Po celém Česku hořely svíčky pro Karla | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Po celém Česku hořely svíčky pro Karla

Pieta pro Karla Gotta ve laném
Pieta pro Karla Gotta ve laném (Blesk)

Zapalte svíčku za Karla, ať mu svítí na cestu... Výzva se ve středu šířila po internetu. A připojily se k ní tisíce Čechů. Symbolicky tak mohli vyjádřit svůj smutek nad ztrátou Karla Gotta i ti, kteří to měli k oficiálním pietním místům daleko.


Ústí nad Labem
„Nemůžu se s tím nějak srovnat, pořád na něj myslím, pořád se mi chce plakat,“ svěřila se Aha! Kristína Čapková (54), která přijela zapálit svíčku a položit květiny za Karla Gotta na Mírové náměstí v Ústí nad Labem z nedalekých Povrlů. Před fotoaparát si ale netroufala, bránily jí v tom slzy, které utírala kapesníkem.

Pietní místo vytvořil ústecký magistrát už ve středu odpoledne. „V prostorách informačního střediska je také kondolenční místo. Zde mohou lidé v následujících dnech vyjádřit pozůstalým písemnou soustrast,“ sdělila mluvčí magistrátu Romana Macová.

 

Slaný
Úžasný muž, zábavný společník a jedním slovem gentleman! Tak vzpomínaly včera na Karla Gotta (†80) jeho fanynky ze Slaného, které ho osobně znaly.

V tamějším divadle zpěvák často a velmi rád od 70. let vystupoval v populárních televizních pořadech nazvaných Karel Gott ve Slaném. „Choval se vždycky úplně normálně, na nic si nehrál a nikdy nenosil nos nahoru, i když na to, co uměl, by mohl,“ vzpomínají dodnes zaměstnanci divadla, kteří Gotta pamatují.
Jakmile včera v pravé poledne odhalili ve foyeru divadla pietní místo, Gottovy obdivovatelky začaly přicházet, pokládaly květiny, do kondolenční knihy psaly dojemné řádky a dojetím polykaly slzy.

Hana Samcová: Telefonovali jsme si
„Karla jsem poznala hned na prvním koncertě. Moje kamarádka totiž pracovala jako asistentka u režiséra Jána Roháče (†48),“ vzpomínala Hana Samcová. Stali se dobrými příteli a poznala ho i v zákulisí. „Dodnes vzpomínám na večírky, které probíhaly po vystoupeních v saloncích divadla. Karel mě uchvátil od první chvíle a postupem času jsme se stali dobrými přáteli. Dokonce jsme si i telefonovali. Jednu dobu jsem do něj byla zamilovaná. Byl prostě božský,“ dodala Karlova obdivovatelka.

Vladimíra Levorová: Rozdával radost
Rodačka z Prahy nevynechala jediný Gottův koncert a jezdila za ním i mimo hlavní město. „Už ale mnoho let žiji ve Slaném a pietní vzpomínku na mého nejoblíbenějšího zpěváka jsem si prostě nemohla nechat ujít. Byl to milionový chlap, který kam přišel, tam rozdával radost,“ popisovala Aha! Vladimíra Levorová. Položila květinu, napsala vzkaz do kondolenční knihy a rozplakala se. „Nikdy na něj nezapomenu,“ vzlykala.

 Plzeň
Zapálit svíčku jako vzpomínku na zesnulého Gotta přišla k plzeňské radnici i Daniela Nováková (57). „Provázel mě celý život, odmala jsem poslouchala jeho písničky, byla to ikona československé tvorby. Jeho smrt mě zasáhla. O víkendu sem ještě zajdu se čtyřletou vnučkou napsat poděkování do kondolenční knihy,“ svěřila se.

Ostrava
Na pietním místě u morového sloupu na Masarykově náměstí v Ostravě stále přibývají květiny. Svíčku přinesla i dvojice z Německa. „Gott byl velmi populární nejen u vás, ale i u nás v Německu,“ říká Chris (26), který pochází z Bochumi. „Do paměti se mi vryla znělka seriálu Včelka Mája v jeho podání,“ dodala Marcela (29) z Kolína nad Rýnem.
Petra Lišková (45) k pietnímu místu dorazila s manželem. „On byl světlo pro obyčejné lidi v České republice a šel nám všem krásným příkladem, jak svůj život prožít,“ vyznala se při zapalování svíčky.
Dvě svíčky přinesla Mistrovi Eva Janiaková (76) z Ostravy. „Jsou posvěcené,“ podotkla a předtím, než je zapálila, pohladila Gottovu fotografii. „Vyzařovalo z něj dobro, choval se slušně,“ dodala.

 

Hradec Králové
Zpráva o smrti Karla Gotta přiměla hodně lidí zavzpomínat na časy, kdy se s ním i osobně setkali a na památku si pořídili s Mistrem fotku. Patří mezi ně i Andrea (13) z Hradce Králové.

„Rodiče tehdy se mnou byli na výstavě obrazů pana Gotta na zámku v Chlumci nad Cidlinou. Bylo mi jen sedm měsíců, takže si to nemůžu pamatovat, ale těch snímků si moc vážím. Sice pana Gotta až tak moc neposlouchám, ale třeba pohádku Tři oříšky pro Popelku si bez jeho zpěvu písně Kdepak ty ptáčku hnízdo máš, neumím představit,“ řekla nad albem s fotografiemi.
Gott měl tehdy doma podobně starou dceru Charlotte Ellu. „Škoda, že jsem se s ním osobně nepotkala pak ještě jednou ve věku, kdy bych si to pamatovala. Zpíval moc hezky,“ dodala

Smutek na Bertramce: Před Gottovu (†80) vilu nosí lidé květiny a svíčky.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.