KORONAVIRUS V ČESKU: Otázky a odpovědi o mimořádných opatřeních vlády | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

KORONAVIRUS V ČESKU: Otázky a odpovědi o mimořádných opatřeních vlády

 (Reuters, Blesk - Ramon Hofman)

Více jak šedesát Čechů se potýká s nemocí Covid-19 a další stovky lidí jsou preventivně v karanténě. Vláda tak včera řekla jasně: Od úterního večera jsou zakázány jednorázové akce nad sto účastníků a ode dneška je zrušena i výuka.

Zákaz, který Bezpečnostní rada státu vydala, se týká i venkovních akcí jako například poutí či zabijaček. „V tuto chvíli je to na dobu neurčitou. Pokud nastane situace, že epidemie bude na ústupu, tak opatření zrušíme,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, za ANO) s tím, že předpokládá trvání kolem 2 týdnů. Zárověň nevyloučil, že se zákaz může rozšířit i na určitá místa, kde se shlukuje velká část lidí. Teď to prý ale není namístě. Upozornil pak, že za porušení mimořádných opatření hrozí pokuta až tři miliony korun.

Zastaví život?
Uzavření míst se zatím netýká například sportovišť, bazénů, fitcenter nebo zoo. „Nechceme v této situaci zastavit život v republice. Zavírání bazénů nebo fitcenter není v tuto chvíli namístě. Lidé tam nejsou koncentrování na jednom místě, chodí zde, prochází se. Není tam celou dobu ten blízký kontakt. Není to v tomto směru ještě tak vyhrocené, abychom tady zastavovali veškerý život,“ vysvětlil Vojtěch.

Opozice souhlasí
S opatřeními, která včera zavedla vláda, souhlasí i opoziční politici. Ochranu zdraví označil za nejdůležitější šéf ODS Petr Fiala (55). „Dnešní rozhodnutí vlády je správné. Není to pro nikoho snadné, ale je to nutné. Není nic důležitějšího než ochrana zdraví a bezpečnosti občanů,“ napsal na sociální síť. Ten také upozornil na to, že je potřeba, aby stát kompenzoval ztráty podnikatelů a živnostníků. Vládu pochválil překvapivě i šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek (59). „Pokládám to za sice opožděné, ale správné rozhodnutí, které podporuji,“ napsal.

Slováci také v karanténě
Podobně proti šíření koronaviru bojuje i Slovensko. To od včerejška zavedlo povinnou karanténu pro občany, kteří se vrátí z Itálie, Číny, Íránu a Jižní Koreje. Zároveň na dva týdny zakáže pořádání veřejných kulturních, sportovních a společenských akcí. Kvůli smrtící nemoci uzavřela Bratislava mateřské a základní školy.

Babiš si olíznul prsty
Jak je obtížné potlačit zlozvyk včera ukázal premiér Andrej Babiš (65, ANO). Ten včera nedodržel základní hygienické pravidlo a během tiskové konference o opatřeních, které vládá zavádí, si několikrát naslinil prst, aby se mu lépe otáčely papíry. Přitom právě před dotýkáním obličeje teď hygienici varují.

Nová opatření v 12 otázkách a odpovědích
1) Jak dlouho budou opatření platit?
Do odvolání. Bezpečnostní rada státu bude situaci vyhodnocovat, a pokud bude epidemie na ústupu, budou mimořádná opatření zrušena.

2) Jakých druhů akcí se zákaz týká?
Od včerejší 18. hodiny jsou zakázany veřejné akce nad sto účastníků. Opatření se týká všech divadelních, filmových, hudebních a dalších představení, pokud se nepodaří udržet účast na maximálně stovce lidí. Totéž platí pro sportovní akce – ty se však mohou konat bez fanoušků. Ministerstvo kultury pak rozhodlo o uzavření všech svých příspěvkových organizací, jako jsou muzea, galerie či knihovny.

