Nová opatření vlády kvůli koronaviru: Teploměry na hranicích! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nová opatření vlády kvůli koronaviru: Teploměry na hranicích!

...
... (istock.com)

Novým typem koronaviru se nakazilo v Česku už 21 lidí. Testováno bylo 594 lidí. Premiér Andrej Babiš (ANO) to sdělil včera na tiskové konferenci. Kabinet včera také přijal další opatření v boji proti epidemii.

■Policie bude ve spolupráci s celní správou od zítřka od sedmi hodin ráno dávat lidem překračujícím na deseti vybraných přechodech státní hranice informační letáky ke koronaviru a namátkově měřit teplotu. Stanoviště policisté začnou budovat dnes.
■ Ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček (za ANO) na Twitteru uvedl, že leták dostane také každý cestující z 35 mezinárodních vlaků. Rozdávat by je měli průvodčí. Letáky budou dostávat také cestující všech leteckých spojů.
■ Ministerstvo zdravotnictví nařídilo dvoutýdenní karanténu po návratu z Itálie od včerejška i cizincům, kteří v Česku trvale či přechodně žijí. Podle premiéra Babiše to dopadne hlavně na cizince, kteří tu pracují. Dosud opatření platilo pro české občany.
■ Česko přestane vydávat víza lidem v Íránu, kde se virus dramaticky šíří.
■ Chystá se vytvoření fondu pro půjčky s ročním odkladem splátek pro podnikatele poškozené epidemií.

Léčí se doma
Novými nakaženými jsou podnájemnice jedné z dříve potvrzených pacientek a člověk pobývající v italském lyžařském středisku Passo Tonale v regionu Trentino. Oba se léčí doma. Většina z 21 pacientů si vir přivezla z Itálie. Jen jedna žena se infikovala v ČR, druhá v americkém Bostonu.

Vojtěchova omluva
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, ANO) se včera omluvil lékařce Soně Pekové ze soukromé laboratoře za nepravdivé tvrzení, že nešikovně odebrala vzorek pacientovi s koronavirem a poté skončila v karanténě. Upřímně se omluvil. Svůj omyl zdůvodnil tím, že dostal špatné informace. „Nešlo o lež, tu informaci mi sdělila doktorka Macková ze Státního zdravotního ústavu,“ řekl. Konkrétně jmenoval až na výzvu premiéra Andreje Babiše (65, ANO). „Těším se dobrému zdraví a ocenila bych uklidnění stávající situace. Přeji příznivou situaci ve výskytu koronaviru všem,“ vzkázala sama Soňa Peková.

Do karantény nemusejí piloti a kamioňáci!
Ministerstvo zdravotnictví zrušilo povinnost dvoutýdenní izolace kvůli novému typu koronaviru po návratu z Itálie pro řidiče kamionů, řidiče zdravotní služby převážející pacienty a piloty dopravních letadel. „Pokud by ale měli příznaky chřipkového onemocnění, mají bez osobního kontaktu informovat lékaře,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Karanténa se ruší pro piloty při tranzitních a zpátečních letech, kteří v Itálii neopustí palubu dopravního letadla, s výjimkou předletové a meziletové přípravy. Řidiči kamionů mají při nakládce nebo vykládce zboží používat respirátory, maximálně omezit přímý kontakt s místním personálem a mít ve voze ochranné gumové rukavice a antibakteriální gel.

Tisková konference koronavirus:

Video se připravuje ...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.