Poslední pocta Karlu Gottovi (†80): SCÉNÁŘ POHŘBU! Jak to bude v pátek a v sobotu? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Poslední pocta Karlu Gottovi (†80): SCÉNÁŘ POHŘBU! Jak to bude v pátek a v sobotu?

Karel Gott
Karel Gott (profimedia.cz)

Tisíce zarmoucených fanoušků zamíří v pátek do Prahy, aby se rozloučily s legendárním umělcem, jehož písně je provázely celý život. Vzdát hold Karlu Gottovi (†80) budou moci v Paláci Žofín. Na davy smutečních hostů se chystají dopravci, magistrát i policisté.

 

Na zvýšený zájem lidí pro cestu do Prahy jsou silniční a železniční dopravci připraveni. „Sledujeme náš rezervační systém a podle toho, jak se bude plnit, jsme připraveni vybrané spoje operativně posílit,“ řekl Aha! mluvčí Českých drah Radek Joklík. Reagovat společnosti mohou i na poslední chvíli. „Budeme posilovat spoje vlakové i autobusové, abychom vyšli poptávce vstříc. Pro nás není problém přidat spoj či další vůz i jen pár hodin před odjezdem,“ ujišťuje Aleš Ondrůj, mluvčí společností RegioJet a Student Agency.

Páteční loučení

Pro veřejnost bude v pátek připraveno pietní místo na vltavském Slovanském ostrově. Otevřeno bude od osmi hodin ráno do desáté hodiny večerní. Na bezpečnost a průběh smuteční akce proto dohlédne policie. „Bude nastaveno adekvátní bezpečnostní opatření, jeho konkrétní podobu zveřejníme během příštího týdne,“ řekla Aha! policejní mluvčí Eva Kropáčová. Už je známo jedno omezení v dopravě, tramvaj číslo 17 by měla v pátek jet odklonem přes Národní třídu. „Případná omezení koordinujeme i s dopravním podnikem, aby co nejméně zasáhla do dopravy ve městě,“ řekl mluvčí pražského magistrátu Tadeáš Provazník.

Víte, že...

… vlajky se zpravidla na půl žerdi vyvěšují v 16 hodin dne předcházejícího státnímu smutku? V Gottově případě by se tak mělo stát v pátek. Smuteční výzdoba by pak měla skončit v neděli v 8 hodin.
... obyčejní lidé se ke státnímu smutku mohou přidat dobrovolně? Zákon jim žádné zvláštní povinnosti neukládá.

Pohřeb se státními poctami v katedrále? Gottovo přání!

Samotný pohřeb Karla Gotta proběhne v sobotu, kdy bude také vyhlášen státní smutek. Od 11 hodin bude pro zvané hosty zádušní mše ve svatovítské katedrále na Pražském hradě, jak si to údajně přál sám zpěvák.

V tento den také bude vyhlášen státní smutek a vlajky na úředních a státních budovách tak zavlají na půl žerdi. Mši za legendárního zpěváka bude sloužit kardinál Dominik Duka (76). „Už při prvním rozhovoru paní Ivany Gottové s Arcibiskupstvím pražským zazněla od ní prosba o sloužení zádušní mše svaté za jejího manžela v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Rád její prosbě vyhovím,“ uvedl. Jak bude poslední rozloučení s Karlem Gottem probíhat, řešil včera přípravný výbor. Do uzávěrky tohoto vydání Aha! ale nebyly známy žádné detaily. Karel Gott se sice katolické víře otevřeně nepřihlásil, ale věřící byl. „Víte, spíš jsem vždycky upřednostňoval víru, která mi nediktuje, v co mám věřit, a když mám jiný názor, tak mě netrestá jako kacíře,“ řekl zpěvák v roce 2016.

Jak probíhá zádušní mše?

Modlitba za zemřelého, čili zádušní mše či rekviem patří mezi nejdůležitější bohoslužby v církvi. Je zvykem, že při pohřbu za významnou osobnost ji slouží vysocí představitelé církve. V případě Gotta to bude kardinál Duka. Smuteční hosté, které zve rodina, se musí v sobotu 12. října dostavit do svatovítské katedrály před 11:00, kdy mše začne. Obvykle při rekviem mluví jen ten, kdo ho slouží. U významných osobností ale může promluvit i jiný řečník, jako to bylo v případě pohřbu Václava Havla.

Kudy na Gottovu pietu

Pokud se chystáte jet příští pátek na veřejné rozloučení s Karlem Gottem do Prahy, máte hned několik možností, jak se z Hlavního nádraží k Paláci Žofín dostat.

Pěšky: Přes areál Hlavního nádraží jděte do Opletalovy ulice, kterou se dostanete až k Václavskému náměstí. Z něho pokračujte do ulice Vodičkova a na křižovatce ulicí Palackého uhněte doprava. Dále pokračujte do navazující Purkyňovy a dále do Ostrovní. Ta vás dovede až ke křížení s ulicí Na Struze, kde uhnete doleva a po pár metrech budete na Masarykově nábřeží, most který uvidíte vede k Palác Žofín. Cesta dlouhá dva kilometry zabere přibližně 35 minut.

