Senioři v exekuci: Jak se perou s dluhy? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Senioři v exekuci: Jak se perou s dluhy?

Dluhy mnohdy doženou lidi až v důchodovém věku, ti se s nimi pak nemají jak vypořádat.
Dluhy mnohdy doženou lidi až v důchodovém věku, ti se s nimi pak nemají jak vypořádat. (Foto: Profimedia.cz)

Průměrný starobní důchod v letošním roce přesahuje 13 tisíc korun. Přibližně polovina z této částky pak musí na živobytí vystačit těm seniorům, kteří nezvládli své dluhy a skončili v exekuci. Jsou to nešťastníci, kteří naletěli různým šmejdům, nebo naopak chtěli pomoci svým potomkům.

Kolik zadlužených penzistů vůbec je? „V posledních letech jsme evidovali zhruba 86 tisíc lidí, kterým byla z důchodu sražena exekuce,“ sdělila Aha! Jana Buraňová, mluvčí České správy sociálního zabezpečení s tím, že údaj zahrnuje všechny důchodce – tedy vedle starobních také lidi s invalidním a pozůstalostním důchodem. A ačkoliv se jedná jen o necelou šestinu všech Čechů s exekucí, její dopady bývají na zranitelné seniory mnohdy tvrdší. Hlavně tehdy, když se do této šlamastyky vlastně dostali v dobré víře pomáhat.

Pro dobrotu na žebrotu
Podle oslovených odborníků si lidé nejčastěji přenáší dluhy do důchodu ještě ze svého produktivního věku. „Potom jsou takoví, kteří naletěli šmejdům, to je problém. Častým důvodem také je to, že senioři ručí svou nemovitostí dětem nebo vnukům,“ vysvětluje šéf Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes, jak se penzisté nejčastěji v dluhové pasti ocitnou. To potvrzuje také Petra Pekařová z organizace Život 90. „Nicméně ze zkušenosti pozorujeme, že se jedná spíše o nevytvoření si rezerv pro období, ve kterém již člověk není ekonomicky aktivní a životní úroveň se sníží. Navíc – když senior přijde o partnera, finanční situace se stává obvykle velmi zátěžovou,“ sdělila Aha!.

Rychlejší cesta ven
Lidem, kteří nejsou schopni splácet své dluhy, by již brzy měla ulevit novela insolvenčního zákona, kterou už v lednu podepsal také prezident. Ta vstoupí v účinnost zřejmě již od 1. června a počítá s rychlejším oddlužením. Podmínkou bude, že dlužník se bude muset pod dohledem insolvenčního správce během pěti let snažit prokazatelně své závazky splácet. U seniorů, ale také třeba u invalidů, bude oddlužovací doba dokonce jen tříletá. S novelou také odpadla podmínka, že dlužník musí uhradit alespoň 30 procent závazků, aby vůbec mohl do systému oddlužení vstoupit.

PRŮZKUM: SPOŘÍ JEN 5 PROCENT
Podle průzkumu společnosti KRUK 16 % lidí starších 65 let příliš neřeší, jestli vyjdou se svým příjmem, tvořeným nejčastěji starobní penzí. Skoro dvě pětiny penzistů pak mají nějakou půjčku nebo úvěr. Peníze si spoří jen 5 procent z nich.

Nezabavitelná částka: 6428,67 Kč
Na tolik se z loňských 6225,33 korun od ledna zvýšila nezabavitelná částka, kterou exekutor dlužníkům nesmí vzít.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.