Legendární Karel Gott (†80): Jak emigroval, ale hned se vrátil... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Legendární Karel Gott (†80): Jak emigroval, ale hned se vrátil...

Karel Gott
Karel Gott (profimedia.cz)

Za svůj život prožil víc než pět dalších lidí. Koncerty, večírky, tisíce žen u nohou, natočil stovky hitů, filmy, televizní show. Ale na triku má také prohry a blamáže. Třeba když utekl do západního Německa v roce 1971 a pak se s prosíkem vrátil domů do Československa.

Bylo mu dvaatřicet, asi viděl v cizině větší možnosti, vadilo mu, že se v Československu citelně krátí jeho příjmy ze Západu, dále cenzura a umělecká nesvoboda. A jeho otec dokonce při výslechu na Státní bezpečnosti tvrdil, že mu v televizi nařídili ostříhat dlouhé vlasy, a to se ho velmi dotklo... Důvodů bylo víc, k emigraci si ale vybral špatnou dobu, nastupující normalizaci. Podle tehdejších paragrafů nedodržel dobu návratu po vypršení výjezdní doložky, což se rovnalo kriminálnímu činu nezákonného opuštění republiky.

V létě 1971 zůstal s bratry Štaidlovými v Hamburku, a to pro režim znamenalo obrovský průšvih. Do hry, kde zásadní roli převzala rázem Státní bezpečnost, vstoupil i Gustáv Husák, který zpěvákovi domluvil, přiměl jej k návratu a všechno se urovnalo. Při domovních prohlídkách v Jevanech a pražských Strašnicích, kde měli vilu rodiče, zabavili policisté stovky věcí. Od LP desek (ve spise se uvádí počet 333) přes magnetofonové pásky, korespondenci, knihy, zahradní nářadí, paroží, obrazy, povlečení, peřiny, dokonce i ruský samovar. Zajímaly je tuzexová i korunová konta zpěváka i podezřele rychlý převod jevanské vily na rodiče na jaře 1971. „ Později všechno vrátili, ale dům tehdy úplně vybydleli,“ líčil Gott.

Celá emigrace trvala pouhé dva měsíce, na začátku září se Gott vrátil, pobyt v Německu byl legalizován a vše bylo považováno za nedorozumění. Musel na kobereček, kde podle StB vyjádřil vděk, že se směl vrátit a bude dále vyjíždět do kapitalistické ciziny. Bylo mu nicméně jasné, že totalitní mašinerie vyhrála. Za to, že »dostal rozum«, mu Husák v roce 1977 udělil titul zasloužilého umělce. „Měli jsme indicie, že se nad námi doma začínají stahovat mraky. A venku jsme měli plné sportovní haly,“ vysvětlil později Gott v jednom z rozhovorů.

Celý článek si můžete přečíst v nedělním tištěném vydání deník Aha!

Emotivní pokládání květin před domem Karla Gotta:

Video se připravuje ...




Přečtěte si
Inka
6. 10. 2019 • 06:39

Gott žádal při návratu z „cvičné“ emigrace Husáka o shovívavost
AKTUALIZOVÁNO28. 7. 2009
Praha - Zpěvák Karel Gott žádal v roce 1971 v dopise generálního tajemníka ÚV KSČ Gustáva Husáka o shovívavost při návratu do Československa ze své krátké emigrace. Úryvky z dopisu dnes zveřejnil server Aktuálně.cz. Gott zůstal krátce v tehdejším západním Německu společně se svými spolupracovníky, bratry Jiřím a Ladislavem Štaidlovými...

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.