Koronavirus v Česku. SENIOŘI: JAK SE OCHRÁNIT! Proč nehlídat vnoučata... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Koronavirus v Česku. SENIOŘI: JAK SE OCHRÁNIT! Proč nehlídat vnoučata...

Ilustrační foto
Ilustrační foto (iStock)

Kam s dětmi, které kvůli karanténě nemohou do školy? To od včera řeší rodiče více než milionu školou povinných potomků. Odborník ale radí, aby lidé pomoc prarodičů odmítli. Ohrozili by je nákazou!

Podle odhadů nyní až 200 tisíc malých dětí, tedy zhruba třetina těch, co zůstaly doma, tráví neplánované prázdniny u prarodičů. Ale pozor!

„Smyslem karantény je právě ochrana zranitelné části populace, tedy starších a chronicky nemocných osob,“ řekl Aha! uznávaný epidemiolog Rastislav Maďar (47).

Udržujte odstup

„Rodiče se mohou pohybovat v místě možného výskytu nákazy a jejich kontakt s potomky je intenzivní. Může tedy dojít k přenosu viru a od malých vnoučat si nemohou dodržovat odstup ani hlídající prarodiče. Následně tak může dojít k otevření cesty přenosu nákazy tímto směrem,“ vysvětlil Maďar.

Kam s dětmi

V případě zhoršení situace v Česku expert dokonce doporučuje, aby senioři omezili kontakt s dalšími lidmi na několik metrů! A co tedy s dětmi? Na sociálních sítích se okamžitě objevila řada nabídek na společné hlídání sousedkami či jinými maminkami na mateřské. „Pokud se o děti nebude starat senior ani riziková osoba, nebo s takovou osobou nepřijdou do delšího blízkého kontaktu, je to v pořádku,“ uvedl Maďar.

Problém pro samoživitelky

Uzavření škol a často i školek řadě rodin způsobilo problém. Největší pro matky samoživitelky. „Stále jsem u zaměstnavatele ve zkušební době, přesto musím zůstat doma se starší dcerou a prostě doufat, že on to pochopí,“ svěřila se Aha! samoživitelka Petra Graciasová (43) ze Všetat.

Malí přenašeči

Přestože malé děti koronavirus téměř neohrožuje, neznamená to, že by byly imunní. Podle studie Světové zdravotnické organizace WHO ale u dětí do 10 let bylo nakaženo méně než jedno procento a vědci nezaznamenali žádné úmrtí. Studie vycházející z výzkumu asi 72 tisíc pacientů v Číně, zveřejněná na serveru China CDC Weekly, uvedla, že nejvíc zvyšují hrozbu úmrtí na koronavirus již existující problémy se srdcem a vysoký krevní tlak, jimiž děti většinou netrpí. Přestože se u nich nemoc neprojeví, mohou být ale přenašeči.

Místo dětí jídlo

Odborníci především radí: svým seniorům raději než potomka přivezte nákup! Případně jim poraďte, jak nakoupit online. „I my jim chceme situaci co nejvíce ulehčit a mimo jiné se postarat i o to, aby je nákup základních potravin u nás stál ještě méně než v běžném obchodě,“ vysvětlil Aha! Tomáš Jeřábek z eshopu Košík.cz důvody založení klubu Plná péče ve spolupráci s Kontem Bariéry, jenž seniorům a držitelům ZTP umožňuje přes internet nákup dotovaných produktů až o 36 % levněji.

Co dělat?

Tuto kardinální otázku řeší nyní rodiče víc než milionu dětí. Kvůli zavřeným školám, které mají zůstat prázdné dost možná i měsíc, se musí rozhodnout, jak vyřešit hlídání dětí a přitom nepřijít o »majlant«. Mnozí se v tom ztrácejí a úplně jasno nemá ani ministryně práce Jana Maláčová (38, ČSSD). Jednou z možností, kterou mohou rodiče dětí do 10 let věku využít, je takzvaná ošetrovačka. Za šedesát procent platu lze ale takto zůstat doma jen 9 dní, u samoživitelů pak 16 dní. Poté zůstanou s dětmi doma zadarmo. „Prodlužování ošetřovného není na stole,“ řekla Aha! ministryně financí Alena Schillerová (55, za ANO).

Její kolegyně z vlády Maláčová jen nejasně odkázala na chystaný balíček na ochranu zaměstnanosti. Prý by například stát mohl pro zaměstnavatele připravit možnost čerpání příspěvků na mzdy. Další z možností pak je vyhlásit stav legislativní nouze a změnit zákon o ošetřovném, aby se vyplácelo po celou dobu mimořádných opatření. Ta mohou podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly (56) trvat i měsíc. Jenže definitivní »rozhřešení« rodiče jen tak nedostanou. Jak chce stát vyřešit situaci těch, kteří nemají hlídání, chce totiž Maláčová sdělit až v pondělí. Do té doby zůstanou statisíce rodičů v nejistotě.

