»Opravář« hyena: Seniorkám ukradl desetitisíce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

»Opravář« hyena: Seniorkám ukradl desetitisíce!

Tento muž se měl vydávat za opraváře i kontrolora.
Tento muž se měl vydávat za opraváře i kontrolora. (Foto Aha! – David Malík, PČR)

Vypadal jako slušňák, přesto to byl lstivý zloděj. Vetřel se do bytu paní Zdeňky (93) z Prahy 1 a v nestřeženém okamžiku jí ukradl 23 tisíc korun. „Působil solidně, ale nebyl. To víte, viděl starou ženskou s chodítkem,“ vzpomíná seniorka.

V bytě, v němž se stala obětí zloděje, žije v centru metropole od roku 1937. V kritický den mířila na koncert do kostela. Na ulici čekala na taxi. „Objevil se tam chlapík. Díval se na vizitky u zvonků. Tak jsem se ho zeptala, ke komu jde,“ líčí Zdenka začátek smutné historie. Neznámý se jí na oplátku zeptal, zda v domě bydlí a jak se jmenuje. „Po pravdě jsem mu odpověděla. A on mi řekl, jo, tak vy máte spálenou televizi. To je třeba opravit,“ vypráví seniorka. I když se jí nechtělo, nechala se přemluvit a s domnělým opravářem se domů vrátila. Doma jí pak sdělil, že jí také nese přeplatek 180 korun.

„Měl ale jen dvou tisícovku a chtěl vrátit. Šla jsem do skříně, tam jsem měla schované peníze,“ popisuje osudový krok. Dala mu tisícovku a šla do jiné místnosti pro drobné. „Pak řekl, že už musíme dolů, že tam bude taxi. Myslím, že jsem mu ani nevrátila ten zbytek. Jen jsem se pozeptala, kam přišla ta dvoutisícovka a on mi ji ukázal. Byla na stole. Dole odešel a já jela do kostela,“ dodává Zdeňka. Už na koncertě ji napadlo, že to mohl být zloděj. Když se vrátila ve skříni chyběly peníze, které měla na lékařskou péči. Co by mu chtěla vzkázat? „Měl by se stydět,“ míní seniorka.


Čin zopakoval


Další obětí stejného zloděje se o pár dnů později stala další seniorka (89), tentokrát z Prahy 7. Scénář byl stejný. Jen pro změnu tvrdil, že jde zkontrolovat elektroměr. Za kontrolu pak chtěl tisíc korun a navíc ženu požádal, zda by mu mohla rozměnit pětitisícovku. Vyhověla mu a peněženku odložila na křeslo. V nestřeženém okamžiku z ní muž odcizil 30 tisíc korun.    


Volejte 158


Muže podezřelého z krádeže zachytila v prvním případě domovní kamera. Jakékoliv informace o něm volejte na linku 158. Za krádež a porušování domovní svobody mu hrozí až pětiletý trest. „Nepouštějte do domu ani bytu cizí osoby, ať už se vydávají za kohokoliv,“ varuje zejména seniory policejní mluvčí Lucie Drábková.

Pražská policie pátrá po zloději, který okradl nejméně dvě seniorky.

Video se připravuje ...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.