Lékaři radí seniorům: Jak nezměnit cestování v horor! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Lékaři radí seniorům: Jak nezměnit cestování v horor!

Senioři podle cestovních kanceláří cestují čím dál tím víc.
Senioři podle cestovních kanceláří cestují čím dál tím víc. (Profimedia)

Cestování je radost, kterou si ale vlastní nepozorností můžeme pěkně pokazit. To platí v každém věku, ale pro seniory zvlášť. Řada z nich totiž trpí některou z chronických nemocí. Co radí lékaři těm, kteří mají vysoký krevní tlak nebo cukrovku? A může si vůbec člověk se srdečními problémy dovolit vydat se poznávat cizí kraje?

Senioři podle cestovních kanceláří cestují čím dál tím víc a nebojí se ani velmi exotických zemí. Tento trend zaznamenávají i v centrech, kde je možné se před cestou nechat očkovat. „Osoby ve věku nad 55 let tvoří 17,1 procenta ze všech cestovatelů do zahraničí v našich centrech očkování a cestovní medicíny,“ uvádí docent Rastislav Maďar, šéf specializovaných center Avenier. Víc než procento z celkového počtu všech klientů pak tvoří lidé starší 75 let.

 

 

Podceněná Evropa
Očkovací centra nejčastěji navštěvují senioři cestující do Asie, Afriky či Jižní Ameriky. Podle docenta Maďara je ale jasné, že nejvíc cestovatelů seniorů zůstává v Evropě. A právě oni podle jeho zkušeností mají tendence hrozící rizika podceňovat. „Zapomínat by neměli rozhodně na ochranu před nemocemi, které se vyskytují nejen u nás, ale i v dalších zemích našeho kontinentu, jako například klíšťová encefalitida.“ vysvětluje docent Maďar. U svých klientů přitom očkovací centra evidují i chronické nemoci, které úměrně přibývají s rostoucím věkem, jde hlavně o hypertenzi a diabetes.

 

Infekce útočí
Riziko pro seniory představuje především imunitní systém, jehož schopnost bojovat s infekcemi se s věkem snižuje. Setkání s viry či bakteriemi tak mohou vyvolat závažné komplikace i u do té doby zdravého seniora. A ti, kteří mají organismus oslabený chronickou nemocí, jsou na tom ještě hůř. „Infekční nemoci získané na cestách mají kromě přímého dopadu i významný nepřímý, a to tím, že zhoršují průběh již předtím přítomného chronického onemocnění, které se už nemusí nikdy podařit vrátit do normálních hodnot,“ dodává docent Maďar.

 

 


Chronické nemoci u cestovatelů
Onemocnění    do 54 let    55 až 64 let    65 až 74 let    nad 75 let
Vysoký tlak    3,9 %    27,3 %    44,6 %    58,9 %
Diabetes    0,6 %    4,6 %    8,8 %    12,3 %
Choroby žil    0,4 %    2,4 %    4,3 %    8,2 %
Srdeční arytmie    0,3 %    1,2 %    5,2 %    5,5 %
Jiné chronické onemocnění    11,4 %    23,9 %    32,8 %    58,4 %
Zdroj: Avenier, leden 2018 až květen 2019

 

Co dělat, když máte…
Vysoký tlak
Nemocní s hypertenzí si nesmí zapomenout přibalit dostatečné množství léků (při cestování letadlem jejich zásobu alespoň na několik dní do příručního zavazadla, kdyby se ztratil kufr). Těm, kterým i přes léčbu kolísá tlak mezi příliš nízkými a příliš vysokými hodnotami, lékaři radí co nejpřísněji dodržovat pravidelný každodenní rytmus, nepřejídat se a alkohol pít jen střídmě. Seniorům s vysokým tlakem hrozí nebezpečí hlavně na cestách do vzdálenějších zemí. Tlak jim totiž může rozkolísat náročný let s časovým posunem, nedostatek tekutin, změna stravovacího režimu i spánkového rytmu. A pak hrozí i kolaps. Jak při cestě letadlem, tak potom v horkém počasí je nutné doplňovat tekutiny, při dehydrataci totiž mohou léky začít fungovat jinak než obvykle.

 

 

Dia betes
Dovolená také svádí k dopřávání si tučných jídel či alkoholických nápojů, což pro některé starší lidi může představovat riziko záchvatu dny. Zvláště nebezpečné to ale je, pokud se neuhlídá diabetik. Nepravidelná strava v nerozumných dávkách a nadměrné popíjení alkoholu může vést až ke hypoglykemii, která ohrožuje život.

