Zpověď Češky Markéty: Kvůli koronaviru v Itálii prožila peklo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zpověď Češky Markéty: Kvůli koronaviru v Itálii prožila peklo!

Video se připravuje ...

Deset nových případů s potvrzeným onemocněním Covid-19 během 24 hodin! V Česku již marodí 18 lidí, včetně dívky (12).Nakaženým je i praktický lékař z pražských Střešovic, který se po návratu z Itálie necítil dobře. Přesto ordinoval a ošetřil zhruba 100 svých pacientů.

Právě přes lékaře a zdravotní sestry se přitom nejspíše rozšířila epidemie nového koronaviru v okolí italského Milána. V nemocnici ve městě Codogno tam více než 36 hodin čekal na test Mattia (38) a přitom nakazil zdravotníky, ti pak předali nákazu dalším pacientům a ti zase nakazili své blízké, a také koronavirus zavlekli mezi rodinné příslušníky...

Tvoří seznam
Bude podobná situace i v hlavním městě, potažmo v Česku? To je zatím otázka. Pražský praktik přijímal pacienty dva dny, zdravotní sestra z jeho ordinace teď dává dohromady jejich přesný seznam.

Míra rizika?
„Podle momentálních informací s většinou pacientů daný lékař neměl těsný kontakt. Příslušná opatření budou přijímána postupně v závislosti na vyhodnocení míry rizika kontaktu s jednotlivými pacienty,“ uvedl mluvčí mluvčí pražských hygieniků Zbyněk Boublík.

Nejvíc případů hlásí Praha!
V domácí karanténě kvůli riziku nákazy novým typem koronaviru je 1011 lidí. Nejvíc jich je v Praze (341), odkud pochází čtyři potvrzené případy. V Ústeckém kraji, kde je dalších pět nakažených, je izolováno 70 lidí.

Rodiny v ohrožení
Největší riziko hrozí lékařově rodině a také zmíněné zdravotní sestře a jejím blízkým. Všichni lékařovi pacienti budou podle Boublíka poučeni, že mají důkladně sledovat zdravotní stav.

Češka Markéta (45) z ohniska evropské nákazy v Itálii: Strach plyne z toho, co bude dál
Prošla náročnou léčbou rakoviny prsu, má oslabenou imunitu a patří tak mezi osoby výrazně ohrožené novým koronavirem. Markéta Volf (45) původem ze Svitav už dlouhých 22 let žije v Itálii. Přestože nemocní jsou v jejím okolí, panice z nemoci Covid-19 nepropadá.

Kde v Itálii žijete a kolik je tam nakažených?
„Bydlím v severozápadní Itálii, v kraji Piemonte. V oblasti je 53 pozitivních lidí, z toho 37 v regionu Asti. Pouhých 16 km ode mne. V celé zemi byla nákaza prokázána u 2263 osob, 79 jich zemřelo. Patřím do rizikové kategorie, respektuji opatření, která byla vyhlášena, a dbám na hygienu.“

Co se v zemi děje?
„S prvními případy byla nasazena extrémní opatření, například uzavření měst vojskem, a vznikl chaos. Lidé netušili, co bude dál. Byly vykoupeny obchody, ale hned v následujících dnech se vše vrátilo do normálu. V Čechách se přitom obchody vyprázdnily už týden před tím, než byl prokázaný první případ.“

Vy jste v té době letěla na návštěvu do Česka, neměla jste strach. Přeci jen letiště, cesta letadlem…
„Měla jsem letenky na neděli 23. února a ani mě nenapadlo, jaká krizová situace vypukne za pár hodin. Celé to vypadlo komicky. Někdo na letišti roušku nosil pyšně jako módní doplněk. Ten, kdo roušku neměl, si omotal obličej šálou a po čele mu stékaly kapky potu. V baru jsem lidi fascinovaně pozorovala a vyčkávala, co udělají potom, když si objednali kávu.“

A co udělali?
„Hádejte... V klidu si roušku sundali a přivázali na kufr. Vypili kávu, nechali mezi sebou kolovat lahev s vodou, odešli na toaletu. A v letadle se posadili a roušku plnou všemožných bakterii si opět přivázali na obličej.“

Co se dělo po příletu do Prahy?
„Kontrola se neuskutečnila. Ve čtvrtek jsem se s obavami vrátila nazpět do Itálie. Po příletu mi změřili teplotu a bez problémů jsem se vrátila domů.“

 

Jaká je aktuální situace?
„Až na to, že jsou školy, kina, koncerty, výstavy stále uzavřené, vše se vrátilo do normálu. Například posilovny a další aktivity fungují bez problému. Panika opadla a nikdo se na mě nedívá zle, když náhodou zakašlu. Je pravda, že města, která jsou pro turisty atraktivní, zejí prázdnotou. Lidé se bojí do Itálie cestovat.“

Takže strach z nákazy přetrvává?
„Ano. Strach plyne hlavně z toho, co bude dál. Problém je především v tom, že nemocnice nemají dostatečnou kapacitu lůžek na infekčních odděleních. Neustále jen zde také kladen důraz na to, že lidé neumírají na koronavirus, ale na kombinaci dalších zdravotních problémů.“

Itálii se vyčítá, že problém nezvládla...
„Nemyslím si, že by Itálie situaci nezvládla, naopak dělá, co je v jejích silách. Před téměř každou nemocnicí je postaven stan, kde je pacient podezřelý z nákazy vyšetřen. I zde je vyhlášení, aby lidé sami nechodili na pohotovost, ale volali na příslušná telefonní čísla.“

