Vláda posílá Česko do roušek: Pod střechou se nosí, venku ne! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Vláda posílá Česko do roušek: Pod střechou se nosí, venku ne!

...
... (istock.com)

Je to teprve čtvrt roku, co Češi mohli sundat roušky ve vnitřních prostorách. A je to tu znovu! Plošná povinnost zakrytí úst a nosu v budovách po celé zemi, a to i tam, kde je výskyt covidu jen sporadický, platí ode dneška!

Ještě do včerejška přitom roušky byly celoplošně nutné jen ve veřejné dopravě, na úřadech či ve zdravotnických zařízeních. V Praze, kde je ohnisek nejvíce, pak bylo od středy zahalování nařízeno i v obchodech a na poštách. Dnes už se opatření rozšířila po celé zemi. „S odborníky jsme se shodli, že od zítra (čtvrtka – pozn. red.) zavedeme povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorách budov v celé ČR,“ oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, za ANO) na Twitteru.

V baru i v práci
Roušky nově tak budou muset mít lidé v kancelářích, pokud od sebe budou sedět blíže než dva metry. Nařízeny jsou také v hospodách, kde je lidé mohou sundat jen v době konzumace pokrmů a nápojů. A zakrývat se musí i účastníci vnitřních hromadných akcí, bez ohledu na počet osob. Dosud tomu tak bylo jen při účasti nad 100 lidí. Zároveň ale platí výjimky z rouškové povinnosti. Podobně jako na jaře ústenky nebudou muset mít děti do dvou let, lidé s duševní poruchou nebo provozující vnitřní sportovní aktivity. Nutné nebudou ani ve třídách, ale ve společných prostorách škol ano. „Kromě bytů a hotelových pokojů je povinnost nosit roušku v každé budově,“ shrnul čerstvá pravidla Vojtěch.

Zase chaos?
„S ohledem na prudký nárůst počtu nemocných rozumíme tomu, že vláda přistupuje k dalším opatřením. Nicméně opět jsou zaváděna překotným způsobem,“ reagoval na to včera šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý (67). Za chaotičnost kritizovala Vojtěcha včera také opozice. A pomůže větší přísnost nákazu zkrotit? „Opatření, která ale teď uděláme, se ještě následující dva týdny neprojeví,“ řekl Seznamu Zprávy vládní zmocněnec a epidemiolog Roman Prymula (56).

Zelené Česko
Epidemiologická mapa Česka ještě minulý týden ukazovala jen 10 okresů v zelené barvě, tedy s nízkým rizikem nákazy. Praha jako jediná byla oranžová, tedy v druhém stupni rizika. Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové je zřejmé, že kvůli nárůstu případů přejde většina ze 76 okresů do zelené.

Gottvaldová končí s odstupným
Někdejší hlavní hygieničku Evu Gottvaldovou (42) zbavili funkce v březnu. Podle Babiše nezvládala svoji práci a svoji pozici. Jako státnímu zaměstnanci měl Gottvaldové rezort zdravotnictví zajistit novou práci v rámci státní správy, to se ani za půl roku nepovedlo. Gottvaldovou tak podle Radiožurnálu budou muset propustit, a to i s odstupným. Po dobu, co neměla nic na práci, přitom pobírala 80 procent svého dřívějšího platu.

Poštou do tří dnů?
Vláda v případě výrazného zhoršení koronavirové situace doručí asi třem milionům seniorů do tří dnů respirátory přes Českou poštu. V pondělí to řekl premiér Babiš. „Technicky je to zvládnutelné. Denně rozvážíme dva miliony psaní, takže jsme schopni to vytřídit a začít s distribucí,“ řekl Aha! mluvčí pošty Matyáš Vitík. Jenže kdy se k potřebným ochranné pomůcky dostanou, není jisté. Dotaz Aha! – zda už není nejvyšší čas na rozesílání – nechali včera Babiš, ale také ministři Vojtěch a Hamáček bez odpovědi.

Volby 2020: V říjnu proběhnou volby do zastupitelstev krajů a Senátu>>>

Německo a Británie zvažují: Zákaz domácích mejdanů?!

Celý článek

Test i na chřipku
Podzim, kdy se koronavirus potká s chřipkou, straší odborníky. Situaci má usnadnit nová sada testů, která současně odhalí jak covid, tak i typ chřipky A a B. Představili ji včera zástupci Univerzity Karlovy. Ceny testů, které mají být k dispozici v říjnu, podle nich nepřekročí 1200 korun. Výsledky pak mají být k dispozci do 90 minut. Využití sady, kterou vědci z univerzity vyvíjeli se soukromými firmami, má zvýšit současnou kapacitu laboratoří.

Za informace zaplatíte
Speciální »koronavirovou« telefonní linku 1221 spustilo včera ministerstvo zdravotnictví. Jenže to samo upozorňuje, že „volání na toto zkrácené číslo může být zpoplatněno v závislosti na ceníku vašeho operátora“. Kdo se tak bude chtít například dozvědět, jaká aktuální opatření platí, zaplatí za minutu hovoru mezi třemi až šesti korunami. Někteří operátoři slibují, že si za volání peníze účtovat nebudou.

