NOUZOVÝ STAV kvůli koronaviru: Co můžeme a co ne... Kde najdou senioři pomoc?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

NOUZOVÝ STAV kvůli koronaviru: Co můžeme a co ne... Kde najdou senioři pomoc?!

Prezident USA Donald Trump.
Prezident USA Donald Trump. (Reuters)

Tohle nás teprve zabolí! Vláda včera vyhlásila nouzový stav v celé zemi. Nová opatření pro boj s koronavirem zakazují akce s více než 30 lidmi, restaurace nesmějí mít otevřeno po 20. hodině a po dobu 30 dní se do západní Evropy nepodíváte. A kdo poruší zákaz cestovat do rizikových zemí, dopustí se trestného činu!

Zákaz sešlostí nad 100 osob (typicky v klubech, divadlech či kinech), který vláda vyhlásila v úterý, a to až do odvolání, je už minulostí. Od včerejška, kdy začal platit nouzový stav, je totiž obrana proti šíření smrtící infekce ještě přísnější. A nařízení mají kvůli ohrožení obyvatel platit po dobu 30 dní. Jenže po několikahodinovém jednání na Strakově akademii kabinet svorně tvrdí: chcete, aby se nákaza zastavila? Bez omezení to prostě nepůjde! „Vyhlásit nouzový stav je správné,“ řekl premiér Andrej Babiš (65, ANO). Zároveň se zpřísnila pravidla pro setkávání – od dnešní 6. hodiny ranní omezení platí pro veškeré akce včetně těch soukromých »s účastí přesahující ve stejný čas 30 osob«. A jak premiér dodal, početní limit se nevztahuje pouze na pohřby...

Hygienici hlásí 112 nemocných!

Obavy hygieniků se vyplnily! Bez nebezpečného koronaviru není jediný region v Česku. Prvního pacienta s Covid-19 ohlásil už i Liberecký kraj, který byl až do včerejška »čistý«. Na území republiky bylo do uzávěrky tohoto vydání 96 nakažených.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, za ANO) včera dopoledne prohlásil: „Situace kolem koronaviru se nevyvíjí dobře a je třeba reagovat rychle a razantně, aby se Česko nedostalo do stavu, jaký je v některých jiných zemích.“ V Česku byla v tu chvíli téměř stovka nakažených a prvního nemocného ohlásilo Liberecko.

Lyžařka v izolaci

Test na onemocnění Covid-19 skončil pozitivně u ženy (59), která byla lyžovat v Itálii. „U dalších 12 pacientů čekáme na výsledky testů,“ konstatoval ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimír Valenta. „Pacientka měla hned po návratu z Itálie zdravotní potíže a kromě jednoho dne, kdy to byla nahlásit v práci, byla doma. Od úterý je žena v nemocnici,“ dodal Valenta. Hygienici nyní zjišťují, s kým přišla do styku.

Covid-19 aktuálně

SENÁTOŘI V KARANTÉNĚ

Dva členové horní komory Parlamentu, Šárka Jelínková (52, KDU-ČSL) a Tomáš Goláň (51, za SEN 21, oba na snímku), skončili v karanténě. Důvodem je, že v uplynulé době oba pobývali v Itálii, testy ale u nich nákazu koronavirem neprokázaly. Šéf Senátu Miloš Vystrčil (59, ODS) nevyloučil, že schůze svolaná na příští týden by mohla být zrušena.

DANĚ AŽ V ČERVENCI

Kvůli šíření koronaviru budou moci lidé podat přiznání k dani z příjmu fyzických osob bez sankcí o tři měsíce později, tedy místo k 1. dubnu až k 1. červenci. Ministerstvo financí také nebude pokutovat nepodání kontrolního hlášení k DPH. Chce tak jednak zmírnit dopady šíření viru a také zamezit srocování lidí na finančních úřadech. Některé banky rovněž chtějí umožnit klientům postiženým koronavirem odklad splátek hypotéky.

PRVNÍ »OBĚŤ« KORONAVIRU?

