Nová opatření vlády: Co už se zase nesmí a na co si dát pozor! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nová opatření vlády: Co už se zase nesmí a na co si dát pozor!

Starší školáci a studenti budou muset zůstat i ve třídách v roušce.
Starší školáci a studenti budou muset zůstat i ve třídách v roušce. (iStock)

Popíjet v baru do rána? Ode dneška to na nějakou dobu nepůjde! Kvůli zhoršující se koronavirové situaci včera ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, za ANO) vyhlásil další celoplošná opatření. Hospody i bary zavřou mezi půlnocí a šestou ráno a žáci i študáci budou muset mít roušky během výuky.

K dalším celoplošným opatřením se rozhodl Vojtěch přistoupit i proto, že podle odhadů bude většina okresů na epidemiologickém semaforu zelená nebo oranžová. Tedy na prvním nebo druhém stupni rizika, které už značí počínající komunitní přenos nákazy. „Epidemická situace není dobrá, epidemie nabírá na síle. Roste i počet hospitalizovaných,“ řekl ministr.

VE TŘÍDĚ S OCHRANOU
Podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška až pětinu ve středu nově diagnostikovaných případů tvořily děti školou povinné. Proto se rozšiřuje roušková povinnost. A to pro žáky druhých stupňů základek, středoškoláky, studenty vyšších odborných škol i vysokoškoláky. Ti všichni budou muset mít ústenku nasazenou i ve třídách, učebnách a posluchárnách. „Chceme tím předejít tomu, aby školy byly paralyzovány,“ vysvětloval ministr. A doporučil omezení akcí, jako jsou soutěže a různé turnaje.

ŠMYTEC PRO PÁRTY
Na omezení se musí připravit také restauratéři, hospodští a barmani. Zatím platila povinná zavíračka jen v oranžových regionech, jenže od půlnoci z pátku na sobotu povinnost mít zavřeno mezi půlnocí a šestou hodinou ranní platí po celém Česku. „Apeluji také, aby lidé nepořádali velké akce a raději je odložili. Víme z praxe, že to jsou ty nejvíce rizikové aktivity,“ uvedl Vojtěch. Ministr ale jedním dechem dodal, aby se lidé nebáli chodit k lékaři a na preventivní vyšetření, což byl na jaře při nástupu pandemie velký problém.

Nepříznivé vyhlídky
Podle šéfa ÚZIS Duška je nyní v Česku velké riziko, že se covid bude šířit exponenciálně. To by znamenalo velký nápor pro zdravotnictví. Číslo R, tedy kolik lidí může nakazit jeden nemocný, vrostlo na 1,6. V praxi to znamená, že deset nemocných může nakazit dalších 16 lidí. Za září podle statistiků přibude podle optimistických modelů asi 44 tisíc nových případů. Podle těch pesimističtějších to bude ale až 70 tisíc nově nakažených. „Prvním znakem zlepšení bude zmenšení podílu pozitivních záchytů na počet testů,“ řekl Dušek. Podle něj základní pomůcky jako mytí rukou, nošení roušek a dodržování rozestupů mohou snížit šíření viru až o polovinu. „Máme šanci vlnu nově pozitivně testovaných rozložit a nechat ji projít populací. Když ji rozložíme v čase, tak uchráníme zdravotnický systém od přeplnění kapacit a ekonomiku od významných restrikcí,“ myslí si ředitel ÚZIS. Hospitalizaci podle Duška potřebují čtyři procenta z pozitivně testovaných a čtvrtina z nich je ve vážném stavu.

Na odpírače policii
Někteří lidé odmítají nosit roušky úplně, jiní si je »šalamounky« šijí ze záclon. A právě na odmítače roušek by se měla podle ministra zdravotnictví Vojtěcha více zaměřit policie. Ten požádal svého kolegu z vnitra Jana Hamáčka (41, ČSSD), aby muže zákona pověřil častějším dohledem nad dodržováním povinnosti.

Hejtmani: Svolejte štáb
Hejtmani prostřednictvím Asociace krajů vyzvali kabinet premiéra Andreje Babiše (66, ANO), aby obnovil činnost Ústředního krizového štábu. Shodlo se na tom deset hejtmanů, tři se zdrželi. Podle 1. místopředsedy asociace a šéfa Kraje Vysočina Jiřího Běhounka (68, za ČSSD) ministr Vojtěch prezentoval zástupcům krajů predikce a modely vývoje nákazy. „Nejsou vůbec příznivé a někteří hejtmani přišli s návrhem, že by se měly začít řešit záležitosti krizového řízení. Vyústilo to v návrh na obnovení činnosti krizového štábu a deset hejtmanů hlasovalo pro, tři se zdrželi,“ sdělil ČTK Běhounek. Na Babiše kvůli svolání krizového štábu tlačí jak opozice, tak i koaliční ČSSD.

Co už zase platí
● Povinnost mít nasazenou roušku ve všech vnitřních prostorech s výjimkou domova. Ať už jde o práci, obchody či obchodní centra nebo úřady či zdravotnická zařízení.
● Výjimka platí v restauraci stolu při konzumaci a v práci, pokud má kolem sebe člověk volný prostor alespoň 2 metry. A také děti mladší dvou let nebo osoby s poruchou intelektu.
● Ústenky musí být také nasazeny ve vozech hromadné dopravy a MHD (výjimku má řidič, který je od cestujících oddělený) a vozech taxislužby.
● Ode dneška musí mít všichni ve všech typech škol nasazenou roušku, a to i během výuky. Výjimku mají děti a učitelé v mateřských školách a děti na prvním stupni základek.
● Od půlnoci z pátku na sobotu budou muset zavřít přes noc bary, kluby, restaurace a hospody. A to vždy od půlnoci do 6.00 ráno.
● Dnes od 18.00 budou moci podniky přijmout jen takový počet hostů, kolik mají míst k sezení.
● Vnitřní akce na stání mohou být maximálně pro deset lidí, při větším počtu lidí musí mít každý své konkrétní místo k sezení. To se nevztahuje na trhy, výstavy a podobné akce. Platí také povinnost mít na vnitřních akcích roušku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.