Krizový štáb se vrací! Hrozí nám opět nouzový stav? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Krizový štáb se vrací! Hrozí nám opět nouzový stav?

Covidový semafor
Covidový semafor (E15)

Neuplynulo ani 24 hodin od oznámení dalších opatření proti šíření nákazy, a už prý můžeme čekat další. Sám premiér Andrej Babiš (66, ANO) změnil názor a je pro spuštění Ústředního krizového štábu. A dokonce nevyloučil návrat nouzového stavu!

Stav nouze, který umožňoval lidem chodit jen do práce a na nezbytné nákupy a úřední kolečka, platil v Česku od 12. března do 17. května. Ke čtvrtku však přibylo 3130 nových případů nákazy, což je více, než za celý březen. Včera tak Babiš poprvé připustil znovuzavedení nouzového stavu. „V pondělí se to dozvíme od ministra (zdravotnictví Adama Vojtěcha – pozn. red.). Pokud navrhne některé opatření, které by přesáhlo jeho kompetence v rámci zákona o ochraně veřejného zdraví, tak se to vyloučit nedá,“ řekl Babiš.

Ten také už neříká „ne, a ne“ hlasům volajícím po obnovení činnosti Ústředního krizového štábu. Ten požaduje ČSSD i část opozice. Ke znovuobnovení činnosti štábu, v jehož čele bude zase vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (41, ČSSD), dojde rovněž v pondělí. A jaká opatření zatím platí a jak by nám v následující době mohl ještě ztěžknout život?

Praha zčervená: Na »vejšku« jen na dálku

Od včerejška pro žáky 2. ročníků základních škol přes studenty středních škol až po posluchače univerzit platí, že roušku nesmí sundat ani ve třídě (s výjimkou hodin zpěvu či hry na nástroj). Včera však pražský primátor Zdeněk Hřib (39, Piráti) oznámil, že v průběhu příštího týdne najedou studenti VŠ na distanční výuku, protože podle hygieniků metropole na covidové mapě zčervená! Žáci a pedagogové 1. ročníků ZŠ a v mateřinkách jsou pak po celé zemi od nošení roušek ve třídách osvobozeni.

Měli výpadek

Systém elektronických žádanek na vyšetření vzorku na covid-19 včera zlobil. Kvůli výpadku nemohli lékaři či hygienici žádanky vystavovat, odběry vzorků na odběrových místech ale fungovaly. Po několika hodinách už byl systém plně funkční.

Noční život končí s půlnocí

Kdo se třeba ještě donedávna poškleboval Pražákům a dalším obyvatelům »oranžových« regionů, že mohou popíjet v hospodách jen do půlnoci, toho už zřejmě smích přešel. Restaurace, hospody a podniky, kde se podává občerstvení, musejí být zavřeny mezi půlnocí a 6. hodinou ranní a to po celé zemi. Navíc od včerejší 18. hodiny mohou provozovatelé klubů vpouštět dovnitř jen tolik návštěvníků, kolik jich mohou usadit. „Neznamená to, že člověk musí celou dobu sedět, může jít třeba tančit. Samozřejmě půjde s rouškou, byť je to nepříjemné. Toto opatření směřuje k tomu, abychom zabránili akcím, kde stojí velké množství lidí v těsné blízkosti bez roušek,“ vysvětlil Aha! vládní epidemiolog Roman Chlíbek.

S rouškami i venku

Od pondělí bude v Praze a v celém Středočeském kraji nutné mít roušku i při venkovních akcích nad 100 lidí. Nařízení se týká akcí, jako jsou slavnosti, divadelní a filmová představení, sportovní a jiná shromáždění, nebo trhy. V obou krajích budou od rouškové povinnosti osvobozeny děti do dvou let, lidé s poruchou intelektu, herci, hudebníci, moderátoři a sportovci při tréninku či zápase.

Za babičkou v menším počtu?

Kvůli rekordnímu počtu nových případů, kdy za čtvrtek přibylo více nakažených (3130 případů – pozn. red.), než za celý březen, podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (33, za ANO) znamená další utažení šroubů. Vojtěch včera naznačil, že opatření by mířila na větší ochranu nemocnic a pečovatelských zařízení, a to zejména v Praze. Podle epidemiologa Romana Chlíbka by se měl omezit počet návštěvníků, kteří jdou navštívit příbuzné do nemocnice či domova pro seniory.

Na Slovensko? S testem a registrací

Kvůli zhoršené epidemiologické situaci v Česku od včerejška Slovensko zpřísnilo režim vstupu. Každý turista přijíždějící z rizikové země musí předložit negativní test na koronavirus starý nejvýše 72 hodin. Bez něj musí do karantény a nejpozději v pátý den v ní se podrobit testu na covid. Pokud po dobu strávenou v karanténě neobdrží výsledky testu a zároveň nevykazuje příznaky, 10. dnem karanténa končí. Vedle toho musí nejpozději při přechodu hranic vyplnit registrační formulář na webu korona.gov.sk/ehranica a registrací se na vyžádání prokázat policistům. Z nařízení však existuje spousta výjimek, testy nebo karanténa se nevztahuje na příhraniční pracovníky, zdravotníky, řidiče kamionů. Nejsou nutné, ani když Slovenskem jen projíždíte. Transit však musíte stihnout do 8 hodin a zastavit se smí jen kvůli natankování paliva.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.