KAREL GOTT (†80): BŮH JE MRTVÝ | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

KAREL GOTT (†80): BŮH JE MRTVÝ

Karel Gott
Karel Gott (profimedia.cz)

Stále se tomu nechce věřit! Zpěvák Karel Gott (†80) zemřel. V úterý 1. října krátce před půlnocí podlehl akutní leukemii. Skonal ve spánku, doma na Bertramce. Manželka Ivana (43) a dcery Charlotta Ella (13) a Nelly Sofie (11) mu byly nablízku.


Slavíkův stav se od chvíle, kdy oficiálně oznámil, že bojuje s akutní leukemií, den ode dne zhoršoval. Poslední týdny už ani nepřijímal ze strachu z infekce návštěvy. Všichni ale věřili, že se z toho svou nezdolnou vůlí znovu dostane. Když se tak ve středu v 10 hodin a 14 minut objevilo na stránkách ČTK oznámení rodiny o Gottově smrti, nechtěl tomu nikdo uvěřit. Deset minut nato už ale bylo jasné, že je to, bohužel, smutná pravda. Karlovu smrt na oficiálních stránkách potvrdila zpěvákova manželka.

 

 

Klidný konec
„S nejhlubším zármutkem v srdci oznamuji, že nás v úterý, krátce před půlnocí, po těžké a dlouhé nemoci, opustil můj milovaný manžel Karel Gott. Odešel doma, v tichém spánku, v kruhu své rodiny,“ popsala nejtěžší hodiny v tiskovém prohlášení Ivana Gottová (43). Snad jen ona věděla, jak na tom její manžel poslední měsíce skutečně je. Rok a půl od prvního symptomu nemoci s ním podstupovala všechna vyšetření i léčbu ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze na Karlově náměstí. I když o ní zpěvák moc nemluvil, zvlášť u tak agresivní nemoci nebyla jednoduchá. Naopak se netajil tím, jak jsou pro něj jeho blízcí důležití. „Jsem rád, že mohu být v kruhu rodiny,“ vyznával se manželce a dcerám Charlottce a Nellince.

 

 

Poslední návštěva
S tím, jak nemoc postupovala, musel rušit nejen vystoupení, ale i návštěvy kamarádů. Výjimku udělal jen v sobotu 21. září, kdy ho navštívil jeho německý manažer Wolfgang Kaminski a také Helena Vondráčková (72). „Navštívila jsem ho. Potřeboval nějaké doplňující fotografie do knihy, kterou chystal. Ivanka mě poprosila, abych k nim zajela. A tak jsem na pár hodin byla u nich, trávila jsem s nima krásný čas a v duchu jsem si přála, aby ten boj Karel vybojoval,“ řekla deníku Aha! uplakaná zpěvačka.

 

Smutný závěr
Podle informací deníku Aha! se bohužel zpěvák poslední týdny uzavřel do sebe a přestal se objevovat i ve špitále na pražském Karlově náměstí, kam celou dobu docházel na podpůrnou léčbu. Přesto řada Karlových přátel a kolegů věřila, se stane zázrak a Slavík se uzdraví. Nestalo se tak. Srdce skvělého zpěváka v úterý dotlouklo...

 

 

Vdova Ivana: Po bolestné noci odletěla z Česka!
Na největší životní bolest se nelze připravit. Ivana Gottová (43) se snaží své dcery ochránit, jak nejlépe může a odletěla proto i s Charlottkou (13)  a Nellinkou (11) do zahraniči. Několik hodin po smrti svého milovaného manžela se rodina zesnulého Slavíka odebrala na letiště a podle zdrojů Aha! se mluví o tom, že vdova s dcerkami odletěly na Floridu. Nikdo si asi neumí představit, čím právě celá rodina prochází. Ztrátu jejich tatínka dnes oplakává celý národ, největší bolest však prožívají ony.

