S čím marodil božký Karel? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

S čím marodil božký Karel?

Karel Gott
Karel Gott (profimedia.cz)

Vytrpěl si dost a je to bezesporu daň pracovnímu nasazení, výsostné profesionalitě i workholismu. Chorobopis Karla Gotta (76) je za poslední dekádu popsaný hodně zhusta: Zlatý slavík si protrpěl několik operací, přičemž prošel rukama ortopedů, kardiochirurgů, internistů i stomatologů. „To máte jako se starým autem, také potřebuje lepší údržbu. A já své tělo vlastně dávám do servisu,“ filozofoval ještě před pár lety slavný zpěvák.

1966: MISTŘE, CO MÁTE S NOSEM?
Když si roku 1966 Milan Chladil pořídil džíp, jel ho s ním Karel Gott otestovat. Jenže mladým pilotům se nadupaný stroj vymkl z ruky. Chladil cestou do terénu trefil strom. Karel proletěl předním sklem a téměř si uříznul nos. Ladislav Štaidl, který jel za nimi, ho naložil a odvezl na plastiku.

1969: ŽLOUTENKA
Toho roku převezli Gotta na infekční oddělení Bulovky, v nemocnici si pár dní poležel s podezřením na žloutenku. Vedle toho měl problémy i s policií, neboť chtěl utéct přes čáru. Navíc se musel uchýlit i do péče psychiatra, aby mohl odejít z ČKD a vrhnout se na dráhu zpěváka.

ÚNOR
2005: KYČEL MU VYMĚNILI V NĚMECKU
Problémy s pravou kyčlí registroval už na konci 90. let, bylo mu šedesát. V roce 2002 se kvůli příšerným bolestem dohodl s lékaři pražské Bulovce na operaci. Nakonec ale Oodmítl! „Nebojím se bolesti. Vadí mi dlouhá rekonvalescence,“ vysvětlil. Bolesti se ale stupňovaly! Kulhal, byl mrzutý. Ovšem pozor! Nikdy nefňukal, neměl sklony k sebelítosti a nesnášel jakékoli oprašování. A tak zobal utišující léky, sem tam zašel na kapačku, aby bolest zahnal. „Jenže najednou jsem si musel přiznat: Kdo se má dívat na zpěváka, který má bavit lidi, když sám není v pořádku?“ uvědomil si. A tak se zkraje února 2005 rozhodl pro operaci a do konce měsíce už ležel na operačním stole. V Německu. Zjistil si, že mnichovský specialista Heinz Röttinger vymění kloub, aniž by řízl do svalu, což následné hojení značně urychlí. Za tři dny šel domů, o berlích. A za zákrok zaplatil 3000 eur, dnes tedy něco přes osmdesát tisíc korun. „Musel jsem pak chodit, sedět, ležet, pořád to střídat. Noha nesměla být v klidu.“

BŘEZEN 2009: PŘETRŽENÉ VAZY
Na dovolené v Thajsku chtěl zřejmě sám sobě dokázat, jaký je ještě jura. Lezl po stezkách a horolezeckých cestách, kde i kamzíci mají problémy. Při jednom z traverzů uklouzl, narazil kolenem do karabiny a prasklo mu kloubní pouzdro a přetrhl si přední zkřížený vaz. Bylo mu devětašedesát! „Bolelo to naprosto příšerně. Budu na sebe muset být opatrnější,“ musel uznat Mistr.

ZÁŽÍ 2009: ZLOBIVÉ A BOLAVÉ DÁSNĚ
Pusu nateklou jak míč, jen huhlal a tiše trpěl. Karwl Gott musel na operaci k zubaři. „Podstoupil jsem u stomatologa zákrok kvůli bolestivým dásním. Když zpívám a otevřu doširoka ústa, pořád to bolí. Ale budu mít už od bolestí pokoj,“ sdělil. Paradontóza a záněty dásní jsou v tomto věku běžné.

BŘEZEN 2010: VYHŘEZLÉ PLOTÉNKY
Krátce po úrazu při postelových hrátkách s paní Ivankou se Slavík podrobil operaci vyhřezlé ploténky. S páteří měl problémy už delší dobu. Jenže tentokrát, jak ulevoval bolavé kyčli, si komplikovaně rozhodil i záda. A tak šel pod kudlu. Zrušil natáčení v Mnichově, vystoupení v Hamburku. Operace už byla nutná, bylo asi tak za pět minut dvanáct. „Nemohl přejít halu o délce 60 metrů. Bylo vidět, jak trpí,“ řekla jeho německá manažerka.

BŘEZEN 2010: PŘI SEXU SI ZRANIL PÁNEV
Kvůli bolestem v pánevních partiích nemohl ani stát. „Zranil jsem se při sportu,“ vysvětloval, ale pak musel s pravdou ven. „Nerozumně jsem provozoval velmi rozumný sport. Prostě se mi to stalo při sexu,“ svěřil se věčný milovník Gott. „V důsledku prudkých pohybů došlo k poranění okolního svalstva a jeho úponů kolem umělého kloubu,“ vysvětlili lékaři z rehabilitačního centra Malvazinky.

LEDEN 2012: TAJNÁ OPERACE PÁTEŘE
Další operace páteře. Tentokrát tajná, nikdo se neměl nic dozvědět. „Karel nechtěl, aby veřejnost pořád poslouchala, že má zdravotní problémy. Není mu příjemné, že je to stále četnější. Chce, aby lidé viděli, že jim odevzdává všechno, že je v kondici,“ sdělil zdroj z Gottova okolí. On nicméně musel na obstřiky a tišicí injekce do Střešovic. Dojížděl poctivě na rehabilitace na Malvazinky.

ČERVEN 2015: KARLE, ZVOLNI, RADIL KARDIOLOG PIRK
Po dovolené ve Španělsku s rodinou musel do pražského IKEM na kontrolu kvůli srdeční arytmii, kterou mu lékaři diagnostikovali zjara. „Dostal jsem prášky, které zabraly, takže vše už je v pořádku,“ svěřil se Karel Gott. Profesor Pirk, jeho lékař, mu doporučil zvolnit. „Budu pokračovat ve stejném tempu, jak jsem zvyklý,“ pravil srdnatě. Netušil, že se v říjnu do IKEM vrátí sanitkou. A že půjde proti tomu, co ho čeká, jen o malichernost...

Smutek na Bertramce: Před Gottovu (†80) vilu nosí lidé květiny a svíčky.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.