Škrty v úhradách: Postihnou diabetiky a lidi s brýlemi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Škrty v úhradách: Postihnou diabetiky a lidi s brýlemi

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. (Shutterstock.com)

Stovka na brýle tady, další za hole tu a najednou zbude lidem jen vybrakovaná peněženka. Aby mohly pojišťovny zaplatit vyšší úhrady za pomůcky včetně sluchadel, vozíků a dalších (Aha! informovalo v 1. dílu), u jiných naopak škrtaly. Jako například u příspěvku na obroučky a skla okulárů, což pocítí asi 6 milionů Čechů. A to není všechno, za co si od letošního srpna a října připlatíme...

Asi nejviditelnějším škrtem je zrušení příspěvku 150 korun na obroučky brýlí a dalších stovek na skla pro všechny od 15 let. Změna začne platit od 1. srpna 2019. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (32, za ANO) nemá smysl hradit takový pakatel na okuláry, které stojí tisíce korun. „Úhrady na brýle budou nadále vypláceny dětem a lidem s více než deseti dioptriemi,“ připomněl. Jenže dosud byl úzus, aby si lidé mohli v optice na předpis pořídit i plně dotované obroučky a skla. Byly to sice takzvané jogurtovky, ale i těch pár ušetřených stovek seniorům i dalším pomohlo.



Drahý glukometr?
Škrty by mohly dopadnout také na lidi s cukrovkou. Například u klasického glukometru byla dosud úhrada tisíc korun za kus jednou za 10 let. Částka se nyní sníží na 500 korun na kus jednou za 6 let. Ještě citelnější bude změna příspěvku u proužků na stanovení glukózy v krvi. Ta se sníží o dvě koruny za kus. Diabetici jich za den použijí klidně 4 nebo 5. To je desetikoruna za den, zhruba tři stovky za měsíc a necelé 4 tisíce za rok. A to už je sumička, kterou na zemi jen tak nenajdete. Jenže ministerstvo argumentuje, že úhrady zvyšuje u modernějších pomůcek pro diabetiky a že u ostatních slíbili snížit ceny samotní dodavatelé a diabetici se tak prý nemusejí doplatků obávat.

Záleží na úniku...
Ještě horší to může být pro lidi, kteří trpí inkontinencí. Pomůcky pro ně byly až dosud plně hrazeny pojišťovnami, od října to tak ale nebude. U prvního – lehkého stupně úniku moči – bude doplatek 15 procent, u druhého – středně závažného – to bude 5 procent. A to už je při cenách pomůcek, které začínají na 250 korunách a šplhají se klidně k pětistovce, znát. Rezort se ale dušuje, že měsíčně budou doplatky v řádech desetikorun.

Obroučky a čočky
• Brýlové obroučky pro pojištěnce nad 15 let
• Čočka brýlová plastová sférická nad 15 let
• Čočky sférické a torické pro pojištěnce nad 15 let
• Absorpční vrstvy na brýlové čočky nad 15 let* nyní: hrazeno celé či částečně dle typu 150 Kč/ks nově: 0 Kč *U vážných očních vad nad 10 dioptrií zůstává úhrada v plné výši.

Obroučky slepené lepidlem
Návrh ministra zdravotnictví Vojtěcha nelibě přijala jeho kolegyně, lékařka a poslankyně Věra Adámková (64, za ANO). „Nejde jen o 150 korun na obroučky, ale i skla. Na ně byl také příspěvek. Z důchodu 8500 korun je každému jedno, jaké má jogurtovky, ale aspoň si přečte, že je středa,“ rozčilovala se Adámková na schůzi výboru. A přidala i osobní zkušenost z ordinace. „Brýle za 1200 korun jsou pro mnohé lidi neskutečně drahé. Mně přicházejí lidé do ambulance s tím, že je bolí hlava, a vidím, že mají obroučku slepenou kanagomem,“ popsala Adámková. Jenže na ministerstvu se brání, že návrh byl loni přijat bez problémů a s jasnou politickou shodou.

Vtípek paní ministryně
O zrušení příspěvku na brýle zažertovala na Facebooku i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (37, ČSSD). „Tak od srpna končí příspěvek na brýle – to asi proto, aby si 6 milionů lidí nepřečetlo, jaké je složení potravin,“ napsala. Nejspíš tím narážela na předvolební téma dvojí kvality potravin, ve kterém se často skloňovalo jméno firmy Agrofert. Ta dříve patřila premiérovi Andreji Babišovi (64, ANO), než ji v roce 2017 převedl do svěřenského fondu.

ZRUŠENÍ ÚHRADY

Přečtěte si
zadnice
4. 6. 2019 • 09:43

"Postihnou diabetiky a lidi s brýlemi" no jistě, těch je přeci nejvíc a většinou staršího věku, tak hrrrr na ně a "ušetříme"!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.