Trojice záchranářů při děsivém požáru kamionu na D1: Andělé z pekla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Trojice záchranářů při děsivém požáru kamionu na D1: Andělé z pekla!

Tihle se zachovali statečně, ale za hrdiny se nepovažují. Zleva Jiří Vašica, Martin Mikloš a Jiří Stuška.
Tihle se zachovali statečně, ale za hrdiny se nepovažují. Zleva Jiří Vašica, Martin Mikloš a Jiří Stuška. (Foto Aha! – S. Červená)

Říkají jim Andělé z D1. Jiří Vašica (42), Martin Mikloš (36) a Jiří Stuška (35) ze záchranky v Uherském Hradišti se v neděli dostali do ohnivého pekla u převrácené cisterny s palmovým olejem. Zahynul tu jeden řidič – jenže nebýt jich i dalších odvážných, obětí by bylo mnohem víc.

„Nebyli jsme tam jen my tři, jak se všude objevilo. To bychom vůbec nezvládli. Pomáhalo mnoho lidí kolem. Nejvíce snad dva vojáci, kteří vyprošťovali zraněné z aut, a zdravotní sestra, která jela do Brna,“ shodli se. Trojice se vracela večer z Prahy z konference o urgentní medicíně, kde byla o svém volnu. Začalo to bouchat „Před námi se objevila napříč cisterna a několik aut. Pár lidí již pomáhalo. Bylo nutné vyprostit zraněné z aut a hned organizovat stanoviště, kam se zranění přenášeli. To jsme třikrát posunovali vzhledem k tomu, jak začala hořet cisterna. Ozývaly se výbuchy, olej stříkal na auta,“ vzpomenul Jiří Vašica.

Poprvé zblízka
Kdyby byli ve službě, tak blízko by se vůbec nedostali. „První jedou v takovém případě hasiči a velitel zásahu nás tam pustí, až je to bezpečné. Tady jsme ani nevěděli, co v cisterně je. Řidič jen řekl, že potravinářský olej,“ pokračoval Vašica.



Obdiv druhým
Záchranáři se necítí jako hrdinové. „Jsme školeni, známe to, ale obdivovali jsme lidi okolo, jak ti to zvládli a spolupracovali. Klobouk dolů. Jim patří díky. Pomáhali a spolupracovali totiž i ti zranění. Když jsem zakřičel, že potřebujeme lékárničku, bylo jich hned 20,“ přiblížil Jiří Stuška.

Jsem rád za objetí...
Co vše se mohlo stát, jim docházelo až doma, kam přijeli ve 3.30 hodin. „Musím říct, že v autě bylo dlouho ticho. Nemluvili jsme. Nebyl to zrovna fajn pocit přímo na místě, ale na druhé straně jsme to zažili jako zasažení. Ne jako když někam přijedeme se záchrankou s majákem. Viděli jsme, co ti lidé prožívají. A já jsem byl šťastný, že mám možnost ve zdraví obejmout přítelkyni a holčičku. Taky jsem tu nemusel už být,“ konstatoval Martin Mikloš.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.