Jak zasáhne Covid naše peněženky! Vyšší daně, dražší alkohol... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Jak zasáhne Covid naše peněženky! Vyšší daně, dražší alkohol...

...
... (istock.com)

Vláda premiéra Andreje Babiše (66, ANO) počítá pro letošek se schodkem rozpočtu v rekordní půlbilionové výši. A pokud nemáme v příštích letech zbankrotovat, stát musí najít nové zdroje financí. Ekonom Lukáš Kovanda se obává, že vláda na to půjde cestou zvyšování daní a různých poplatků.

Šéfka státní kasy Alena Schillerová (56, za ANO) už oznámila, že plánuje pro příští rok zvýšit daň z neřestí, hlavně tabáku a hazardu. „Zvažuji, že do daňového balíčku navrhnu zvýšit zdanění zahřívaného tabáku. Desítky miliard z toho nebudou, ale nějaké tři a půl až čtyři miliardy ano,“ uvedla ministryně začátkem září. Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy se proto Češi mají připravit na to, že se v příštích letech sáhne i do daňové oblasti. „To, co se vybere z těch neřestí, tedy z cigaret a alkoholu, rozhodně nebude stačit. Stát totiž nemá příliš jiných možností, jak schodek zaplácnout, než zvyšováním daní, případně úpravami daňových sazeb,“ myslí si Kovanda.

AŽ PO VOLBÁCH
Důležité ale také bude, kdy k tomu vláda přistoupí. „Myslím, že do sněmovních voleb se navyšování daní nedočkáme, a to znamená, že i v příštím roce bude obrovský deficit. Já ho odhaduji na 300 až 350 miliard korun,“ říká ekonom s tím, že po parlamentních volbách se zahájí diskuse například o zvýšení majetkových daní. A kde by mohl být pro stát největší »vejvar«? „Naše daň z nemovitosti je v rámci evropského měřítka nízká. A bude tady velká touha na tyto daně sáhnout,“ myslí si Kovanda. A radost nebudou mít ani vinaři. Podle ekonoma totiž kromě zvýšení daně z alkoholu budou zdaněna i tzv. tichá vína, která nejsou nyní žádnou sazbou zatížena. „No a v dalším sledu určitě dojde ke zvýšení spotřební daně z minerálních olejů. Tam je otázka z jakých, ale nejpravděpodobnější je z motorové nafty a umím si představit i zvýšení daně z benzinu,“ dodává.

LETENKY I ELEKTRO
Podle Kovandy stát přistoupí také k nějakému zvýšení státních poplatků. „Nedávno to bylo vidět třeba na poplatku u zápisu do katastru nemovitostí, který se zvýšil, a takových dalších poplatků máme tisíce,“ myslí si ekonom a dodává, že přijdou nové typy daní. „Bude to souviset s daňovým balíčkem Evropské unie a fondem obnovy. Protože ten klade velmi velký důraz na zelená opatření a na digitalizaci,“ uvedl. Podražit kvůli tomu může doprava. „Hlavně letenky a dojde ke zdražení lodní přepravy, což pro Čechy znamená, že zdraží všechno zboží z dovozu, což může být exotické ovoce, hračky, oděvy či elektronika,“ uzavřel ekonom svoji nepříliš povzbudivou prognózu.

Jak se stát členem volební komise?

PROČ DĚLAJÍ OPAK?
Místo důsledného šetření stát spíše dělá opak. Zrušení superhrubé mzdy, které vláda plánuje od příštího roku, přinese výpadek 76 miliard. O 13 miliard by pak měl stát přijít zrušením daně z nabytí nemovitosti. Podle ministryně práce Jany Maláčové (39, ČSSD) jsou však dotazy typu kde vzít peníze plytké a únavné.

TŘIKRÁT SCHVÁLOVÁN SNĚMOVNOU
Již třikrát musela vláda letos požádat poslance o navýšení schodku státního rozpočtu. Původně měl totiž deficit být pouze 40 miliard korun, kvůli koronavirové krizi se ho ale kabinet rozhodl navýšit, poprvé na 200 a podruhé na 300 miliard korun. Nakonec byla sekyra Sněmovnou navýšena potřetí, a to na půl bilionu korun.

Víte, že...
...letošní sekyra ve státní kase činila ke konci srpna už 230,3 miliardy korun?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.