Nemocný Pirát
Covid »zasahoval« i u Pirátů. Poslanec František Navrkal (27) se nakazil a několik jeho stranických kolegů čeká na test v domácí izolaci. Navrkalovo onemocnění má lehký průběh. Piráti chtějí, aby se Sněmovna sešla na čtvrteční mimořádné schůzi v polovičním počtu a aby se našla možnost, jak by se veřejnost mohla účastnit na jednání výborů. Ten včerejší ústavně-právní se pro ni totiž uzavřel. Dolní komora od úterý zavedla povinnost nosit roušky ve veřejných prostorách při všech akcích.

Stopka z dalších zemí
Kvůli rostoucímu počtu nakažených se další státy začínají Čechů »štítit«. Belgie rozsvítila na svém semaforu červenou Praze. Po návratu z naší metropole půjdou lidé do čtrnáctidenní karantény a povinný bude i test na covid. Zbytek Česka zůstane v oranžové kategorii, kde jsou karanténa a test doporučené. Prahu na seznam rizikových oblastí zařadí podle diplomatických zdrojů ČTK od čtvrtka i Německo. Hranice nezavře, ale po příjezdu bude nutný test. Kdo ho mít nebude, bude muset do karantény a nechat se otestovat v Německu. Lepší zprávy přišly z Rakouska, které zatím nebude zpřísňovat opatření pro přijíždějící z Česka. Premiér Andrej Babiš (66, ANO) po schůzce se svými kolegy uvedl: „Dostal jsem příslib, že mezi ČR, Rakouskem a Slovenskem nebude omezen styk.“

Jak se stát členem volební komise?

Po samovýrobě ústenek: Sami se budeme i trasovat
Udělej si sám! Tak má pokračovat boj proti šíření koronaviru v Česku. Po jarní samovýrobě roušek by se teď nakažení lidé měli i sami trasovat. Uvedl to včera premiér Andrej Babiš (66, ANO). Hygienici totiž nestíhají vyhledávat kontakty pozitivně testovaného člověka. „Připravuje se projekt sebetrasování, kde by lidi, kteří dostanou od laboratoře zprávu, že jsou pozitivní, v aplikaci na webu vyplnili formulář i ty kontakty,“ řekl Babiš. Ten sice v pondělí mluvil o možném omezení trasování jen na závažné případy, následně to ale odmítl. Pilotní projekt by měl být podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (33, za ANO) hotov do konce příštího týdne. „Člověk dostane zprávu o tom, že je pozitivní esemeskou. V té zprávě bude i odkaz na určitý portál, kde se přihlásí a bude tam moci zadat veškeré své kontakty, na které si sám vzpomene, se kterými se setkal. Označí, že to je rodina, kolega z práce, napíše jejich telefonní čísla a hygiena bude mít usnadněnou práci, protože už bude pouze navolávat tyto kontakty,“ vysvětlil systém Vojtěch.

JAK ŠEL ČAS S ROUŠKAMI?
◆ 18. března – Kabinet schválil zákaz vycházení bez pokrývky nosu a úst, který začal platit od půlnoci na 19. března.
◆ 25. května – Druhá velká vlna uvolňování, skončila povinnost nosit venku roušku (s výjimkami), otevřely se vnitřní prostory restaurací, koupaliště a bazény.
◆ 15. června – Zrušila se obecná povinnost nosit venku roušky, s výjimkou hromadných akcí.
◆ 1. července – Skončila (až na regionální výjimky, jako třeba pražské metro nebo hromadné akce v Praze nad sto lidí) povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorách.
◆ 17. července – Hygienici zpřísnili opatření proti koronaviru v celém Moravskoslezském kraji. Už dříve se v některých oblastech vrátila povinnost nosit roušky nebo zákazy návštěv v nemocnicích (týkalo se to třeba Karvinska), nikdy ale přísnější režim nezasáhl celý kraj.
◆ 25. července – Začala platit povinnost nosit roušky na vnitřních hromadných akcích nad 100 lidí v celé ČR. V Praze bylo navíc od 27. července povinné nošení roušek ve všech zdravotnických zařízeních.
◆ 1. září – Vrátila se povinnost nosit roušky na úřadech, ve zdravotnických zařízeních, v zařízeních sociálních služeb (a měly být také ve volebních místnostech u říjnových senátních a komunálních voleb). Zakrytí nosu a úst je opět povinné také v prostředcích veřejné dopravy. V Praze začaly být roušky povinné nejen v přepravním prostoru metra, ale i ve vestibulech, na Letišti Václava Havla a ve vnitřních prostorách nádražních budov.
◆ 9. září - V Praze byly od včerejška roušky znovu povinné i v obchodech a v nákupních centrech.
◆ 10. září – Roušky je nutné nosit ve vnitřních prostorách budov v celé ČR.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.