Šéfkuchař první čínské restaurace: Co Gott miloval a čemu se naopak vyhýbal?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Šéfkuchař první čínské restaurace: Co Gott miloval a čemu se naopak vyhýbal?!

Ve věku 80 let zemřel Karel Gott
Ve věku 80 let zemřel Karel Gott (Profimedia.cz)

Karel Gott si zamiloval jeho švej-ču-žou i další recepty. Jeho dlouholetý přítel a vyhlášený kuchař Vladimír Suchý (63) za Mistra nyní zapálil svíčku přímo ve své čínské restauraci v Hostivici.

Pravidelnými strávníky je tady spousta slavných osobností. Na čínu sem chodili i jako Miloš Forman, nebo Václav Havel. „S Karlem jsme byli přátelé už od dob, kdy jsem vařil v čínské restauraci na Vodičkově ulici,“ vysvětlil Suchý.

Na jeho speciality pak nezanevřel, ani když si Suchý otevřel restaurac v Hostivicích. Když nemohl přijet osobně, pro oblíbené jídlo si klidně poslal. „Měl moc rád pálivé. Nejraději si pochutnával na švej-ču-žou, nebo kung-pao. Vyhýbal se však česneku,“ popsal Suchý. Nebylo to však proto, že by mistr česnek neměl rád. „Vždycky řekl, že ho nemůže, protože má pak ještě schůzky,“ vzpomínal kuchař.

Zprávu o smrti Karla Gotta dostal od společného přítele, ještě dříve než se objevila informace v médiích. „Zasáhlo mě to, bude mi chybět. Zapálil jsem mu proto svíčku. Přímo tady v naší restauraci,“ dodal Suchý.

Slavík se zachránil polévkou

I přes smutek z odchodu přítele, zavzpomínal Suchý na okamžiky s Karlem. „V roce 1985 ke mně přijeli vařit kuchaři z Číny a když přišel Karel, chtěl ochutnat kung-pao přesně tak pálivé, jak ho dělají doma,“ vzpomínal Suchý. „Jenže už když stál za kuchařem, který pohodil pánví, při tom žhavě pálivém závanu se orosil. No a pak mu to naservírovali,“ směje se. „Karel bojoval... ale dojedl! No, a protože věděl, jak to dělají v Číně, dal si ještě tradiční ostrokyselou polévku, která ho zachránila,“ dodal.

Víte, že...

...posadit se ke stolu v čínské restauraci ve Vodičkově ulici nutně v minulosti znamenalo objednat se měsíc dopředu?

Karel o jeho restauraci

„Jít na Čínu do Vodičkovy ulice, to býval svátek,“ vzpomínal Gott na původní restauraci v novinovém článku, který si pan Suchý uschoval, a nešetřil ani chválou: „V Praze je několik čínských restaurací, ale s uměním pana Suchého se nedají srovnat.“ Na stůl se zde čekalo i měsíc.

 Karel Gott (†80): První slova Ivany, smutek blízkých, státní pohřeb…

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.