160kg chlapa táhli z ohně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

160kg chlapa táhli z ohně

Statečná čtyřka – zleva Adam Fuksa (35), Mojmír Staša (53), Ondřej Adamec (31) a Jakub Dvořák (27).
Statečná čtyřka – zleva Adam Fuksa (35), Mojmír Staša (53), Ondřej Adamec (31) a Jakub Dvořák (27). (Foto Aha! – Slávka Červená, SDH Kroměříž, PČR)

Nebylo vidět na krok, všude černý štiplavý dým. V budově hořící kotelny v Kroměříži neskutečný žár. Hasiči jako záchranáři dovnitř musejí, co kdyby tam někdo byl... Našli bezvládného muže. Jenže, vážil 160 kilo! Vyprostili ho a za statečnost se dostali do finále ankety Dobrovolní hasiči roku 2019.

Noční požár v dubnu zachvátil bývalou kotelnu v Kroměříži, ze které si udělali noclehárnu bezdomovci. „Přijeli jsme hned po profesionálech, kteří dělali uvnitř průzkum i hasili. Našli muže, jenž podle termokamery žil,“ popsal Adam Fuksa (35), profesionální hasič ve Zlíně a po práci zástupce velitele dobrovolných hasičů v Kroměříži. S Mojmírem Stašou (53), Ondřejem Adamcem (31) a Jakubem Dvořákem (27) je pak čekal nelehký úkol. V hustém kouři a nulové viditelnosti měli extrémně těžkého muže vynést.

Snažili se, ale...
„Byl to opravdu mimořádně náročný zásah po fyzické i psychické stránce. Čtyři jsme ho nakládali do záchranářské vany ve stísněném prostoru a s výzbrojí, která má 20 kilo. K tomu velký žár, časový stres. Když jsme ho nesli po schodišti, tak se s námi utrhla podesta. Ale zvládli jsme to,“ líčil.
Venku již čekali zdravotníci ze záchranky. „Bohužel, když jsme ho vynesli, jeho život vyhasl. Uvnitř se pak našel další muž, spálený na uhel. Pro dva kolegy to bylo první setkání se smrtí u zásahu,“ dodal Fuksa.

Bezdomovce podpálili?!
Co se uvnitř objektu dělo, vyšlo najevo až nyní po půlroce. Policie případ dosud neukončila. „Vyšetřování nadále pokračuje,“ sdělila mluvčí policie Lenka Javorková. Mluví se totiž o tom, že mohlo jít o úmyslný čin.

Víte, že...
...hasiči nejsou mezi záchranáři sami, kdo se potýká s obézními lidmi? Často musí asistovat záchrance při přepravě nemocných do špitálu, ti si kvůli tomu pořizují XXL nosítka i sanity.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.