Koronavirus v Česku: Velký přehled doporučení odborníků. Jak se chovat v karanténě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Koronavirus v Česku: Velký přehled doporučení odborníků. Jak se chovat v karanténě

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Ilustrační foto ara)

Karanténa, či dokonce izolace. Počty lidí, jimž je hygienici kvůli koronaviru nařídí, rychle rostou. Jak se chovat, když se tak stane, radí Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Pokud jste byli v kontaktu s nakaženým, dostanete se do karantény. Když se nemoc potvrdí, je vám nařízena izolace. To přináší i řadu praktických obtíží. A to si nesmím ani nakoupit? ptají se lidé často. Odpověď je, bohužel ne. „Jestliže potřebujete obstarat nákup potravin, jiného zboží a léků, musíte požádat o pomoc jinou osobu. Také si můžete nákup objednat telefonicky nebo on-line,“ upozorňují odborníci SZÚ. S tím, kdo vám nákup donese, byste ale vůbec neměli přijít do kontaktu. Platit byste měli předem. „V instrukcích pro dodání zboží musí být uvedeno, že nákup má být ponechán venku nebo na chodbě, verandě či na jiném vhodném místě,“ připomínají epidemiologové.

Osamělé osoby se mohou telefonicky obrátit na obecní úřad, který by jim měl poradit, kdo jim nakoupí. Myjte si ruce Lidé, kteří nežijí sami, by se měli snažit ochránit další osoby v domácnosti. Trávit čas v dobře větraném pokoji, a pokud z něj vyjdou ven, nosit roušku. V ideálním případě používat vlastní koupelnu. To však v českých podmínkách většinou není možné, a tak epidemiologové radí, aby šli do koupelny jako poslední a pečlivě ji po sobě umyli. Měli by mít také vlastní hřeben, nádobí i další předměty denní potřeby. Ohleduplní bychom měli být i vůči domácím mazlíčkům, kteří se koronavirem také mohou nakazit. Přestože není zatím jasné, zda ho šíří dál. „Snažte se držet dál od svých domácích mazlíčků. Pokud je to nevyhnutelné, myjte si ruce před a po kontaktu s nimi,“ potvrzují lékaři SZÚ. Odpad, zvláště pak kapesníky a roušky, bychom měli vyhazovat v igelitce, kterou v ideálním případě zavážeme do dalšího igelitového pytle. 

Karanténa vs. izolace

Ačkokoliv se termíny karanténa a izolace používají jako synonyma, každé ve skutečnosti znamená něco jiného. Karanténou se rozumí oddělení zdravé osoby, která byla během inkubační doby ve styku s infekčním onemocněním nebo pobývala v ohnisku nákazy. Izolace se pak nařizuje prokazatelně nemocnému.

Máte ještě dotazy?

Obrátit se můžete na celostátní informační linku na čísle 1221. K dispozici je v pracovních dnech od 8 do 19 hodin a o víkendu od 9 do 16.30 hodin.

Česko rizikové

Přibývá zemí, které vzhledem ke zhoršující se situaci s koronavirem zařadily Českou republiku nebo její část mezi rizikové oblasti. Nově jde o Dánsko či Švýcarsko. Omezení pro cestování, kdy je potřeba test na covid-19 nebo podrobení se 14denní karanténě, se týká těchto zemí: Belgie, Velká Británie, Estonsko, Finsko, Irsko, Maďarsko, Německo (platí pro cesty z Prahy), Norsko, Slovinsko. Naopak při cestě z Rumunska nebude od pondělí nutný test či karanténa.

Stopování zvládají, nebo se hádají?

Hygienické stanice podle premiéra Andreje Babiše (ANO) zvládají trasování kontaktů lidí nakažených koronavirem. Hlavní hygienička Jarmila Rážová sdělila, že byla navýšena pomoc armády i mediků. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že na čtvrtečním jednání požádala hygienická služba o výpomoc dvou set policistů. „Pokud se situace přes noc změnila a již nejsou potřeba, je to dobrá zpráva a policisté se budou věnovat běžnému výkonu služby,“ napsal. Policie se podle Babiše má hlavně věA. Babiš . Babiš novat hlídání toho, zda lidé dodržují povinnost nosit roušky

Zoranžověly čtyři okresy 

Riziková už není jen Praha! Na varovném semaforu ministerstva zdravotnictví zoranžovělo včera i dalších pět okresů. Jde o Beroun, Kladno, Kolín, Prahu-východ a Uherské Hradiště. Oranžová barva znamená počínající komunitní přenos, tedy takový, při němž už nelze zjistit, od koho se nemocný nakazil. Ve všech »oranžových okresech« bude od pondělí omezena otevírací doba stravovacích zařízení. Stejné opatření pak bude platit i v celém Středočeském kraji. Restaurace a bary musí zavřít mezi půlnocí a šestou hodinou ranní. „Nejzatíženějšími regiony jsou Praha a Středočeský kraj. Ohniska nákazy evidujeme také v ostatních regionech, kde jsou však zdroje nákazy dohledatelné a virus se nešíří komunitně,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, za ANO). V zeleném stupni pohotovosti, který značí výskyt nákazy bez komunitního přenosu, je nyní čtyřicet okresů napříč Čechami i Moravou. Bílé, tedy téměř bez rizika, zůstává Slezsko. Červenou, která značí epidemii v plném proudu, naštěstí hygienici nemuseli zatím použít.

Krajské volby 2020 ve Středočeském kraji >>>

Víte že...

...slovo karanténa pochází z italského quaranta, tedy čtyřicet? Šlo o počet dní, během nichž museli námořníci v době morové epidemie čekat na lodi, než se směli vylodit.

Zajímavé tabulky najdete v tištěné verzi Aha! 12.9.2020

Přečtěte si
-bello-
12. 9. 2020 • 11:28

to: Uivatel_5462196

jsi vůl !

Uivatel_5462196
12. 9. 2020 • 10:14

Toto je tajemství, které můžete použít k získání zpět svého bývalého manžela nebo přítele, Dr. Sacre jeho řešení, jak můžete získat zpět svého milence, Dr. Sacre je skvělý kouzelník a velmi čestný člověk, přivedl zpět mého bývalého milence zpět ke mně do 24 hodin a teď se navzájem tolik milujeme, Dr. Sacre je skvělé kouzelné sesilatele, se kterým si můžete promluvit o pomoc, pokud chcete svého milence zpět a máte rádi a rádi, kontaktujte Dr. Sacre na WhatsApp (+2349076034359) nebo e-mail (sacre­temple­ofpo­wer@gm­ail.co­m) k vyřešení problému se vztahem

Slečna Lore Pierre

Uivatel_5462196
12. 9. 2020 • 10:14

Toto je tajemství, které můžete použít k získání zpět svého bývalého manžela nebo přítele, Dr. Sacre jeho řešení, jak můžete získat zpět svého milence, Dr. Sacre je skvělý kouzelník a velmi čestný člověk, přivedl zpět mého bývalého milence zpět ke mně do 24 hodin a teď se navzájem tolik milujeme, Dr. Sacre je skvělé kouzelné sesilatele, se kterým si můžete promluvit o pomoc, pokud chcete svého milence zpět a máte rádi a rádi, kontaktujte Dr. Sacre na WhatsApp (+2349076034359) nebo e-mail (sacre­temple­ofpo­wer@gm­ail.co­m) k vyřešení problému se vztahem

Slečna Lore Pierre

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.