Po necelých 4 letech ve funkci hlavní hygieničky ČR skončila Eva Gottvaldová (42, na snímku). Včera o jejím odvolání jednomyslně rozhodla vláda, podle Babiše nezvládla svoji práci. Místo Gottvaldové dočasně převezme šéfka středočeských hygieniků Jarmila Rážová.

STAV TAXIKÁŘE SE NELEPŠÍ

V Nemocnici Na Bulovce se léčí celkem šest pacientů. Nejhůře je na tom asi 40letý muž, který v Praze pracoval jako řidič taxi. „Ve vážném zdravotním stavu leží na JIP se zavedenou plicní ventilací. Jeho stav komplikuje přidružené chronické onemocnění,“ uvedla nemocnice.

MAGISTRÁT PRACUJE Z DOMOVA

Ředitelé magistrátních odborů, vedoucí pracovníci a další vybraní zaměstnanci pražského magistrátu mají podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) možnost pracovat z domova. V příštím týdnu zatím proběhne jednání zastupitelstva beze změn, vedení metropole ale účastníky vyzve, aby zvážili svou přítomnost.

ČD OMEZÍ KONTROLY JÍZDENEK

Kvůli šíření viru se České dráhy snaží omezit kontakt mezi cestujícími a průvodčími na minimum. Změnily proto způsob kontroly jízdenek. Doklady, průkazy a karty kontrolují, pokud je to možné, pouze vizuálně.

NEMOCNICE UZAVŘELA LŮŽKA

Kvůli omezenému počtu personálu musela Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně uzavřít 10 lůžek z celkových 43 na urologickém oddělení. Nemocnice ode dneška zároveň zavře některé vchody do areálu nemocnice.

Nejohroženější skupinou v boji s koronavirem jsou staří a nemocní lidé: Senioři pozor! Pomoc najdete přes telefon! 

Panika okolo koronaviru těžce dopadá především na seniory. Mají strach jít na nákup, do lékárny nebo vyvenčit pejska. Stres ale může být stejně nebezpečný jako samotná nákaza. Organizace, které pomáhají seniorům, proto nově zavádějí nejen krizové linky, ale snaží se konkrétní důchodce propojit s dobrovolníky.

Řada důchodců nemá v okolí nikoho, kdo by jim pomohl překonat problémy spojení s běžným životem v »koronavirovém režimu«. „Nikdo by neměl zůstat bez pomoci. Obracíme na vás všechny, abyste se rozhlédli ve svém okolí a ve svých i vzdálených rodinách, jestli jsou všichni senioři zaopatření a nepotřebují třeba dojít pro nákup nebo pro léky,“ prosí Jaroslav Lorman, ředitel Život 90.

Radí odborníci

Na seniorských linkách získají důchodci konkrétní rady. „Dokážeme se seniory sestavit krizový plán, pokud mají potíže a nevědí, jak je řešit. Pomůžeme jim se uklidnit a získat ztracenou rovnováhu. Pomáháme jim zorientovat se v informacích, kterých je nyní všude kolem velmi mnoho a na někoho může jejich množství působit až děsivě,“ vysvětluje psycholožka Klára Gramppová Janečková z organizace Elpida.

Chrání před zlem

Kromě toho nabízejí seniorské organizace i zprostředkování pomoci dobrovolníků. „Pomoc seniorům musí být velmi citlivá. Jde o křehkou a ohroženou skupinu, kterou se roky snažíme chránit a varovat před zlými lidmi, kteří by jim chtěli jakkoliv ublížit,” vysvětluje Lorman. Dobrovolníky, kteří se ozvou, jak Život 90, tak Elpida propojí s konkrétními seniory, kteří potřebují pomoc.

ULOŽTE SI ČÍSLO POMOCI

PRAŽŠTÍ SENIOŘI 739 477 609

MIMOPRAŽŠTÍ SENIOŘI 800 200 007

Potřebujete pomoc?

Pražští senioři se s žádostí o radu nebo pomoc můžou obrátit na non-stop krizovou linku na čísle 739 477 609. Volat můžu nejen senioři, ale i lidé, kteří vědí o někom, kdo by pomoc potřeboval.  Pro důchodce z celé republiky slouží Linka seniorů. Na číslo 800 200 007 je možné volat zdarma.   

