Kde se nově musí nosit roušky! A jak ochránit pleť při jejich používání | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Kde se nově musí nosit roušky! A jak ochránit pleť při jejich používání

Ilustrační foto
Ilustrační foto (profimedia)

Vláda přitvrzuje v boji proti koronaviru. Po pěti měsících se do Česka opět vrací povinnost nosit roušky venku. Opatření platí ode dneška. Dosud platilo mít zakrytá ústa a nos jenom ve vnitřních prostorách či MHD. Kde všude si ji tedy musíme nadsadit? A je pravda, že jsou povinné už i v autě?

S nemocí covid-19 aktuálně v zemi bojuje přes 105 tisíc nakažených. Jenom za minulý týden přibylo 51 716 pozitivních. Vláda už proto třetí týden po sobě zpřísňuje protiepidemická opatření a nově nařídila mít povinně nasazené roušky i venku, a to s platností od dnešního dne.

V lese bez ní

„Ve všech zastavěných prostorách jsou nyní povinné roušky v případě, že se jedná o setkání v menší než dvoumetrové vzdálenosti,“ řekl v pondělí ministr zdravotnictví Roman Prymula (56, za ANO) s tím, že mimo zastavěné oblasti, jako parky, lesy či louky, roušky požadovány nadále nejsou.

Sportovci nemusí

Kabinet také schválil povinnost mít zakrytá ústa a nos v autě. Tam ale platí výjimka. „Pokud se to týká jedné rodiny, tak tam to opatření není, mohou být bez roušky,“ vysvětlil Prymula. A podobná výjimka se vztahuje také na možnost nemít ústenky venku. „Členové stejné domácnosti pak roušku venku mít nemusí. Výjimku budou mít i lidé, kteří sportují,“ dodal ministr.

Už byly povinné

Nošení roušek bylo povinné i během jarní vlny pandemie. Od března se nosili venku i uvnitř prostor. Postupně docházelo ke zmírňování. Nejdříve se koncem května přestaly nosit venku a ve většině vnitřních prostor zůstaly až do 1. července.

Kde je povinná:

*ve všech vnitřních prostorech (obchody, úřady, pošty, banky), kromě bydliště nebo místa ubytování (například v hotelovém pokoji),

*ve vlacích, autobusech a dalších prostředcích hromadné dopravy, *na nástupištích, v přístřešcích a v čekárnách veřejné dopravy,

*v motorových vozidlech, ledaže se v motorovém vozidle nachází pouze osoby z jedné domácnosti,

*na všech ostatních veřejně přístupných místech v zastavěném území obce, kde dochází na stejném místě a ve stejný čas k přítomnosti alespoň 2 osob vzdálených od sebe méně než 2 metry, nejedná-li se výlučně o členy domácnosti.

Kdo se jim vyhne

Nasadit si ochranu úst a nosu neplatí všude. Ministerstvo zdravotnictví totiž vydalo seznam dvaceti šesti výjimek, kde a kdo ústenku nemusí mít. Povinnost se nevztahuje například na děti do dvou let, na pedagogy v mateřských školách či děti a pečující v dětských skupinách. Dále pak na pacienty, jsou-li hospitalizovaní ve zdravotnických zařízeních lůžkové péče, nebo ve stacionářích, domovech pro seniory. Ústenku nemusí mít ani soudci a ústavní činitelé.

Jak se starat o pleť... v době koronaviru

Opět se zpřísňují pravidla pro nošení roušek. Jejich používání s sebou nese ale i komplikace v podobě podrážděné pokožky, hlavně u lidí s problematickou pletí. Vžil se i nový termín tzv. maskné (maska a akné). Víte, jak pleť chránit?

Roušky dráždí pleť

Lidé, kteří mají spíše suchou kůži mohou po nošení roušek pozorovat vznik ekzémů, a naopak spíše mastnější pleť bude mít tendenci ke vzniku akné. Dále pak může dojít ke zhoršení chronických onemocnění jako je třeba psoriáza, rosacea, seborrhoická dermatitida a podobně. „Pokud někoho trápily kožní problémy v obličeji, lze očekávat, že s rouškami může dojít ke zhoršení nebo návratu těchto projevů,“ říká MUDr. Jan Kučera z Perfect Clinic Dermatology.

Může podporovat akné

Nejvíce problémmů mají lidé, kteří trpí na akné. Zjednodušeně lze vznik akné popsat jako zvýšenou aktivitu mazových žláz kořínku chloupku a zároveň zvýšenou tvorbu rohovějících buněk v ústí chloupku na povrchu kůže. Mechanické dráždění od roušky podporuje vyšší tvorbu mazu a zvýšené rohovění. Vlhké prostředí zase přispívá k pomnožení bakterií. Mějte proto raději vždy u sebe i suchou čistou roušku.

Nejlepší je balvna a hedvábí

Co se týká materiálu roušky, tak volte přírodní a prodyšné, jako je bavlna nebo hedvábí. Jen je potřeba mít těchto roušek několik a pravidelně je prát, aby nedocházelo k množení bakterií při opakovaném nošení. Také může pomoci, pokud má rouška zavazovaní na šňůrky místo gumiček za uši. Zavazovaní lze přesněji regulovat a nevzniká nepřetržitý tlak na kůži díky napětí gumiček.

Nesvědčí jim peeling

Z toho, co je lepší v péči o pleť v těchto dnech vynechat, jsou agresivnější formy domácích peelingů nebo přípravků s ovocnými kyselinami. V případě nutnosti delšího nošení roušek a respirátorů by mohla být kůže obličeje pak příliš přetížena.

Nezapomínejte na prevenci

V souvislosti s covid-19 není problémem jen podrážděná pokožka, ale hlavně špatná prevence a obava chodit k lékaři. Potom pacienti přicházejí až s pokročilým kožním problémem, který se řeší mnohem složitěji.

Před prvním použitím roušku vyperte

Pokud používáte látkové roušky, vyperte je, než se poprvé dotknou vašeho obličeje. Látka může obsahovat konzervační látky, nebo zbytky barviv. Používejte antialergický prací prostředek.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.