Koronavirus v Česku: Zákaz návštěv v nemocnicích a domovech seniorů  | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Koronavirus v Česku: Zákaz návštěv v nemocnicích a domovech seniorů 

Pražská Nemocnici Na Bulovce.
Pražská Nemocnici Na Bulovce. (Foto ara)

Zatím pomalu, ale stále přibývají. V Česku už testy odhalily nákazu Covid-19 u 38 lidí! Bezpečnostní rada státu proto rozhodla: na lůžková oddělení nemocnic a do domovů pro seniory nesmí návštěvy! Na jak dlouho? To je otázka, nařízení platí na neurčito!

„Mimořádné opatření má sloužit jako prevence proti šíření nového typu koronaviru. Má zabránit nákaze především u nejrizikovějších skupin obyvatel, jako jsou starší lidé či lidé, kteří mají jiné onemocnění,“ uvedl po včerejším jednání Bezpečnostní rady státu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, za ANO).

Jsou výjimky
Zákaz návštěv se netýká dětských oddělení, příbuzní mohou chodit i za lidmi s omezenou svéprávností, s nemocí v posledním stadiu nebo těch, kteří jsou hospitalizováni v hospicích. „U oddělení, pro která platí výjimky, je riziko nákazy menší. Opatření by navíc mohlo mít pro nemocné nepříznivé důsledky,“ vysvětlil Vojtěch. Podle premiéra Andreje Babiše (65, ANO) bude ministerstvo ještě muset dořešit otázku domácí péče.

Gerontoložka Doc. MUDr. Iva Holmerová (65): Zákaz je namístě!
Zákaz návštěv je rozhodně namístě vzhledem k tomu, že lidé v domovech pro seniory a podobných zařízeních jsou, pokud jde o nákazu, tou nejohroženější skupinou. Zároveň však musím říci, toto opatření je v podstatě běžná věc, jako když v zemi řádí chřipka,“ řekla Aha! gerontoložka Iva Holmerová. Rodinní příslušníci klientů se nemají znepokojovat. „Pracovníci ve zdravotních a sociálních službách vědí, jak v těchto situacích s pacienty a klienty jednat," dodala Holmerová.

Nakažené z Nemocnice Na Bulovce propustili domů: V izolaci jsou jen dvě cizinky
Šest z osmi pacientů nakažených koronavirem, kteří byli v izolaci v Nemocnici Na Bulovce, o víkendu propustili. Na infekčním oddělení zůstávají jen dvě cizinky (obě 21). Přestože se všech šest pacientů, kteří jsou nyní v domácí karanténě, cítilo dobře, úplně vyléčeni nejsou. „Virus je u nich stále aktivní, a kdyby se jejich zdravotní stav zhoršil, musí ihned kontaktovat lékaře,“ řekla primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Hana Roháčová. Všichni pacienti měli podle ní lehký průběh onemocnění, které připomínalo zánět horních cest dýchacích. V izolaci stále zůstávají kamarádky z USA  a Uruguaye. „Za normálních okolností by byly také v domácí karanténě. Dokud nebudou úplně vyléčené, nemůžeme je pustit třeba ani do hotelu,“ dodala Roháčová.

Začaly kontroly na hranicích: Slovák skončil v sanitce! Naměřili mu 38,8 °C
Teploměr na čelo a informační leták do ruky! Jedno z dalších preventivních opatření kvůli Covid-19, které od včerejška zavedlo ministerstvo zdravotnictví na deseti hraničních přechodech v Česku. Muž s podezřením na nákazu koronavirem cestoval v autobuse Paříž – Praha. Na hraničním přechodu v Rozvadově na Tachovsku mu hasiči naměřili teplotu 38,8 stupně Celsia. Také při druhém a třetím měření ukázal teploměr přes osmatřicet stupňů. Zdravotníci v ochranných oblecích Slováka vyvedli z autobusu a posadili do přistavené sanitky, která ho odvezla na další vyšetření. „Nastoupil v Norimberku a jel s námi do Prahy. Když nastupoval, nebylo na něm nic divného. Nezdravě nevypadal,“ řekl Aha! řidič autobusu Martin Chamrad. Horečku přes 38 stupňů předtím naměřili hasiči i čtyřem z 11 pasažérů linkového autobusu Curych – Praha, ty však nechali pokračovat v jízdě. Hygienici dali svolení, aby pokračovali. V nemocnici skončil i řidič kamionu kontrolovaný v Dolním Dvořišti. Test byl nakonec negativní. Armáda postaví na kontrolovaných hranicích polní špitály, kde se budou odebírat vzorky.

