Drogy pro vězně v Pardubicích házeli přes zeď: Pervitin porcoval šéfkuchař! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Drogy pro vězně v Pardubicích házeli přes zeď: Pervitin porcoval šéfkuchař!

Pašovaný pervitin.
Pašovaný pervitin. (Foto GIBS, ara)

Nejen o hladové žaludky vězňů se staral v pardubické káznici její šéfkuchař (51). Díky němu si tamní trestanci užívali i pervitinového opojení. Drogu ke guláši nabízel jako jeden článek gangu. Distribucí omamných látek si vězeňský kuchtík přivydělával od loňského jara do letošního června, kdy zasáhla policie. Ta zjistila, že se do káznice dostávaly mnohem déle, zhruba jeden a čtvrt roku.

Hlavou organizované skupiny byl otec dvou zavřených bratrů. „Zajišťoval provoz bankovních účtů a nakládal s penězi za prodej drog. Jejich výrobu měla na starosti přítelkyně jednoho ze sourozenců,“ popsala mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivana Nguyenová. Kuchař byl prostředníkem, kterému otec odsouzené dvojice a zmíněná milenka drogy předávali, a to osobně mimo věznici, nebo přehozením balíků přes zeď káznice. V balících byly přitom i další zakázané předměty jako například mobilní telefony.

Pervitin šéfkuchař pardubické věznice předával jednomu z odsouzených bratrů a ten ho následně distribuoval mezi ostatní vězně společně se svým sourozencem. „Pervitinu a zakázaných věcí se za dokumentované období ve věznici prodalo mezi vězni přibližně za částku tři čtvrtě milionu korun,“ uvedla mluvčí GIBS. Její kolegové po zásahu ve věznici a na dalších místech Česka zajistili čtyři laboratoře na výrobu pervitinu, i samotnou drogu, a to v množství přes 300 gramů.

13 výrobců a distributorů
Šéfkuchaře, oba odsouzené bratry, jejich otce a partnerku jednoho z trestanců policie obvinila ze zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, z účasti na organizované zločinecké skupině a také z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Hrozí jim až 10 let. Navíc stíhá dalších osm lidí, kteří se na trestné činnosti nějak podíleli.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.