Co se vás dotýká nejvíce?
„Chování lidí. Jsem v úzkém kontaktu s dalšími Čechy i Slováky žijícími v Itálii, a i oni pociťují strach a nevraživost vůči Italům. Zachovejme se jako civilizovaní lidé. Koronavirus není problém pouze Itálie, ale celého světa, a proto ho musíme vyřešit společně. A to nezvládneme tím, že budeme házet špínu na jeden stát a jeho občany. To budeme pouze podněcovat nenávist a zlobu.“

 

Covid-19 aktuálně

PRAHA 6: NECHTE DĚTI DOMA
Školy nemohou uzavřít, radnice Prahy 6 ale žádá rodiče, aby nechali své děti příští týden doma. „Žádáme občany Prahy 6, aby nechali příští týden děti doma, aby se co nejvíc minimalizovalo riziko nákazy,“ uvedl starosta Ondřej Kolář (TOP 09). V městské části se nemocí Covid-9 nakazilo několik lidí. Dnes a zítra všechna tamní školská zařízení projdou úklidem a důkladnou dezinfekcí.

DEZINFEKCE NA NÁDRAŽÍCH
Ministerstvo dopravy ve spolupráci s dopravci zavedlo dezinfekci všech nádraží a také mezinárodních spojů. Hlavní stanice budou vybaveny stojany s antivirovým gelem na ruce.

SNIŽUJÍ POČTY LETŮ
Největší tuzemská letecká skupina Smartwings, do které patří i ČSA, kvůli dopadům šíření koronaviru zavedla úsporná opatření. Snižuje frekvenci letů do většiny evropských destinací, mzdové náklady a zastavila nábor nových zaměstnanců. Zároveň připouští další redukci letů v případě poklesu poptávky.

POMŮŽE ZABAVENÝ LÍH
Celní správa chce vyrobit ze zabaveného denaturovaného lihu, kterého má asi 47 tisíc litrů, dezinfekční prostředky. Jedná o tom se soukromou firmou. Státní zdravotní ústav vzorky testuje, pokud budou v pořádku, bude dezinfekce použita podle rozhodnutí ministerstva zdravotnictví.

CESTOVKY CHTĚJÍ PENÍZE
Češi se strachují cestovat a Asociace českých cestovních kanceláří a agentur chce pro ně od státu náhradu. Plánuje jednat s příslušnými ministerstvy o opatřeních k okamžité ekonomické úlevě. Zároveň chce, aby státní správa vydávala cestovní doporučení na konkrétní lokalitu, nikoliv na celý region.

MARODÍ PŘES 100 TISÍC LIDÍ
Nákaza koronavirem se po celém světě od začátku jeho šíření potvrdila u více než 100 tisíc lidí! Vyplývá to z údajů na speciálním webu badatelů z americké Johns Hopkins University, kteří globální epidemii monitorují. Poprvé se virus objevil na přelomu roku v čínském Wu-chanu a postupně se rozšířil už do více než 80 zemí.

JE UŽ I NA SLOVENSKU
Slovensko jako poslední země ve střední Evropě potvrdilo první případ nákazy koronavirem. Jde o muže (52), který je nyní v jedné z bratislavských nemocnic. V uplynulých dnech sice nebyl v žádné ze zemí, kde se nákaza vyskytla, ale v Itálii, kde koronavirus zabil už přes 140 lidí, pobýval několik dní jeho syn.

Návrat z Itálie? Povinná karanténa pro všechny:
S přibývajícím počtem nakažených zavedla Bezpečnostní rada státu opatření týkající se 16,5 tisíce lidí vracející se z Itálie. Premiér Andrej Babiš (65, ANO) vyzývá, aby lidé vůbec do Itálie nejezdili. „Nařizuje se praktickým lékařům, aby u osob s trvalým pobytem v ČR, které se od 7. března 2020 navrátí z pobytu na území Itálie do ČR, rozhodli o karanténě v délce 14 dnů,“ řekl ministerský předseda. Tito lidé tak budou mít nárok na pobírání nemocenské a lékař jim karanténu může dokonce prodloužit. Pokud jí nedodrží, budou mít problém. „Podle zákona o ochraně veřejného zdraví hrozí těmto lidem pokuta až 3 miliony korun,“ pohrozil Babiš. Nově také Češi dostanou do svých poštovních schránek leták s instrukcemi, jak se chránit před virem a kam se případně obracet. Týkat se to bude 4,7 milionu domácností. Televize zároveň bude vysílat informační video.

Statistika: Průměrný věk úmrtí je 81 let!
Většina úmrtí na koronavirus v Itálii, 42,2%, se vyskytla ve věkové skupině mezi 80 a 89 lety. 32,4% úmrtí bylo mezi 70 a 79 roky, 8,4% bylo mezi 60 a 69 lety a 2,8% mezi 50 a 59 roky a 14,1% nad 90 let. Průměrný věk zemřelých pacientů je 81 let. U žen to je 83,4 let, u mužů 79,9. Většina pacientů, kteří zemřeli po pozitivním testování, jsou muži. Vyplývá to ze statistik italského ministerstva zdravotnictví.

První nakažené dítě: Dívka (12) z Děčína
Onemocnělo už i dítě! V domácí izolaci je dívka (12), nejstarší dcera děčínského zastupitele Petra Toncara (43), který byl s rodinou na horách v Itálii. Tatínka má hospitalizovaného v pražské Nemocnici Na Bulovce. Ve čtvrtek tam skončila i jeho matka (66), ta je první Češkou nakaženou na území republiky, s rodinou v zahraničí nebyla. „Inkubační doba je tak minimálně týden, protože oni se před týdnem vrátili,“ řekla Lenka Šimůnková, ředitelka krajské hygienické stanice. Ze stejného zájezdu skončila v nemocniční izolaci v Ústí nad Labem i žena (50), s rodinou cestovala ve stejném voze.

 

Náměstek Prymula o nových opatřeních:

Video se připravuje ...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.