Velký volební MANUÁL! Lze vyrazit k urně bez roušky? A další informace! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Velký volební MANUÁL! Lze vyrazit k urně bez roušky? A další informace!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Profimedia)

Česko už tento týden čekají volby. Lidé budou volit do zastupitelstev třinácti krajů a do jedné třetiny Senátu. Hlasování se uskuteční v pátek 2. a v sobotu 3. října. Někteří ale budou moci hlasovat i dříve. Jak to tedy bude vypadat ve volební místnosti? A jaká hygienická opatření budou platit?

Letošní volby proběhnou ve znamení hygienických opatření. Češi budou moci hlasovat klasicky ve volebních místnostech nebo úplně poprvé z auta, v tzv. drive-in volebních stanovištích. Ty jsou ale určeny jenom pro ty, kteří mají nařízenou karanténu. Možné takto odevzdat hlas bude v každém okresním městě. Celkem jich proto bude po celém Česku zřízeno 78. Otevřeny ale budou jenom jeden den, a to ve středu 30. září od 7:00 do 15:00 hodin. Přesný seznam míst je zveřejněn na internetových stránkách jednotlivých krajských úřadů. Pokud byste ale do drive-in místa nestihli zajet, nezoufejte, můžete si zavolat speciální volební komisi.

Volební desatero

*1) Kdy se může chodit k urnám? V pátek 2. října od 14 do 22 hodin a v sobotu 3. října od 8 do 14 hodin.

*2) Kdo může volit do Senátu? Občan ČR, který alespoň druhý den voleb dosáhl věku 18 let, prokáže se platným občanským průkazem nebo pasem a trvale žije v jednom z 27 obvodů, pro něž jsou senátní volby 2020 vypsány.

*3) Kdo volí v krajských volbách? Občan ČR (viz předchozí bod), který je přihlášen k trvalému pobytu jinde než v Praze (jen tam se nevolí).

*4) Co když doklad ztratím? Pokud o doklad přijdete (někdo vám ho ukradne, ztratíte ho během volby, popřípadě vám propadne), máte ještě šanci lístek do urny vhodit. Je totiž možné požádat o vydání tzv. rychloobčanky na radnici, kde s tím budou počítat i v sobotu dopoledne.

*5) Co dělat při ztrátě volebních lístků? Je možné požádat ve volební místnosti komisi o vydání nové sady.

*6) Jak hlasovat do Senátu? Do úřední obálky žluté barvy vložte jeden hlasovací lístek (nijak se neupravuje) pro kandidáta, pro kterého jste se rozhodli hlasovat.

*7) Jak hlasovat do zastupitelstev krajů? Do úřední obálky šedé barvy vložte jeden hlasovací lístek pro vybranou politickou stranu. Zakroužkováním pořadového čísla nejvýše u 4 kandidátů můžete vyznačit své preference. Udělíte-li více než 4 preferenční hlasy, počítá se takový lístek jen ve prospěch celé politické strany.

*8) Co když mi zdraví nedovolí přijít? Můžete požádat obecní úřad či okrskovou volební komisi o to, abyste mohli hlasovat mimo volební místnost. Volební komise k vám pak vyšle dva své členy s přenosnou volební schránkou.

*9) Kdy je hlas neplatný? Neplatné hlasovací lístky jsou ty, které nejsou na předepsaném tiskopise, jsou přetržené a nejsou vloženy do úřední obálky. Poškození hlasovacího lístku, jako například ohnutí rohu, nemá vliv na platnost, pokud jsou z něj patrny všechny potřebné údaje. Pak je platný, i kdyby byl částečně pomalovaný.

*10) Jak je to s druhým kolem senátních voleb? U případného druhého kola, které proběhne 9. a 10. října, už hlasovací lístky domů do schránky nedostanete, obdržíte je přímo ve volební místnosti. Otevřeny budou ve stejný čas, tedy v pátek od 14 do 22 hodin, a v sobotu od 8 do 14 hodin.

