Pár dní po smrti Českého slavíka: KŠEFT S MRTVÝM GOTTEM! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Pár dní po smrti Českého slavíka: KŠEFT S MRTVÝM GOTTEM!

Karel Gott
Karel Gott (Foto ara)

Tohle si tedy nezasloužil! Ještě se ani ke všem nedostalo oznámení o smrti Karla Gotta (†80) a někteří lidé už začali kupčit s věcmi spojenými s jeho osobou. Dokonce přiznali, že teď je spíš prodají! Většinou za to sklidili tvrdou kritiku

Rozhořčení veřejnosti vyvolal například inzerát na Facebooku s nabídkou desek s písněmi Karla Gotta, který se objevil mezi prvními nabídkami jen pár hodin po oznámení o úmrtí zpěváka. I když inzerent nechtěl peníze, ale platbu v naturáliích v podobě třech balíků s limonádou, dočkal se opovržení. „Pán je u mě hyena. Smutné, že lidi vydělávají na smrti člověka, co ani nevystydl v márnici!!!“ napsala mu na Facebooku Kateřina H. mezi mnoha komentáři, na které prodejce zareagoval tímto vysvětlením: „Když Gott žil, tak ty desky nikdo nechtěl.“

Cédéčko za 7500
Kritiku sklidil i inzerent, prodávající na Facebooku Gottovo cédéčko i s podpisem za 7500 korun. „Chudáku!!! Ještě ho ani nepochovali a už na něm rýžujete??!!! Styďte se! Proč jste to neprodal, když ještě žil?!! A proč teď za takové peníze?!! Odporné! Hnus,“ stálo v jednom z komentářů, na které inzerent rovněž reagoval. „Co mě tu osočujete, mládeži? Co třeba takový Picasso. Ten je taktéž po smrti a musí se otáčet v hrobě, za kolik se prodávají jeho obrazy, a že si to vůbec někdo dovolí! Holoto jedna,“ bránil se prodejce.

Eurobankovka i za desítky tisíc
Po úmrtí Karla Gotta se zvedla i cena za pamětní eurobankovky s jeho portrétem. Ty byly vydány k jeho 80. narozeninám s oficiální cenou 50 korun za kus. V červenci byly vyprodané během pár hodin. Ještě za života umělce se bankovka na památku prodávala na různých internetových portálech a mezi sběrateli i za 10 až 20 tisíc korun. Teď za ni její majitelé chtějí v průměru až trojnásobně vyšší částku.

Gottovy obrazy se budou prodávat za miliony!
Odmalička ho to táhlo ke zpívání, ale přitahovalo ho i malování! Karel Gott (†80) namaloval řadu obrazů. Některé z nich věnoval i do benefiční dražby Miro Smolákovi (68). „Budou mít obrovskou hodnotu,“ řekl nyní, po Gottově smrti, v rozhovoru pro Aha! galerista. Božský Karel už jako malý kluk vytvořil pár zdařilých kopií obrazů svých oblíbených malířů. Dokonce se hlásil i na výtvarnou školu, kam ho nevzali. Přesto... Jeho díla čeká zajímavá budoucnost.

Jako Churchill
„Měl jsem od něj čtyři obrazy, které se v benefiční dražbě prodaly od 260 do 460 tisíc,“ řekl Miro Smolák z pražské Galerie MIRO. Gotta přirovnal k jednomu z nejvýznamnějších politiků světa Winstonu Churchillovi. „Ten namaloval asi 38 obrazů a všichni si z toho dělali srandu. Jenže dnes mají obrovskou hodnotu,“ říká Smolák. Toho vůbec netrápí, že Gott nebyl profesionální výtvarník. „On je velká osobnost, která vejde do historie. Může se klidně stát, že když nějaký milovník přijde a bude chtít jeho konkrétní obrazy, bude muset sáhnout hodně hluboko do peněženky,“ myslí si galerista.

Dražba byla mela
Připomenul také dražbu loni v prosinci. Tehdy Gottova bývalá láska Alice Kovácsová (53) dala do dražby olejomalbu z roku 2004 Oldřich Nový a Anny Ondráková s vyvolávací cenou 250 tisíc korun. O dílo se strhla mela a vydražilo se za 1,2 milionu korun, z kterých měla Kovácsová darovat 240 tisíc korun hematologické klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, kde se Gott léčil z rakoviny.

Pomoc od zpěváka
Smolák se s Karlem Gottem velmi dobře znal. „Spolupracovali jsme spolu přes třicet let,“ říká milovník umění. Jeho Galerie MIRO byla založena v roce 1987 v Berlíně. V kostele sv. Rocha v areálu Strahovského kláštera sídlí od roku 1994, kdy byla z Berlína přemístěna do Prahy. Za své jedinečné umístění vděčí právě Gottovi, který vypomohl zakladateli galerie bezúročnou milionovou půjčkou k získání kostela sv. Rocha. Od té doby zde proběhlo více než sto výstav světové klasické moderny a současného českého i mezinárodního umění. K vidění tu byl třeba i Pablo Picasso!

Platí se za osobnost
Podle Miro Smoláka nemusí být autor nutně opravdový malíř, aby mohla jeho díla vydělat balík peněz. „Třeba Václav Havel. Pokud se nepletu, namaloval dva obrazy. No a jeden z nich se nedávno prodal za 1,5 milionu korun,“ říká galerista, který jmenuje i další (ne)malíře. „Například Ron Wood z Rolling Stones či zpěvák Paul McCartney. Ten má přes 600 obrazů, které neprodává, ale lidé se na ně chodí dívat na výstavu. Nespatřují v tom výtvarno jako takové, ale chtějí osobnost. A podle mě to bude podobné i s Karlem Gottem, který je jednou z největších českých osobností za posledních sto let,“ dodává galerista.

Emotivní pokládání květin před domem Karla Gotta:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.