákupy v době pandemie koronaviru (Blesk:Tonda Tran)

Růst počtu nakžených se Česku nedaří přibrzdit. Ve čtvrtek dokonce padl nový rekord, kdy za jediný den přibylo 680 lidí s covidem. V hlavním městě proto od příštího týdne přituhne. Roušky nasadíme od středy při nakupování a pražští školáci je pak budou muset mít od 14. září všude kromě tříd.

Hlavní město podle aktuálního epidemiologického semaforu zůstalo oranžové, což znamená počínající komunitní přenos. Do zelené barvy, tedy prvního stupně, se však nově zařadily další okresy, takových je teď v Česku už deset! A zatímco v nich zůstávají pravidla nezměněna, v metropoli ještě více přitvrdí.

S půlnocí domů
Od příští středy bude zakrývání nosu a úst v Praze povinné vždy při nakupování. „Dneska je nošení roušek povinné ve všech prostředcích hromadné dopravy, teď se ještě rozšiřuje na všechny obchody, obchodní centra a všechny provozovny v nákupních centrech,“ oznámila včera ředitelka pražských hygieniků Zdeňka Jágrová. To ale není jediná změna, ke které od 9. září dojde. Restaurace, kluby či bary budou muset zavřít už o půlnoci. To jsou totiž podle Jágrové místa, kde se covid v metropoli nejčastěji šíří.

Oddech jen ve třídě
Dohledávání kontaktů nakaženého je v Praze extrémně těžké. „Jde to jen obtížně, pomáhají pražští medici, vojenští medici, armáda, protože případů je strašně moc. Na jednoho trasovaného máte 20, 30 kontaktů, to jsme v hodnotách desetitisíců lidí, se kterými jsme nějak komunikovali,“ dodala Jágrová. Změna podle ní čeká pak také na školáky, kteří od 14. září budou muset nosit roušky ve všech prostorech škol kromě tříd. Mateřských škol se opatření netýká.

Kanáry svítí červeně
Španělsko už více než deset dní svítí na semaforu červenou barvou. Po navrátilcích je tedy vyžadován negativní test na covid-19, nebo povinná karanténa. Dosud ale platila výjimka, že na Kanárské ostrovy, které jsou autonomní, se cestuje bez jakýchkoliv omezení. To se ale nyní mění. Ministerstvo zdravotnictví totiž včera s účinností od pondělí 14. září vyřadilo ostrovy ze seznamu zemí s nízkým rizikem nákazy. »Kanáry« se tak připojily ke Španělsku a Rumunsku, které jsou označeny vysokým rizikem nákazy a kde je po návratu nutné mít negativní výsledek testu, nebo nastoupit do izolace. Stát také nedoporučuje kvůli nárůstu případů nemoci covid-19 cestu do Francie. A jak to bude s Chorvatskem? Podle náměstka ministra zahraničí Martina Smolky se u nejnavštěvovanější destinace nic nemění, a stát proto zůstává zelený.

Rychlotesty od října
Česko by mělo mít od října rychlejší testy na koronavirus. V rozhovoru pro deník Právo to prohlásil epidemiolog a vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula (56). „Budou to takzvané LAMP-testy ze slin, kde se přítomnost viru určuje na bázi chromatografické změny, tedy změny barvy, a které mohou ukázat výsledek do 45 minut,“ řekl Prymula s tím, že celý proces by se měl zrychlit. Nyní se totiž používá tzv. PCR test, což je výtěr z nosohltanu štětičkami, a výsledek je znám do 48 hodin.

Covidtest: Kdy zdarma a kdy draze zaplatíte?
Maximální cena, kterou samoplátce za tzv. PCR test v Česku zaplatí, byla v květnu snížena na 1756 korun. Tolik »vypláznou« třeba lidé, kteří se nechají testovat na pražském Letišti Václava Havla. Pokud ovšem chtějí mít výsledek do dvou hodin, za expresní test zaplatí 7500 korun. Naopak tomu, koho na něj pošle praktický lékař, vše hradí pojišťovna. A jak to chodí v zahraničí? Například Dánsko, Německo, Lucembursko nebo Korea umožňují v případě zájmu svým občanům otestování zdarma. Německo a Island je pak hradí všem, kdo přilétají z rizikových zemí.

Covid.

O možném zavírání škol čtěte ZDE >>>

Přečtěte si
zamlzena
5. 9. 2020 • 10:07

Každého dne je škoda, zbytečně nemocní a mrtví si už stěžovat asi nebudou.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.