Nepozorného ťuhýka srazilo a zranilo auto! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nepozorného ťuhýka srazilo a zranilo auto!

Ťuhýka šedého srazilo auto.
Ťuhýka šedého srazilo auto. (Foto DESOP)

Ťuhýka neučili, že než vleze do silnice, musí se rozhlédnout nejprve doleva, pak doprava. Neštěstí tak na sebe nenechalo dlouho čekat. Srazilo ho auto a náraz ptáčkovi poranil křídlo.

Opeřeného elegána našel u silnice u obce Stvolny na severu Plzeňska pracovník zdravotnické záchranné služby. Na pomoc zavolal své kolegy, zvířecí záchranáře z Plzně. Ti se ťuhýka šedého ujali. „Má zraněné křídlo, jak ho auto srazilo. Ošetřili jsme ho a uvidíme, jestli se ho podaří vyléčit,“ řekl ornitolog Karel Maskoň. Jestliže se ťuhýk plně zotaví, vrátí ho zpět do volné přírody. „Jinak zůstane u nás, či v jiné záchranné stanici nebo v zoo,“ dodal Makoň. Životní elán ptačí pacient rozhodně neztratil. Když ho zachránci ošetřovali, zasadil jim několik citelných klovanců ostrým zobákem.

Loví hmyz a myši

Ťuhýk šedý v Česku hnízdí sporadicky, a tak z jara a v létě ho málokdy uvidíme. V zimě ho lze zahlédnout, jak sedí na špici křovisek u méně frekventovaných silnic, v polních remízcích či na dřevěných telegrafních sloupech v otevřené krajině. Loví hmyz, menší obratlovce a v zimě hlavně hraboše.

Ťuhýka šedého srazilo auto.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.