Chcete být dobrovolníkem? Nabízíte seniorům svou pomoc?

Život 90 pro dobrovolníky zřídil speciální linku. Přihlásit se je možné na čísle 773 071 024 nebo napsat na e-mail dobrovolnici@zivot90.cz.  Nedivte se ale, pokud budou koordinátoři chtít znát vaši totožnost. Je to kvůli omezení rizika důvodem zneužití nebo násilí vůči seniorům.

Nabídněte pomoc nebo soucitné ucho

Chcete pomáhat, ale nevíte jak? Konkrétní rady nabízí psycholožka Klára Gramppová Janečková: 

*Pomozte s nákupem – velkou pomocí pro osamělé seniory je pomoc s nákupem běžných potravin nebo vyzvednutí léků z lékárny.

*Objednete nákup online – řada seniorů si neví rady s internetem. Zeptejte se jich, jestli nepotřebují poradit se založením účtu u nějaké donáškové služby a pomozte jim s první objednávkou

*Udržujte odstup – riziko přenosu nemoci je vysoké. Proto raději nechoďte k přímo k seniorům do bytu a nepodávejte si s nimi ruce.  Mohlo by se stát, že jim onemocnění přinesete »zvenku«.

*Sdílejte starosti – starším lidem často pomáhá už »jen« to, že jim někdo naslouchá a sdílí s nimi starosti spojené s epidemií. Pokud máte nějaké osamělě žijící starší příbuzné, zavolejte jim!

*Zeptejte se, jak se se situací vyrovnávají a jestli mají někoho, kdo jim pomáhá nebo jsou na vzniklou situaci sami.

Co všechno je zakázáno

Restaurace a hospody

Nově se omezení vztahuje i na bary či restaurace a vůbec všechny provozovny stravovacích služeb. Ty s účinností od dnešní 6. hodiny ranní musí být uzavřeny v době od 20 hodin do 6. ráno. Zcela zavřeny zůstanou restaurace v obchodních centrech s plochou nad 5 tisíc metrů čtverečních. Obchodů se to zatím netýká.

Akce pro víc než 30 lidí

Od dnešních šesti hodin ráno jsou zakázána divadelní, hudební, filmová a další umělecká představení, sportovní, kulturní, náboženské, spolkové, taneční, tradiční a jim podobné akce a jiná shromáždění, výstavy, slavnosti, poutě, přehlídky, ochutnávky, trhy a veletrhy, a to jak veřejné, tak soukromé, s účastí přesahující 30 osob. To se ale nevztahuje na jednání soudů či ústavních orgánů, zrovna tak toto omezení neplatí na pracovištích. Vláda chce, aby se chodilo do práce.

Sportoviště a fitka

Veřejnost už nesmí navštěvovat ani sportoviště, posilovny, koupaliště, solária, wellness či sauny. Dále ani hudební a společenské kluby, veřejné knihovny a galerie a zábavná zařízení. Tedy místa, kam se ještě před třemi dny smělo, byť za podmínky účasti méně než stovky lidí.

Školství

K povinně uzavřeným základním a středním školám ode dneška přibyly také základní umělecké školy. Naopak mateřské školy zůstávají dál v provozu s tím, že jejich zřizovatel je může po zvážení uzavřít. Například Nymburk se rozhodl, že od pondělí uzavře všechny mateřské školy na svém území. Školky budou mimo provoz například v Pardubicích, Mělníku či Jablonci na Nisou. Už od včerejška nefungují například všechny mateřské školy v Plzni.