Infografika Aha!

MHD: Z tramvajové zastávky Hlavní nádraží v ulici Bolzanova můžete využít linku 9 do stanice Národní divadlo, ze které se dostanete přes náměstí Václava Havla a ulici Na Struze k Masarykovu nábřeží a k Paláci Žofín na Slovanském ostrově. Druhou možností je linka 5 z Hlavního nádraží, která vás dopraví na Jiráskovo náměstí, odkud budete pokračovat po Masarykovu nábřeží po proudu Vltavy až k Slovanskému ostrovu.

Babiš: Náročná organizace a málo času!

O pohřbu se státními poctami už jedná i Úřad vády.
„Vyjednáváme konkrétní realizaci pohřbu, který bude velice logisticky náročný, protože zájem veřejnosti je obrovský. Je na to strašně málo času, protože na to máme de facto týden,“ řekl včera premiér Andrej Babiš.

Naruší pietu fotbaloví chuligáni?

Hlavní město v pátek čeká kromě loučení s Karlem Gottem i večerní zápas české fotbalové reprezentace s Anglií ve vršovickém Edenu. „Opatření v Praze budou posílena i kvůli přítomnosti fotbalových fanoušků ze zahraničí,“ potvrdil náměstek pražského primátora pro bezpečnost Petr Hlubuček. Angličtí hooligans patří mezi nejimpulzivnější fanoušky fotbalu a výtržnostmi se převedli například při červnovém utkání v Portugalsku. Jejich přítomnost v Praze proto budí obavy o bezproblémový průběh piety.

Tři státní smutky

Třikrát od vzniku samostatného Česka jsme měli státní smutek. Poprvé ho vláda vyhlásila na 14. září 2001 k uctění obětí teroristických útoků v USA 11. září. Dva dny státního smutku proběhly v roce 2010, a to na 17. a 18. dubna k uctění obětí leteckého neštěstí, při němž zahynul polský prezident Lech Kaczynski (†60) s manželkou a dalšími vrcholnými představiteli země. Třídenní žal byl vyhlášen od 21. do 23. prosince 2011 kvůli k úmrtí prezidenta Václava Havla (†75).

Pražská Bertramka se změnila v poutní místo! Od středy, kdy se lidé dověděli o úmrtí Karla Gotta, přicházejí k jeho vile, nosí květiny a zapalují svíčky. 

Zpěvákovi příznivci přicházeli včera už od rána a postávali před pietním místem. Modlili se, objímali a mnohé z nich přemohly slzy. A nejen to. Lidé vzpomínali a rozmlouvali mezi sebou. Každý z nich má totiž na svůj idol řadu vzpomínek, o které se chtěl v tu chvíli s někým podělit. Jejich milovaný Karel jako by znovu spojil dohromady lidi, kteří se nikdy předtím neviděli. Tentokrát však už ne v koncertním sále, nýbrž ve vzpomínkách.

Markytánová: Nemocnou mě odvezl

Marie Markytánová žije v domě, který stojí jen pár kroků od Gottovy vily. „Byl to úžasný soused, milý a pozorný. Jednou jsem šla po ulici, byla jsem nemocná a bylo to na mně vidět. Karel jel kolem autem, zastavil a ochotně mě svezl domů,“ vzpomínala důchodkyně a ronila slzy.

Novotná: Zpíval mi k občance

Martina Novotná poznala Gotta v roce 1963. Bylo jí 15 a v Národním domě na Smíchově dostávala svoji první občanku. „On tam zpíval a na klavír ho doprovázel Rudolf Rokl (†55). Na jeho písních jsem vyrostla,“ řekl Aha! paní Martina. Poklonit se památce přišla se synem a vnoučkem. 

Manévry okolo plánování posledních rozloučení s Gottem:  S dcerami se ukrývá u krále kasin...

Rodinný přítel neodvezl vdovu po Karlu Gottovi (†80) s dcerami do zahraničí, jak zněly původní informace! Z Prahy je ve středu ráno, několik hodin po zpěvákově skonu, přepravil do jedné ze svých nemovitostí na západě Čech. Odtud Ivana Gottová (46) řeší s Prahou organizaci posledních rozloučení se svým mužem.

Sám Leon stále nechce nic ke své velkorysosti říkat. „Nebudu ohledně mého kontaktu s rodinou Gottových cokoliv komentovat,“ napsal už ve čtvrtek k informacím, že rodinu odvezl z metropole. Vše nasvědčuje tomu, že tento plán byl domluvený a že o něm pravděpodobně Slavík před smrtí věděl. Tedy: Aby Ivana s Charlottkou (13) a Nellinkou (11) nebyly vystaveny tlaku národa, odjedou k Leonovi.

Je na telefonu

Za rodinu sice osobně řeší v Praze přípravy posledních rozloučení právník Petr Ostrouchov (46), Ivana je ale neustále na telefonu a vše s ním konzultuje. Snaží se také odepisovat kamarádům a známým na kondolence. Čas, kdy byla naposledy online na svém telefonu, ukazoval ve čtvrtek večer 23 hodin a 23 minut. Z toho je jasné, že má vdova po Karlu Gottovi opravdu hodně starostí a vyřizování.

