Roušky v obchodech, hospodách, školách: Všechno je jinak! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Roušky v obchodech, hospodách, školách: Všechno je jinak!

 (Reuters)

Jako když pejsek s kočičkou dělali dort. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, za ANO) ještě ve středu říkal, že roušky si navlečeme skoro všude. A po včerejšku – poté, co byl na koberečku u premiéra Andreje Babiše (65, ANO) – je zase všechno jinak!

Po 28 hodinách (z toho třech u Babiše) přišel Vojtěch s novým upřesněním, kde Češi budou mít roušky. Od 1. září jsme je měli mít v obchodech, u kadeřníka a děti ve škole. To ale po včerejšku padá.

Barevné řešení
„Debatovali jsme otázku škol a povinnosti, aby děti měly roušky. Jsme schopni to řešit semaforem (ukazující vývoj epidemie – pozn. red.),“ řekl Vojtěch. Povinné budou jen v okresech, kde na semaforu zasvítí alespoň oranžová, tedy druhý stupeň ohrožení. Nasazovat si je nebudou muset ani hosté restaurací a hospod, naopak zůstávají povinné od začátku školního roku na úřadech, v hromadné dopravě nebo na vnitřních akcích, kde bude více než sto lidí. A to včetně sportovních zápasů, kin nebo divadel.

Babiš v šoku
Vojtěchova pravidla, kde mít a nemít ústenky, ve středu dopálily premiéra Babiše. „Jsem trochu v šoku z toho, co vypadlo z ministerstva zdravotnictví. Vůbec se mi to nelíbí,“ nechal se slyšet šéf vlády na Radiožurnálu. „Když jsem viděl nekonečný seznam výjimek, kterým úplně nerozumím, tak zkrátka to musíme nějak probrat,“ dodal.

Krajské volby 2020: Do zastupitelstev krajů se bude volit 2. a 3. října>>>

Uvidíme za měsíc
Jenže ani včerejší premiérův zásah ještě neznamená, že se roušky v plné palbě nevrátí. Vojtěch totiž nevyloučil, že by na bary, obchody či školáky došlo později. „Souhlasil jsem, že se k tomu vrátíme na konci září podle vývoje epidemiologické situace,“ řekl ministr. A co říká na to, že den poté, co vyhlásil opatření, mu je premiér zkritizoval a všechno je jinak? Prý to jako prohru nevidí.

Senát: Volby z vozu i vyučování na dálku
Už jen podpis prezidenta chybí speciálnímu zákonu, podle něhož budou v říjnových krajských a senátních volbách moci hlasovat i lidé v karanténě. Senát odsouhlasil možnost volit z auta na vyčleněných místech či si vyžádat příjezd komise s přenosnou urnou. Týkat se to podle přijaté předlohy bude ale jen těch, kteří budou mít v době voleb nařízenou karanténu či izolaci hygienickou stanicí či lékařem. Ti, kteří budou v preventivním ochranném opatření, například po návratu z ciziny, mohou přijít do volebních místností. Senát včera také souhlasil s tím, aby školy mohly vyučovat na dálku.

Jak se stát členem volební komise?

ROUŠKY: KDE ANO A KDE (ZATÍM) NE?

Roušky.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.