Omdlel jsem před nárazem vlaku! Svědek odporuje | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Omdlel jsem před nárazem vlaku! Svědek odporuje

Kamion stál na přejezdu přes dvě minuty.
Kamion stál na přejezdu přes dvě minuty. (Foto Aha! – M. Sekanina, V. Dvořák, HZS Praha )

Nepochopitelně zastavil s kamionem na přejezdu v Praze-Uhříněvsi a zavinil tak srážku s vlakem! Srbskému řidiči Urošovi A. (68) hrozí až osmileté vězení. U soudu včera nečekaně změnil výpověď.

Na přejezd prý najel, protože si myslel, že se závory otevírají. Podle svědků ovšem svítila červená světla. Srb stál na přejezdu dlouhé dvě minuty až do chvíle, kdy se přiřítil vlak.  „Když se závory spustily, uvažoval jsem, jestli jimi mám projet. Ale pak jsem to neudělal, nechtěl jsem působit potíže, protože mám Česko rád. Nechtěl jsem závory poničit,“ vypověděl u soudu. Za jejich proražení je v Srbsku podle obžalovaného vězení. Navíc se prý domníval, že kamery na přejezdu - jako v jiných zemích - vlak zastaví. V okolních zemích ale takové zařízení nefunguje...

V osudný den na policejní stanici Srb  vypověděl, že po srážce upadl do bezvědomí. U soudu ale otočil, stalo se tak údajně už před nárazem. „Teprve teď jsem přišel na to, ze bych měl mluvit pravdu,“ odpověděl. Částečně se prý probral, když ho z kamionu vytahovali záchranáři. „Jsem rád, že z nehody nevzešli žádní mrtví ani vážně zranění,“ uvedl Uroš A. Podle svědka Vratislava D., který nehodu natočil z auta, je ale nepravděpodobné, že by řidič upadl do bezvědomí před srážkou.

„Z vozu vystoupil a pak ještě popojel. Až pak přišla srážka. Vlak narazil do zadní části kamionu, odmrštil kontejnery z návěsu. Jeden z nich dolétl až ke mně a naboural mi do auta,“ vyvrátil tvrzení srbského šoféra.  

Řidič prý pak vystoupil z kamionu a sám odešel mimo trať, aniž by s kýmkoliv komunikoval. Hlavní líčení bylo se z důvodu nepřítomnosti dvou svědků odročeno.

Víte, že...

... celková škoda se podle žalobce vyšplhala na 63 milionů?

Nedodržoval přestávky Uroš A. převážel motory a nářadí ze Srbska do Berlína. Během poloviny své cesty se dopustil celkem 23 přestupků, upravil omezovač a překračoval povolenou rychlost a nedodržoval ani povinné přestávky. „Nevím, že bych ohledně přestávek měl nějaký problém. Nikdo mi nikdy nic nevyčítal. Kdyby ano, nepracoval bych takhle,“ argumentoval u soudu muž, který se jako řidič živil 45 let. Podle žalobce byla před nehodou zaznamenána dokonce pracovní činnost, která činila až 19 hodin 57 minut.  

Osm zraněných 

Děsivá nehoda se odehrála 6. září 2019. Kamion smetl vlak jedoucí z Benešova do Prahy přesně v 9:31. Podle zveřejněných záběrů Uroš A. uvízl mezi závorami, které se nesnažil prorazit. Střet si vyžádal celkem osm zraněných včetně jednoho dítěte a řidiče kamionu. Zranil se také strojvedoucí Tomáš K., který si kamionu všiml zhruba 80 metrů před nárazem. „Okamžitě jsem začal brzdit a hned potom jsem opustil kabinu,“ popsal. Stihl udělat jen tři kroky do strojovny, které mu zřejmě zachránily život. 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.