Gottův kapelník Pavel Větrovec: Nestihl jsem se s ním rozloučit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Gottův kapelník Pavel Větrovec: Nestihl jsem se s ním rozloučit!

Na lodi v New Yorku.
Na lodi v New Yorku. (Foto archív Pavla Větrovce)

S pianistou Pavlem Větrovcem (70) spolupracoval Karel Gott (†80) téměř čtyřicet let. Svěřovali se jeden druhému a říkali si i ty nejintimnější věci. Jak prozradil v exkluzivním rozhovoru pro Aha!, přesto se s Karlem, který podlehl akutní leukemii, nestačil rozloučit.

Dá se říct, že to byl kámoš?
„Kámoš? Dneska kdekdo tvrdí, že byl s Karlem kamarád, musel jich tedy mít asi stovky... Ne, je to příliš silné slovo. S kámoši se chodí na pivo, jezdí na dovolené, tráví Vánoce... Ano, byli jsme velmi blízcí a dlouholetí spolupracovníci. Když jsme spolu byli třeba měsíc dva na turné, leckdy jsme si říkali i poměrně důvěrné věci a jakýsi vztah tam určitě byl, bez toho by to ani nešlo.“

Jako třeba, že se ožení?
„Tak to ne. Bylo období před Ivanou a s Ivanou. Jak býval Karel občas sdílný a vykládal mi o té či tamté, tak s Ivankou už to bylo jiné. Nejspíš proto, že k ní měl od počátku jiný vztah než k ostatním. V roce 2003 (to už bylo s Ivankou vážnější) jsme jeli na turné do Austrálie – ještě společně s Helenou Vondráčkovou a Karlem Štědrým. Mohli jsme si s sebou dokonce někoho vzít. Já si vzal syna Tomáše, čerstvě vyléčeného z akutní leukemie, jako odměnu, že to všechno přečkal, a Karlové si dopřáli své drahé protějšky. Ivanka mě tehdy ještě svobodnému Karlovi dávala za příklad, když mu říkala: Podívej na Pavla, kolik let už je ženatý, má rodinu atd. A Karel už tenkrát vůbec neprotestoval. To bylo znamení, že ten vztah začíná být velmmi vážný. Tak proto si to Karel spíš nechával pro sebe.

Myslíte, že udělal dobře, když se konečně oženil?
„To se nedá zcela jednoznačně říct. Z mého hlediska ano, ale jeho fanynky asi měly a mají jiný názor... Všechno na světě má své plusy a minusy, záleží na úhlu pohledu. Podstatné je, že Karel se s Ivanou cítil dobře, proto s ní také založil rodinu a má s ní dvě krásné holčičky. Určitě by velmi problematické bylo, kdyby do toho »práskl« už v mládí. To by se z něho asi nikdy nestal ten Karel Gott, jak ho zná pomalu celý svět. Jeho pracovní nasazení, budování kariéry a manželství – to nejde dohromady.“

Koho jsme podle vás v Karlu Gottovi ztratili?
„Naprosto ojedinělé zjevení a úžasného člověka, byť i s chybičkami, bez kterých by však už musel být opravdu tím Bohem, za kterého ho někteří jedinci považovali. Je asi zbytečné opakovat, že byl zářící stálicí, dokonce i v mezinárodním kontextu. Měl jsem možnost to zakusit na vlastní kůži, a to na obou polokoulích. Díky za to, Karle! Nikdy bych s ním ale neměnil. Cena, kterou se za to platí, je příliš vysoká. Jsem opravdu rád, že si, byť poněkud později, založil rodinu a měl se tak kam a ke komu vracet. Bývalo mi ho i líto, když jsme se po koncertě vraceli domů a jeho, na rozdíl ode mne, čekal jen prázdný dům."

Hrajete za Amforu fotbal i tenis. Karla se vám k žádné takové činnosti zlanařit nepodařilo?
„Upřímně řečeno, ani jsem se o to nepokoušel. Není to zrovna Karlův šálek kávy. Pokud vím, Karel hrával občas, a asi i rád, ping-pong. Ten jsme spolu hráli dokonce i u nás doma na zahradě. A hrál ho nejen s chutí, ale i dost dobře."

Celý článek si můžete přečíst v nedělním tištěném vydání deníku Aha!

Gottův kapelník Pavel Větrovec: Na poslední zkoušku přijel z nemocnice.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.