Kdy se vrátí?

Ivana by se mohla do Prahy vrátit po tomto víkendu. Hned v pondělí totiž proběhne velká porada k sobotní zádušní mši, které se zúčastní i kardinál Dominik Duka (76). Ten ji bude v katedrále sv. Víta v sobotu 12. října sloužit. „Přesnější obrysy budou známy v úterý 8. října dopoledne,“ dodal k tomu včera mluvčí pražského arcibiskupství Stanislav Zeman.

Dcera Dominika: Táta chtěl na čerstvý vzduch!

Zdrcená nejstarší Slavíkova dcera Dominika (46), která se snaží sehnat letenku do Česka, s otcem naposledy mluvila přesně před týdnem. Tedy v sobotu 28. září.
„Ivanka mi ho dala k telefonu! Byl už velmi slabý a řekl mi, že chce ven na čerstvý vzduch. Holky ho braly v posledních dnech často na balkón, aby se ho nadýchal,“ řekla Aha! stále uplakaná Dominika. „Strašně mi chybí už teď a nevím, jak to doma všechno zvládnu,“ rozloučila se včera do telefonu.

Anketa Aha

1. Je dobře, že stát Gottovi uspořádá pohřeb?
2. Chtěl/a byste na něj jet?

Jaroslava Kučerová (61), důchodkyně, Ústí nad Labem
1. „Rozhodně ano. Udělal pro nás v hudbě opravdu hodně. On by měl být i v učebnicích.“
2. „To spíš ne. V Praze se nevyznám a bála bych se, že zabloudím. Zapálím si za něj doma svíčku.“

Eva Janiaková, (76), důchodkyně, Ostrava-Poruba
1. „Ano, jednoznačně. Všichni ho znali, nádherně zpíval, byl to slušný člověk. Já mu pohřeb se všemi poctami přeji, jestli si ho u nás někdo zaslouží, tak on.“
2. „Jela bych hned, ale zdravotní potíže mi to nedovolí.“

Daniela Krupová, (23), studentka, Ostrava
1. „Rozhodně souhlasím. Je to národní symbol, všichni ho znají, od malého dítěte až po důchodce. Já sama odmala poslouchám jeho písničky.“
2. „Povinnosti mi to nedovolí, ale je mi to líto.“

Lenka Konečná (13), žákyně, Stonava
1. „Státní pohřeb si zaslouží, jako málokdo v této zemi. Bude mi chybět, nechal nám tu kus svého srdce.“
2. „Jela bych ráda, ale brání mi v tom škola a i léčba vleklé choroby, kterou prodělal i Mistr.“

Alice Soukupová (42), IT pracovnice, Jihlava
1. „Byla to osobnost, která reprezentovala dlouhá léta naši zemi. Jsem přesvědčena, že státní pohřeb, pokud s tím souhlasí rodina, je na místě.“
2. „Na pohřeb rozhodně nepojedu.“

Lucie Rožková (18), studentka, Babice na Uherskohradišťsku
1. „Určitě by si to zasloužil. Jsem pro. Ale nevím, zda by si to on sám přál. Byl to skromný člověk.“
2. „Jestli se to opravdu uskuteční, určitě bych jela. Měla jsem ho ráda. Byl velká osobnost.“

Jaroslav Bobek (70), publicista, Brno
1. „Asi zaslouží. I když to u nás dosud v případě umělců nebylo zvykem. Výpady některých politiků proti němu jsou přes čáru.“
2. „Když mi to čas dovolí, cestu do Prahy nevylučuji.“

Michal Šimána (50), řidič, Plzeň
1. „Gott je člověk s velkým G. Pohřeb se všemi poctami by určitě měl mít.“
2. „Jestli nebudu zrovna někde za volantem v cizině a budu mít volno, rád bych do Prahy přijel.“

Josef Bouda, 33 let, hudebník, Bučovice
1. „Jednoznačně jsem pro. Vždyť Karel Gott je mimořádná osobnost, která nás skvěle reprezentovala po celém světě.“
2. „Na sto procent pojedu!“

Jan Slavík (51), maloobchodník, Brno
1. „Karel Gott byl tak mimořádnou osobností, že by si jej určitě zasloužil.“
2. „Pokud by vycházel na víkend, tak určitě do Prahy přijedu. Jinak mi to pracovní povinnosti nedovolí.“

 Karel Gott (†80): První slova Ivany, smutek blízkých, státní pohřeb…

Video se připravuje ...



Přečtěte si
mbmb
6. 10. 2019 • 13:57

Strašně lze Duka i Babiš ,Šmuclerová házela špínu na starého nemocného zpěváka !!! A teď si KG bude muset v rakvi držet zadek jak mu tam polezou všichni spinavci. Nejlepší je jeho Ivana držela rodinu pospolu ,závistivci samozřejmě vidí jen peníze ,možná si ji vezme ten mladý casinovy miliardář ,to by se cz podelalo a ty články soudružky Šmucler k tomu

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.