Co mohou dělat rodiče:

Předškoláků

*školky nemají nařízeno zavřít, ale mnohé využili či využijí pět dní ředitelského volna (plus pět dní volna z rozhodnutí zřizovatele) – některé už tak činí

*ošetřovačku si mohou vzít rodiče, jen pokud je volno vyhlášeno v souvislosti s opatřeními kvůli koronaviru (např. učitelky v karanténě) – což musí být výslovně uvedeno v žádosti, kterou školka vyplní, rodiče doplní a dají zaměstnavateli

*9denní lhůta (16 dnů u samoživitelů) ošetřovného začíná dnem uzavření zařízení podle zákona; kdo si tedy nezažádal okamžitě, lhůta se mu zkracuje (čti: ode dneška včetně už má na čerpání jen 8, respektive 15 dnů)

Školáků

*výuka na základních a středních školách je nařízením Bezpečnostní rady státu do odvolání zrušena, rodiče žáků do 10 let mají nárok na ošetřovné po dobu 9 dní (samoživitelé 16).

*školou a rodiči vyplněný dokument s žádostí o ošetřovné je třeba odevzdat zaměstnavateli

*9denní (16denní u samoživitelů) lhůta ošetřovného začíná dnem uzavření zařízení, kdo si nezažádá hned, lhůta se mu zkracuje (čti: ode dneška včetně už má na čerpání jen 8, respektive 15 dnů)

*po uplynutí této lhůty lze za současných pravidel zůstat doma jen na tzv. omluvenou absenci, což je ovšem už bez nároku na peníze.

Kolik dělá ošetřovné - tabulky najdete v tištěné verzi Aha!

Daňový pardon

Stát umožní občanům podat přiznání k dani z příjmu za loňský rok bez jakékoliv sankce o tři měsíce později, tedy až do konce června. Ministerstvo financí tak chce kvůli šíření koronaviru zabránit většímu srocování lidí na finančních úřadech.

Žáci si neodpočinou ● Školy jim už rozdaly práci

Prázdniny díky koronaviru? Na to mohou děti zapomenout! Školy, uzavřené kvůli epidemii koronaviru, rozhodně nezahálejí. Většina z nich už zaúkolovala svoje žáky i studenty, aby se mohli vzdělávat v domácích podmínkách. Zuzka (12) a Martin (15) Volfovi ze ZŠ Stříbrnická v Ústí nad Labem tak musí stejně jako tisíce jiných žáků svoje nečekané prázdniny už od středy věnovat učení. „Už dnes jsme dostali úkoly od učitele na český jazyk a občanku,“ posteskl si Martin. Jeho sestře zase přišla zpráva od učitelky fyziky. „Musíme si přečíst a naučit se otáčivé účinky síly, po návratu do školy totiž budeme psát velkou písemku,“ svěřila se Zuzka.

Je to těžší

Oba žáci vytržení ze školní docházky vítají, učení doma je prý ale těžší. „Ve škole nás to přinutí se učit, doma to bude těžké se k tomu dokopat,“ zhodnotil Martin. Sám se navíc musí připravit na přijímačky. „Ty by měly být někdy v půlce dubna, tak alespoň ten čas využiju na přípravu,“ dodal.

Bojí se o prázdniny

Žáci se obávají, aby kvůli současnému uzavření školy nepřišli o letní prázdniny. „Máme už naplánovanou dovolenou s dědou a babičkou a nechtěla bych o ni přijít,“ obává se Zuzka. Nic takového ale prozatím škola neplánuje.

Covid-19 aktuálně

UŽ JE TO PANDEMIE!

Světová zdravotnická organizace (WHO) včera ohlásila, že šíření koronaviru Covid-19 nově považuje za pandemii. Tento termín označuje epidemii globálního rozměru zasahující více kontinentů. WHO se mu až doteď vyhýbala. Tou poslední byla španělská chřipka (1918 až 1920).

PAPEŽ KÁZAL PŘES INTERNET

Papež František včera vůbec poprvé hovořil k věřícím přes internet ze své knihovny. Stalo se tak kvůli celostátní karanténě, která v Itálii panuje a kvůli které se věřící nemohli sejít tradičně na Svatopetrském náměstí.

NOUZOVÝ STAV V MAĎARSKU

Maďarská vláda vyhlásila nouzový stav, do země nevpustí cestující z Itálie, Koreje, Íránu a Číny. Výjimku budou tvořit jen maďarští občané vracející se z těchto lokalit.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.