Zákeřnost nákazy koronavirem Italové varují: Z hodiny na hodinu může zabíjet! Máme dost plicních ventilací?
Pacienti nakažení koronavirem mají zatím lehký průběh nemoci. Covid-19 se však pro ně může stát doslova z hodiny na hodinu smrtelně nebezpečný a pacienta zachrání jen přístroj, který mu pomůže dýchat. Ministerstvo zdravotnictví má proto v plánu nakoupit 150 umělých plicních ventilací. Reaguje tak na varování italských lékařů. „Chceme vám říct jedno: připravte se!“ napsal Evropské společnosti pro intenzivní medicínu lékař Giuseppe Nattino z jednotky intenzivní péče z italského Lecce. „Většina pacientů, kteří skončili na podpoře dýchání, měla zpočátku mírný průběh. Ke zhoršení došlo až v závěru nemoci,“ píše doktor. Česká republika má v současnosti k dispozici 20 přístrojů na 100 000 lidí. „To je třikrát víc než má Itálie,“ konstatoval náměstek ministra zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula (56). Ministerstvo nařídilo nemocnicím, aby navýšily počet plicních ventilací na svých infekčních odděleních.

Covid-19 aktuálně
KARANTÉNA I PRO TURISTY
Mimořádné opatření vůči cizincům, kteří by přijeli z oblasti zasažené koronavirem a vykazovali by příznaky onemocnění, chystá ministerstvo zdravotnictví. Hrozilo by jim umístění v karanténě. To zatím možné není. „Dostali by možnost vrátit se do země původu, což bychom preferovali,“ uvedl další možnost ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Od soboty platí povinná domácí izolace pro všechny Čechy a cizince s trvalým i přechodným pobytem v ČR.

S TEPLOTOU DO BASY NEPŮJDOU
Ukáže-li teploměr u člověka, který jde navštívit vězně, více než 37 °C, do basy ho nepustí. Kvůli nebezpečí šíření nákazy koronavirem zavedla vězeňská služba povinné bezkontaktní měření teploty všech návštěvníků věznic či detenčních ústavů. Návštěvy odsouzených ale zdravým nezakázala.

ČVUT ZRUŠILO VÝUKU
Vedení Českého vysokého učení technického v Praze se po domluvě s pražskými hygieniky, ministerstvem zdravotnictví a radnicí Prahy 6 rozhodlo přerušit výuku do 22. března. Škola navíc zruší všechny zahraniční cesty, plánované konference či společenské akce.

IZOLACI UHRADÍ CESTOVKA
Z izolace v hotelu H10 Costa Adeje Palace na Tenerife (na snímku) se o víkendu vrátila domů česká turistka (80). Uvízla tam v karanténě kvůli koronaviru. Před ní se už domů vrátila pětičlenná rodina. Ta se do karantény v luxusním letovisku dostala hned po příjezdu. Dovolenou bude všem v plném rozsahu kompenzovat cestovní kancelář.

POŠŤÁK PŘINESE NÁVOD
Informační letáky o nemoci Covid-19 začne dnes roznášet Česká pošta. Celkem by jich ve schránkách mělo přistát 4,96 milionu. Lidé v nich najdou informace o příznacích nákazy, známé prevenci a varování před mýty, které epidemii provázejí. Obsahuje také kontaktní informace a odpovědi na nejčastější dotazy.

STAVBAŘI ZRUŠILI PODÁVÁNÍ RUKY
Jednoho zaměstnance vyčlenila slavkovská stavební firma LIKO-S jako poradce pro koronavirus. Lidem vysvětluje, jak se chovat. Ve firmě zakázal kouřit, do jídelny smí zaměstnanci i manažeři jen v rouškách. Papírů se dotýká jen sám ředitel, se zákazníky jedná přes skype nebo elektronicky. Ředitel zrušil podávání rukou v práci. Zaměstnanci se zdraví pokynutím ruky a zvoláním Buď zdráv!.

POLSKO: OPEVNILI HRANICE
Sousední Polsko kvůli koronaviru zavedlo sanitární kontroly na hranicích s Českou republikou a Německem. V zemi je evidováno 16 potvrzených případů nákazy, dalších zhruba 170 lidí čeká na výsledky testů.

ÍRÁN: 43 MRTVÝCH ZA 24 HODIN
V Íránu stoupl počet obětí nemoci Covid-19 způsobené koronavirem na 237 poté, co během pouhých 24 hodin zemřelo 43 lidí. Země, kde je takřka 7200 nakažených, hodlá přerušit veškeré lety do Evropy. První tři úmrtí ohlásilo včera i Německo.

ITÁLIE: CONTE JAKO CHURCHILL
Situaci, kdy Itálie drastickými opatřeními bojuje proti prudkému šíření nového koronaviru, komentoval italský premiér Giuseppe Conte slavným citátem Winstona Churchilla ze 2. světové války. „Je to naše nejtemnější hodina, ale my to zvládneme,“ uvedl.

Ředitel Úrazové nemocnice Brno Zdeněk Buštík ke kauze koronavirus:

Video se připravuje ...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.