3) Můžu jít do nákupního centra?
Ano. Vláda o uzavírání podobných zařízení zatím neuvažuje. Otevřené zůstávají i restaurace či jídelny. Měli bychom být ale obezřetní a nepřibližovat se zbytečně k lidem, nepodávat si ruce a odstup od sebe bychom měli mít 1,5 až dva metry. Samozřejmostí je si také často mýt ruce a kýchat především do kapesníku.

4) Budou moci chodit lidé do bazénu či na sportoviště?
Ano. Nejde totiž o jednorázové akce a návštěvníci se v těchto zařízeních střídají, nemají proto kontinuální fyzický kontakt. Tak to alespoň vysvětluje ministr Vojtěch. A zákaz se netýká ani fitcenter, byť se tam lidé potí, případně při běhání pokašlávají a prskají, což by také mohlo rozšířit působnost smrtícího viru. Návštěva je proto na individuálním posouzení kažého.

5) Znamená to, že nemůžu do žádného kina?
Některá kina na malých městech na to šla po »švejkovsku«. Během včerejška začaly kulturní instituce oznamovat, že omezují kapacitu sálů na 99 lidí. Jiná kulturní zařízení jsou systematičtější. Například síť multikin Cinestar včera s okamžitou platností zrušila veškeré projekce ve svých 13 pobočkách v celém Česku.

6) Jaké akce už koronavirus »zařízl«?
Kromě divadel, která včera zrušila svá představení, pořadatelé zrušili také filmovou přehlídku Febiofest. Ten měl začít 19. března. Přerušen je i filmový festival Jeden svět. Do odvolání jsou uzavřeny i hrady a zámky s celoročním provozem a zahájení hlavní návštěvnické sezony je odloženo na neurčito. Kancelář prezidenta republiky oznámila, že budou uzavřeny i některé objekty na Pražském hradě. Přístupný bude pouze okruh B a věž katedrály.

7) Týká se omezení i venkovních akcí?
Ano. Do odvolání jsou zrušeny například zabijačky, poutě nebo tradiční slavnosti či ochutnávky s více než 100 návštěvníky. „Všechno jsem měl zajištěné – pronájem, lidi, občerstvení, vytištěné diplomy… Zatím jsem utržil ztrátu přes čtvrt milionu,“ říká smutně organizátor soutěže vín Vinium Juvenale Miroslav Karbula, která se měla konat zítra. Uzavřena je také nejslavnější pražská matějská pouť.

8) Mám naplánovanou svatbu či pohřeb.
Ano. Zákaz akcí s účastí nad 100 lidí platí i pro velké svatby a pohřby. Například v Praze jsou uzavřena místa určená pro rozloučení ve větším počtu. „Zavíráme velkou obřadní síň a umožníme na obřady vstup jen do sta lidí,“ řekl pro Aha! šéf Správy pražských hřbitovů Karel Kobliha.

9) Čeká mě omezení v hromadné dopravě?
Tohle omezení (zatím) vláda nenařizuje. Brněnský dopravní podnik ale včera uvedl, že eviduje desítky zaměstnanců, kteří kvůli zavření škol nebudou chodit do práce. Pokud zůstane doma mnoho řidičů, je možné, že linky budou jezdit v delších intervalech nebo budou zrušeny. To se může stát i v dalších městech.

10) Jakých škol se týká zrušení výuky?
Od dnešního dne do odvolání je zrušena výuka všech základních, středních, vyšších odborných a vysokých škol. Uzavření se týká i základních uměleckých škol. Výjimku mají pouze mateřské školy a dětské skupiny. Podle vlády se prý ve školkách nesdružuje velké množství dětí a opatření by příliš zasáhlo rodiče.

11) Jsem rodič a dítěti byla zrušena výuka. Mám nárok na placené volno?
Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha si rodiče malých dětí mohou vzít dávku – tzv. ošetřovné (viz text vpravo). „Dítě musí zůstat doma z rozhodnutí vlády. Ošetřovné je tedy na místě,“ ujistil včera ministr. Z informací České správy sociálního zabezpečení vyplývá, že se vztahuje na děti do 10 let věku (viz text vpravo).