Cestování

Omezení se týká i cestování. „Od půlnoci z pátku na sobotu zakazujeme občanům cestovat do zemí postižených koronavirem,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (41, ČSSD). Nesmíme tak jezdit do těchto zemí: Írán, Čína, Jižní Korea, Německo, Rakousko, Itálie, Španělsko, Belgie, Velká Británie, Francie, Nizozemsko, Norsko, Dánsko, Švýcarsko a Švédsko. Porušení nařízení bude trestným činem. Lidé se také musí připravit na hraniční kontroly, kde bude kromě policie nasazeno i 2090 příslušníků armády. Občané »rizikových« zemí budou mít naopak zákaz vstupu do Česka. Od půlnoci z pátku na sobotu pak přestávají jezdit do ciziny autobusy a vlaky. Využít tak bude možné jen automobilovou a s omezeními leteckou dopravu. Výjimku budou mít nákladní dopravci, kteří smějí překročit hranice jen na 11 přechodech. Přes hranice budou moct přejíždět také Češi, kteří v Rakousku či Německu pracují, ti se však budou muset prokázat potvrzením od zaměstnavatele.

Trump: Do USA nesmíte 30 dnů!

Zákaz cestování do USA na 30 dnů vyhlásil prezident Donald Trump (73). Opatření začne platit dnes o půlnoci. Zákaz se vedle Česka vztahuje na všechny evropské země v schengenském prostoru. Důvodem jednostranného vyhlášení podle Trumpa je, že evropské úřady dostatečně rychle a účinně nezabránily šíření koronoviru. Zákaz neplatí pro Británii, Irsko ani pro americké občany. Jenže ve snaze ochránit americké občany Trump zapomněl na vlastní bezpečnost. V jeho blízkosti se totiž minulý týden pohyboval tajemník brazilského prezidenta, u nějž pak testy na koronavirus vyšly pozitivně.

NOUZOVÝ STAV: Co může státní aparát?

● nařídit evakuaci osob či odstranění majetku z vymezeného území ● zakázat vstup, pobyt a pohyb osob na vymezených místech nebo území ● přimět vás pracovat, vypomáhat nebo poskytnout váš majetek k řešení krizové situace ● uzavřít hranice a omezit pohyb cizinců a osob bez české státní příslušnosti ● omezit či zakázat právo scházet se, demonstrovat i stávkovat ● uzavřít obchody, bary a jiné provozovny, pokud by jejich provoz narušoval vyhlášená opatření

Kdy byl vyhlášen v Česku?

● při povodních v roce 2002, platil jen 11 dní a jen v pěti krajích ● během povodní v roce 2006 vláda v sedmi krajích omezila na týden nedotknutelnost osob, majetku a obydlí ● po zasažení orkánem v roce 2007 kabinet vyhlásil dvoutýdenní zákaz vstupu do lesů ve vymezených krajích a okresech

Kontrolují, ale nepokutují

Dodržování opatření bude »velmi důsledně« kontrolovat policie. Mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík Aha! vysvětlil, že se hlídky zaměří nejen na kluby či divadla, ale také na lidi, kterým byla domácí karanténa nařízena. „Jde o reakci na poznatky, že někteří lidé opatření nedodržují. Chtěl bych ale dodat, že v této věci není policie správním orgánem,“ řekl Moravčík. Pokud tedy policisté hříšníky »načapají«, nahlásí je příslušným zdravotnickým úřadům. A ty za tento přestupek mohou nadělit pokutu až 3 miliony korun.

Slovensko se zavírá

Ode dneška vstup do země vláda v Bratislavě umožní jen lidem, kteří mají na Slovensku trvalý či přechodný pobyt nebo jiné povolení k pobytu. Uzavřeny jsou také školy, mezinárodní letiště pro osobní přepravu, lyžařská střediska, zábavní parky, lázně i akvaparky. Opatření budou platit prozatím dva týdny.

Které přechody zůstanou otevřené:

Německo: Strážný, Pomezí nad Ohří, Rozvadov, Folmava, Železná Ruda, Krásný Les, Hora Sv. Šebestiána

Rakousko: Dolní Dvořiště, České Velenice, Hatě, Mikulov

Slovensko: Z české strany restrikce nejsou, ale slovenská vláda zakazuje vjezd všech občanů cizích zemí.

Polsko: Zde do uzávěrky tohoto vydání Aha! žádné restrikce ani ze strany Poláků, ani ze strany ČR nebyly.

„Vládní semafor“ i zahraniční opatření: Podívejte se, jak se v červnu změní cestování v Evropě>>>



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.