 

Dokumentu už se nedočkal
Mluvčí Gottových Aneta Stolzová (37) ještě v úterý odpoledne, pár hodin před Slavíkovou smrtí, oznámila, jak se zpěvák cítí a zda přijímá návštěvy. „Z důvodu možného ohrožení infekcí je zatím pan Gott na návštěvy opatrný a nepřijímá je. Proto tento čas využívá k sledování sestřihů dokumentárního filmu o jeho životě a dokončování své autobiografie,“ stálo v prohlášení. Mnohem osobnější zpověď o Gottových nejtěžších chvílích ale přinesla režisérka Olga Malířová Špátová (35), která připravuje intimní dokument o jeho životě. „Točili jsme u nich doma, na chalupě, ale také v nemocnici,“ naznačila, že to nebude jen v růžových barvách. „Zažívá nelehké chvíle a je v nich silný, statečný a vyrovnaný a je velkou inspirací pro nás ostatní,“ popsala režisérka pro Radiožurnál.


Bertramka pár hodin poté…
Záplavy květin a desítky hořících svíček. Jakmile se rozkřikla zpráva o zpěvákově smrti, desítky lidí se s ním jely rozloučit k vile na Bertramku, kde prožil skoro celý svůj život. Většina ho sice neznala osobně, ale i tak pro ně znamenal hodně. „On mě provázel celým životem. Karel Gott byl fenomén pro každý věk. Proto jsem se spontánně rozhodl se tady rozloučit. Přeji upřímnou soustrast,“ řekl deníku Aha! mladík, který přinesl květiny. A připojil se pak k davu lidí postávajících mlčky kolem domu, kteří na idol svých srdcí tiše vzpomínali. Zaskočeni byli i sousedé, třebaže věděli, jak dlouho byl nemocný. „Celý život jsem s ním prožila. Cítím s rodinou a máme je rádi,“ prozradila dáma s rudou růží, která bydlí hned vedle.


Gottovy zdravotní zápasy
1966
Nehoda vojenského džípu v Praze, v němž jel s kamarády. Prolétl sklem, přišel o kus nosu a skoro krvácel. Vše řešila plastika.
1969
Ležel v nemocnici s podezřením na žloutenku. Tehdy ho na lůžku vyfotil kamarád Stanislav Tereba.
1973
Po autonehodě v Novém Strašecí ho z vraku vyřezávali autogenem. Vyvázl s poraněným kolenem.
2003
Přesně v den svých 64. narozenin Karel zkolaboval ve své vile. Diagnóza: lehčí mozková mrtvice!
 2005
Na klinice v Mnichově si po letech odkladů nechal vyměnit pravý kyčelní kloub.
2009
Během dovolené v Thajsku si zpřethal vazy v koleni. Doléčoval se v nemocnici na Malvazinkách.
2008
Po svatbě s Ivanou v Las Vegas a návratu domů ho několik dní trápil zánět močového měchýře. Léčili ho v Motole.
2010
Operace bolavé páteře. Mezi čtvrtým a pátým obratlem měl cystu a výrůstky, které tlačily na nerv v míšním kanálu.

 

 

2012  
Kvůli silné alergii a přepracování měl několik týdnů problémy s hlasem, rušil kvůli nim i práci.
2015
Udělalo se mu zle, manželka ho odvezla do IKEM, kde mu diagnostikovali náhlou příhodu břišní.
listopad 2015
Z IKEM ho převezli do Všeobecné fakultní nemocnice s diagnózou rakovina mízních uzlin a podstoupil první chemoterapii.
2016

Kromě léčby rakoviny se mu vymstila sázka s rodinou, poranil si ruku a musel do nemocnice.
březen 2016
Lékaři mu po šesti chemoterapiích oznámili, že je vyléčený.
březen 2018
Doktoři mu diagnostikovali poruchu krvetvorby v podobě myelodysplastického syndromu.
září 2019
Oznámil, že bojuje s akutní leukémií.

 

 

 

Emotivní pokládání květin před domem Karla Gotta:

 

Video se připravuje ...

 

 

 

Čtěte, jak proběhne pohřeb Karla Gotta



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.