KAREL GOTT (†80): Poslední dary pro fanoušky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

KAREL GOTT (†80): Poslední dary pro fanoušky

Karel Gott
Karel Gott (Foto: P. Machan, D. Malík a ČTK)

Uplynul už víc než týden, přesto tomu mnozí stále nemohou uvěřit. 1. října krátce před půlnocí navždy utichl hlas, který tolik lidí milovalo, zemřel zpěvák Karel Gott (†80).

„Znali jsme se od roku 1961. Je mi strašně smutno, ale chci vzpomínat jen na fajn věci, které jsme spolu za ty roky zažili. Všechno, co Karel chtěl, se mu podařilo. Jen to přání zemřít na jevišti se mu již nevyplnilo,“ řekla zpěvačka Eva Pilarová (80), která s Gottem nazpívala hit Je nebezpečné dotýkat se hvězd. „Zemřel mi kamarád. Jsem moc smutná a pláču celý den. Já si myslela, že já půjdu první. Jsem narozená o čtrnáct dní dříve než Karel. Ještě včera jsem si říkala, jak jsme to všichni přeprali… Můžu k tomu říct jen jedno. Gott nikdy neumírá,“ uvedla další z kolegyň Naďa Urbánková (80).

Celý článek najdete v tištěné verzi Aha TV Magazínu!

Pro Karla Gotta byli, kromě rodiny, fanoušci vždycky na prvním místě. Myslel na ně i v posledních měsících, kdy bojoval s vážnou nemocí a zřejmě tušil, že se jeho čas nachýlil. Proto připravil pár věcí, které jeho příznivcům udělají radost, i když už tady není…

Fanklub Karla Gotta eviduje na 2400 písní nazpívaných Slavíkem během své šedesátileté kariéry, a to v několika jazycích. V posledních měsících však pilně pracoval i na dalších. V květnu začala česká rádia hrát dojemný duet s dcerou Charlotte Hvězdy nehasnou, který napsal Richard Krajčo a pro mnohé se stal jakýmsi symbolickým rozloučením zpěváka. Na začátku léta pak Gott natočil se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu novou verzi písničky Karla Svobody Jdi za štěstím, která poprvé zazněla v den jeho 80. narozenin.

„Každý ze zpěváků, který zpívá přes 60 let, může mluvit o některé písni z jeho repertoáru jako o té, která symbolizuje jeho cestu a poslání. Pro mě osobně je to právě píseň Jdi za štěstím, proto jsem se k ní chtěl po letech vrátit a dát do ní ze mě něco nového, co jsem právě za svou éru zpěváka populární hudby zažil. Děkuji proto Českému rozhlasu Dvojka, že mi umožnil tuto píseň znovu nazpívat, a doufám, že posluchači vyčtou z mého projevu polohu pokory a vynikajících zážitků na mé cestě ke štěstí,“ vyznal se tehdy Gott.

Kniha vzpomínek

Dlouhé týdny usilovně pracoval, psaní si s sebou vzal dokonce na dovolenou, kterou strávil na Sardinii, a koncem srpna oznámil, že dokončil svou autobiografickou knížku. „Kniha, kterou skutečně píšu já o sobě, a ne někdo, kdo mě vlastně vůbec nezná, natož, že by byl svědkem mých životních zážitků, by měla vyjít letos před Vánoci,“ řekl Slavík. Čeští, ale i slovenští fanoušci se tedy mají nač těšit a podle všeho kniha vyjde i v zahraničí, neboť o ni projevili zájem v německy mluvících zemích, v Rusku a Polsku.

Film zatím beze jména

S dokumentaristkou Olgou Špátovou Mistr spolupracoval již před deseti lety, kdy o něm natočila snímek Fenomén Gott. Vloni v září se dohodli na nové spolupráci, a tak začal vznikat nový film... „Každý z těch filmů bude jiný. Tenhle je jiný už tím, že je Karel v jiné fázi života, zažívá i nelehké situace. Má ve filmu plno míst, kdy jsem opravdu vděčná osudu, že mi to řekl, že mě vzal do té situace. Jsou to situace, které souvisí s rodinou, s dcerami, ale i s jeho nemocí. Když je můj hrdina před kamerou přirozený a autentický a nebojí se říct o svých bolestech, tak cítím největší pocit štěstí,“ prozradila o filmu Špátová na Radiožurnálu.

Vydraží se Mona Lisa

Malování bylo Mistrovým celoživotním koníčkem, jako kluk se toužil stát malířem. Na výtvarnou školu však nebyl přijat, a tak se jeho kroky musely ubírat jinam. Vyučil se elektromontérem, začal se věnovat zpěvu a v roce 1958 odstartoval svou pěveckou kariéru. Maloval ale dál a jeho díla se postupně stala velmi ceněnými. Například vloni se jeho obraz Oldřich Nový a Anny Ondráková, na kterém zpěvák zachytil dvě prvorepublikové filmové hvězdy, vydražil pražské aukční síň Galerii Kodl za více než milion korun. Na letošní prosinec se připravuje další dražba, tentokrát Gottova obrazu Mona Lisa. Olej na plátně pochází z roku 2001 a vyvolávat se bude za 350 000 korun.

Slavík 55 let bavil diváky ve filmu i v televizi

Debutoval v roce 1964 v Komedii s Klikou s Jiřinou Bohdalovou (88), pak zaujal jako zpěvák Benjamin ve snímku Kdyby tisíc klarinetů. V historickém snímku Slasti Otce vlasti (1969) si zahrál trubadúra, ale se stoupající popularitou představoval ve filmech hlavně sám sebe – Romance za korunu (1974), Parta hic (1976) nebo Dědictví aneb Kurvahošigutntág (1992). Až nové milénium mu přineslo opravdové příležitosti, když si v Troškově pohádce Z pekla štěstí 2 zahrál Lucifera a Pánaboha. Poslední rolí byl kovář v pohádce Když draka bolí zuby, kde se objevily i jeho dcery Charlotte Ella (13) a Nelly Sofie (11).

Od Popelky k Máje

Gottovy písně provázely i řadu dalších filmů a seriálů, aniž by se zpěvák objevil na plátně či obrazovce. Kdo by si uměl bez Gotta představit pohádku Tři oříšky pro Popelku, kde v jeho podání zazněl Svobodův hit Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš?, nebo německý kreslený seriál Včelka Mája? Stejně tak jeho hlas neodmyslitelně patří k postavě Limonádového Joea, kterého si v reálu zahrál operetní zpěvák Karel Fiala (94).

Nejlepší scénky

Populární zpěvák samozřejmě nemohl chybět ani na obrazovce. Od roku 1973 se natáčel pořad Zpívá Karel Gott, šlo vlastně o záznamy koncertů ve Slaném. A právě tady vznikly i některé z legendárních scének. Nejznámější je ta s Felixem Holzmannem (†81) s názvem Podpis pro syna. Do zlatého fondu televizní zábavy patří i vystoupení v pořadu Novoty, kde si Gott zahrál Ivánka z pohádky Mrazík či s Petrem Novotným (72) dvojici komiků Laurela a Hardyho.

 Gott imitátor! Uměl napodobit komunistické státníky i jejich rétoriku! Podívejte se! 

Video se připravuje ...

Pohřeb Karla Gotta sledujte ZDE

O dopravě na poslední rozloučení s Karlem Gottem čtěte ZDE



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.