12) Platí zákaz pro politiky?
Bezpečnostní rada státu udělila pro akce ústavních orgánů výjimky. Ta se týká i orgánů veřejné moci či soudů. Výjimku mají i schůze, jež se musí konat ze zákona, například valné hromady. I přesto, že poslanců je 200, se včera členové dolní komory sešli a pokračovali v březnové schůzi. I tam ale platí dočasná přísnější hygienická opatření a zákonodárci včera na svých lavicích objevili věc, kterou jim teď každý Čech může závidět – lahvičku antibakteriálního gelu. Ten je totiž v českých obchodech už několik týdnů beznadějně vyprodán. Kvůli koronaviru jsou zrušeny exkurze a návštěvníci mají do prostor Sněmovny zákaz vstupu.

Máte doma dítě do 10 let? Pak vás v práci musí omluvit!Školy jsou zavřené kvůli karanténě a především o ty nejmenší se nemá kdo starat. Volit mezi dítětem a prací ale nemusíte! Na péči máte nárok ze zákona, a to i s ošetřovným. Samozřejmě to má své mantinely. „Základní podmínkou však je, aby bylo dítě mladší 10 let. Pokud je tato podmínka splněna, pak má zaměstnavatel podle § 191 zákoníku práce povinnost omluvit nepřítomnost zaměstnance v práci po dobu péče o takové dítě - důvody pro tuto péči, mezi které již patří zmíněné uzavření škol mimořádným opatřením, naleznete v § 39 odst. 1 písm. b) zákona o nemocenském pojištění – podle tohoto ustanovení máte i nárok na ošetřovné,“ říká Petr Novák z Vašenároky.cz.

Maximálně 9 dní
„Ošetřovné se vyplácí ovšem jen za devět kalendářních dnů a činí 60 procent redukovaného denního vyměřovacího základu mzdy,“ dodává Ondřej Preuss, advokát portálu Dostupnyadvokat.cz. Výjimkou jsou případy, kdy je rodič samoživitel. Ten může čerpat ošetřovné až 16 dní. Rodiče či jiné oprávněné osoby se při tom mohou v průběhu 9 dní (resp. 16 dní) jednou v ošetřování vystřídat. Pozor! Na ošetřovné nevzniká nárok osobě samostatně výdělečně činné, ani pokud je přihlášena k nemocenskému pojištění.

Nechat samotné?
Nechcete přijít o část příjmu? Rozhodně to neřešte jako ve filmu Sám doma. Dítě mladší 10 let totiž rozhodně nesmí být bez dozoru! Hrozilo by vám totiž trestní stíhání. Navíc vás může žalovat i zdravotní pojišťovna. Rodič dítěte poškozeného na zdraví je totiž podle nedávného rozhodnutí Nejvyššího soudu osobou povinnou nahradit zdravotní pojišťovně škodu (náklady na léčení dítěte), jestliže újmu na zdraví zavinil svým protiprávním jednáním, kam dohled nad dítětem spadá! Samozřejmě o dítě může pečovat i někdo jiný než rodič. Je ale podmínkou, že s dítětem žije ve společné domácnosti.

Co s lupeny na zrušené akce?
Stát si »došlápl« na spoustu dlouho plánovaných kulturních akcí. Co s koupenými lupeny na některou z nich? „Pokud jste si koupili lístky na nějakou kulturní akci, která ale byla zrušena kvůli karanténě, jedná se z hlediska zákona o tzv. vyšší moc. Na vrácení peněz tak nemáte nárok. Od pořadatele by bylo ale slušné, kdyby představení odehrál v náhradním termínu,“ říká advokát Ondřej Preuss.

Náměstek Roman Prymula: Epidemii musíme alespoň zpomalit!
Zastavit už nepůjde, musíme ji zpomalit. Tak uvažují lékaři o nastupující epidemii koronaviru v Česku. Už jen radikální opatření mohou šířící se koronavirus přibrzdit. Dokazují to zkušenosti z Itálie, Německa a dalších zemí. „Mírnější opatření tam k poklesu šíření nevedla. Přísná zavádějí pozdě,“ uvedl náměstek ministerstva zdravotnictví a přední český epidemiolog Roman Prymula. Nárůst počtu případů musíme brzdit proto, aby nemocní nezahltili zdravotnický systém, nechyběli lékaři a vybavení. Není vyloučeno, že bude časem zavedena i povinnost nosit na veřejnosti roušku.

