Jak zabezpečit byt, aby vám pojišťovna zaplatila | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Jak zabezpečit byt, aby vám pojišťovna zaplatila

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. (Profimedia.cz - ilustrace)

Každý rok zloději vykradou více než 6000 rodinných domů, bytů či chat. Počet vloupání do domácností sice mírně klesá, ale průměrná škoda postupně roste. Aha! vám poradí, jak se bránit.

Z každé vykradené domácnosti si nenechavci v loňském roce odnesli průměrně 48 000 korun v případě vykradeného bytu a v případě rodinného domu dokonce 77 000 korun. A výjimkou nejsou ani vloupání v době, kdy jsou majitelé doma. Bránit se proti nim musíte i kvůli pojištění. Tohle vám pomůže:

1. Opevněte dveře
Zloději se do domů a bytů nejčastěji dostávají dveřmi. Staré panelákové dveře dokáže lupič překonat během pár desítek sekund. Zpomalí je certifikované bezpečnostní dveře a zárubně vylité betonem. Do dveří namontujte cylindrickou vložku ve 3. nebo 4. bezpečnostní třídě. Bezpečnostní zámek vyžaduje i pojišťovna k tomu nejzákladnějšímu pojištění proti vykradení.

2. Nahrávejte pohyb
Digitální kukátko na displeji ukáže člověka, který je právě před dveřmi, ale díky nahrávání si můžete také ověřit, jestli někdo nezvonil, nebo se nepokoušel otevřít vaše dveře, když jste nebyli doma. Jestli chcete mít jistotu 24 hodin denně, že je váš domov v pořádku, vyplatí se chytrá kamera, která reaguje na pohyb. Video nevítaného návštěvníka vám okamžitě pošle na mobil. Pokud ale chcete domácnost pojistit na vyšší částky, musíte zainvestovat do kompletního alarmu napojeného na bezpečnostní agenturu.

3. Cennosti do trezoru
To nejdůležitější jako jsou šperky, dokumenty, nebo náhradní klíče od vozu ochrání malý domácí trezor. Šrouby ho připevníte ke zdi, a v případě vloupání hlasitým alarmem zloděje ohluší, a zburcuje sousedy. Zatímco za volně položené cenné papíry a karty vám při základním pojištění pojišťovna zaplatí zhruba jen 5000 Kč, když budou v trezoru, může to být i více než 50 tisíc Kč.


4. Maskujte nepřítomnost
Jestliže plánujete delší nepřítomnost, může to vypadat, jako byste v bytě stále byli. K tomu poslouží chytrá zásuvka, která bude sama rozsvěcet lampu nebo televizi. Nechte si od sousedů také vybírat dopisy a letáky ze schránky.

5. Zabezpečení proberte s pojišťovnou
Úroveň zabezpečení hraje klíčovou roli v tom, jaké odškodnění vám pojišťovna zaplatí. A bezpečnostní zámek je minimum. Navíc musíte také dodržovat základní pravidla. Třeba když zamknete dveře jen na jeden západ, nebo necháte okno otevřené na mikroventilaci, a zloděj toho využije k přístupu do bytu, můžete mít při jednání s pojišťovnou smůlu.


Tohle pojišťovny vyžadují

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.