KROK ZA KROKEM JAK VOLIT

Volební místnosti

*1) Do volební místnosti z hygienických důvodů vstoupíte s rouškou či jinou ochranou úst a nosu.

*2) Při příchodu si očistíte ruce dezinfekcí, která bude připravena ve volební místnosti. Pokud nejste v karanténě, hlasujete ve volebních místnostech tak, jak jste zvyklí. I letos přijdete volit jen s občanským průkazem nebo cestovním pasem a hlasovacími lístky. Případně si vezměte propisku na kroužkování kandidátů (týká se jenom krajských voleb).

*3) Volební komisi předložíte doklad totožnosti případně i voličský průkaz.

*4) Následuje vaše identifikace. Ustoupíte krok zpět, stáhnete si roušku, kterou si po ověření totožnosti opět nasadíte.

*5) Poté převezmete hlasovací obálku, případně i hlasovací lístky, pokud jste je nedostali nebo zapomněli doma.

*6) Hlasujete standardně za plentou.

*7) Svůj hlas v krajských, případně i senátních volbách vhodíte v obálce do urny a máte hotovo.

*8) Plochu za plentou i propisky pro kroužkování kandidátů (týká se jenom krajských voleb) volební komise bude průběžně dezinfikovat.

V karanténě, tzv. drive-in

*1) Kvůli bezpečnosti hlasujete z auta v tzv. drive-in volební místnosti.

*2) Volební stanoviště bude přehledně označeno.

*3) Na místě vás navede dopravní policista.

*4) V den volby si vezmete do auta roušku, propisku, občanku, a pokud máte, tak i potvrzení o nařízené karanténě. Je-li vás v jedné domácnosti více, můžete jet jedním autem.

*5) Nejprve vjedete do části pro ověření totožnosti a staženým okénkem předáte doklady volební komisi. Pokud je vše v pořádku, dostanete s doklady i hlasovací obálku a volební lístky.

*6) Poodjedete a v místě, kde není nikdo přítomen, vložíte hlasovací lístky do obálky, případně vlastní propiskou udělíte až čtyři preferenční hlasy (týká se krajských voleb).

*7) Teprve pak přijedete k volební schránce, přímo z vozu odhlasujete a odjedete domů.

Hlasování v sociálním zařízení

Pokud krajská hygienická stanice před volbami nahlásila krajskému úřadu, že musela na svém území uzavřít sociální zařízení, jako domov důchodců nebo léčebnu dlouhodobě nemocných, vyšle k nim sám úřad speciální komisi pro hlasování. Tímto způsobem bude možné ve volebním týdnu hlasovat od čtvrtka 1. října do pátku 2. října (od 7 do 18 hodin).

Hlasování do zvláštní urny

Pokud osoba, která bude v karanténě, nevyužije drive-in hlasování, bude moci do čtvrtka volebního týdne (1. října do 20 hodin) požádat krajský úřad o příjezd speciální volební komise tvořené členy drive-in týmu, kteří přijedou v ochranných prostředcích s přenosnou volební schránkou za voličem domů. Toto hlasování bude probíhat od pátku 2. října (od 7 do 22 hodin) do soboty 3. října (od 7 do 14 hodin). Box Bez roušky? Sankce! Odevzdat hlas v krajských a senátních volbách bude možné i bez roušky. Podle náměstka ministra vnitra Petra Mlsny (41) totiž absence roušky nemůže jít na úkor volebního práva. Pokud ale nebude mít dotyčný ústenku, může ho čekat sankce ve správním řízení. Volební komise má totiž povinnost přestupek nahlásit hygieně a městské policii. Mlsna také oznámil, že lidé, kteří se do čtvrtečních 20 hodin dostanou do karantény, nebudou už moci svůj hlas odevzdat.

Zbytek informací najdete v tištěné verzi Aha! 29.9.2020

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.