COVID-19 aktuálně:
VIRUS SE ŠÍŘÍ NA VZDÁLENOST
4,5 METRU Nový typ koronaviru, který způsobuje nemoc Covid-19, se může přenášet na vzdálenost až 4,5 metru a ve vzduchu může setrvávat i 30 minut. Uvádějí to čínští vládní epidemiologové. Průměrná inkubační doba nemoci je pět dnů. Do 12 dnů se příznaky choroby projeví u naprosté většiny nakažených.

PAPEŽ POSLAL KNĚZE MEZI NAKAŽENÉ
Papež František vyzval kněze, aby sebrali odvahu a vyšli mezi lidi, kteří se nakazili koronavirem. Na ranní mši duchovní rovněž vybídl, aby pomáhali zdravotníkům a dobrovolníkům v boji proti šíření koronaviru. Papežský stát zatím ohlásil jednoho nakaženého.

V ITÁLII ZAKÁZALI SVATBY I POHŘBY
V Římě, Neapoli i v Turíně se včera tvořily dlouhé fronty před supermarkety, kam mnoho Italů vyrazilo po ohlášení celostátní karantény kvůli šíření koronaviru. Italský premiér Giuseppe Conte mezitím podepsal dekret, na jehož základě v celé zemi platí tvrdá omezení pohybu i zákaz hromadných akcí včetně svateb a pohřbů.

FRANCIE MÁ NEMOCNÉHO MINISTRA
Počet úmrtí v souvislosti s nákazou koronavirem ve Francii stoupl z 25 na 30. Nakažených je 1412, je mezi nimi i ministr kultury Franck Riester (46, na snímku), který se cítí dobře a zůstává v domácí karanténě. Francie je po Itálii nejvíce zasaženou zemí.

V Česku je už 61 nemocných novým koronavirem: Kde se nakazil taxikář?
Testy odhalily nemoc způsobenou novým koronavirem už u 61 lidí, naposledy u muže v Olomouci. U něj, jako ve většině případů, šlo o nákazu v Itálii nebo jinde v zahraničí. Ostatní s těmito nakaženými přišli do styku. Až do pondělí... Nastalo tzv. komunitní šíření nemoci! Tehdy měl pozitivní test na koronavirus SARS- -CoV-2 pražský taxikář, který jezdil pro společnost Uber. U něj zdroj nákazy hygienici zatím najít nedokázali. „Nevíme, od koho se nakazil. Jde o zlomový případ, nyní se skutečně virus šíří v komunitě,“ řekl epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. „Pracoval zhruba tři dny s příznaky,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, ANO). „Jeho stav nebyl úplně dobrý, měl zánět dýchacích cest a horečku. Byl mu poskytnutý i kyslík, ale zlepšil se,“ dodal. „Měl jsem rýmu, dva dny jsem zůstal doma. Pak se mi ulevilo, vrátil jsem se do práce a přišel kolaps,“ řekl řidič TV Nova. Hygienici už dohledali, s kým byl ve styku. „Mělo by to být devadesát lidí a šest rodinných příslušníků,“ uvedl Prymula. Podle něj máme u nás potenciálně nebezpečné neodhalené případy. Od tohoto prvního komunitního přenosu se totiž nemoc v ostatních zemích začala nekontrolovatelně šířit. Ve vlaku, autobusu či tramvaji takový jeden infikovaný může nakazit i desítky lidí. A ti mohou nemoc roznášet dál.

Chytil to od Němců?
Možná stopa v záhadě nákazy taxikáře je skutečnost, že také pronajímal byt přes Airbnb. „Byli u něj ubytováni Němci, od kterých se možná nakazil,“ uvedla ředitelka pražské hygieny Zdeňka Jágrová.

Koronavirus ohrožuje sport: Dohraje se extraliga? Fotbal v Teplicích bez diváků

Video se připravuje ...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.