 

Infarkt
Mnozí senioři mají různé srdeční a cévní problémy, a bývají tak citlivější na klimatické změny. Měli by si tedy dobře rozmyslet, v jakou roční dobu kam cestovat. Nevydávat se třeba v lednu z českého mrazivého počasí do rozpálené Austrálie. Ale co ti, kteří už prodělali infarkt nebo mozkovou příhodu? Mohou vůbec cestovat? Lékaři obecně mluví o možnosti uvažovat o leteckém zájezdu po šesti až osmi týdnech, samozřejmě pokud rekonvalescence probíhá bez komplikací. Ale vždy je nutné konzultovat cestu s ošetřujícím lékařem.

 

 

Jak se chovat během pobytu
● Omezte konzumaci těžkých kořeněných jídel a sycených nápojů.
● Dbejte na dostatečný příjem tekutin (káva a alkohol se nepočítá).
● Dávejte pozor na nežádoucí interakce léků a potravin – např. na banány, když užíváte tzv. ACE inhibitory (k léčbě vysokého tlaku a městnavého srdečního selhání – často po infarktu).
● Myslete na pohyb na palubě letadel či o přestávkách při cestě autobusů, abyste omezili riziko hluboké žilní trombózy a případné embolizace – zejména pokud máte nadváhu či nemocné srdce.
● Nezapomínejte na dezinfekci rukou.
● Vyhýbejte se nadměrným fyzickým výkonům, zejména v teple, vlhku, vysoké nadmořské výšce.
● V méně rozvinutých oblastech se vyhněte nedostatečně tepelně upravenému masu, plodům moře, krémům, majonézám, listové zelenině či nepasterizovaným mléčným výrobkům.
● Při cestách do rozvojových zemí se vyhýbejte vodě z neznámých zdrojů, ovocným džusům připraveným na ulici a neprověřenému ledu do nápojů.
● Omezte potřásání si rukou s jinými lidmi, vyvarujte se konzumace (polo)syrových potravin, kterých se mohly dotýkat ruce někoho jiného.
● Nezdržujte se kvůli riziku infekce v blízkosti fontán a dalších zdrojů vytvářejících vodní aerosol.
● Vodu ze sprchy nechte nejdříve odtéct a nekoupejte se rozhodně ve stojaté sladké vodě.

 

Mozku to prospívá
Cestování seniorů má některá omezení, ale zvláště podle geriatrů je na druhou stranu velmi prospěšné. Představuje jednak výborný trénink pro mozek, protože člověk musí zpracovávat nové podněty i informace, prospívá ale i tělu. Pobyty u moře mohou zlepšit například respirační či kožní onemocnění, ale i jiné chronické neduhy. Už proto, že příjemné zážitky uvolní stres. Navíc – plavání v moři a rozumný pobyt na slunci dodá seniorům tolik potřebnou zásobu vitaminu D, kterého je v české populaci velký nedostatek.

 

 

 

 

 

POZOR NA BACILY...
...V LETADLECH
Cestující musí počítat se zvýšeným rizikem nákazy v letištních halách i během letů, obzvláště dálkových. Kapénkové infekce se šíří do vzdálenosti dvou metrů od nakaženého jedince, v letadlech jsou tedy nejvíce exponované nejbližší 2 řady sedadel. Infekce se ale může šířit i nepřímo nedostatečně udržovanou klimatizací.

 

...I NA LODÍCH
Delší výletní plavby se v posledních letech stávají hitem, ale málokdo tuší, že představují ještě větší riziko než letadla. K šíření epidemií přispívají zastávky v různých zemích a přístavech, tisíce cestujících a personálu, navíc často z rozvojových zemí, delší doba pobytu na lodi a nezřídka i vysoký průměrný věk cestujících. Řádí tu proto často viry způsobující gastroenteritidy, chřipky, ale i pneumokokové infekce. Zvláště ty jsou nebezpečné, protože u seniorů mohou vyvolat těžký zápal plic, meningitidu či infekci krevního řečiště. Lékaři proto striktně doporučují, aby se starší lidé před cestou nechali očkovat, pro ty nad 65 let je to zdarma.

 

KDE SE PŘED CESTOU PORADIT O OČKOVÁNÍ
● Společnost infekčního lékařství: www.infekce.cz
● Zdravotní ústav: www.zuusti.cz
● Očkovací centrum Avenier: www.ockovacicentrum.cz

 

Přečtěte si
mcyzmkanc@...
2. 7. 2019 • 10:23

Přejít na SpFling.com - skvělé seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít sex partnera!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.