Týrání seniorů: Drsné příběhy z krizové linky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Týrání seniorů: Drsné příběhy z krizové linky!

Senioři jsou často týráni svými blízkými i ve zdravotnických zařízeních (ilustrační foto)
Senioři jsou často týráni svými blízkými i ve zdravotnických zařízeních (ilustrační foto) (Profimedia)

 Smutné příběhy, které zaznamenali operátoři Senior telefonu organizace Život 90, dokládají, jak se penzisté často stávají obětí intrik a násilí ze strany vlastních potomků. A že mnohdy si o pomoc ani nedokážou sami říct. Přečtěte si jejich zkušenosti a také, kde si můžete říci o pomoc, pokud jste vy anebo někdo vám blízký v podobné situaci.

Mlč a hraj šťastnou
Kdo koho týral: snacha tetu
Způsob: psychické násilí
Telefonát na krizovou linku může znít i následovně: „ Dobrý den. Potřebovala bych poradit, kam se obrátit. Manžel má 80letou tetu, kterou její snacha psychicky týrá. Neustále ji uráží, vyčítá jí, jak je všem na obtíž finančně. Že je úplně neschopná. Tetin syn se své manželky bojí a odmítá se do konfliktu mezi oběma ženami vměšovat. Osmdesátiletá paní je psychicky na dně. Když tetu navštívíme, snacha ji hlídá, aby si ani slůvkem nepostěžovala a hrála, jak je šťastná. Přitom s manželem vidíme, jak se bojí. Když si snacha odskočila na záchod, roztřeseně se mi šeptem svěřovala, že by nejraději skočila z okna, aby už měla už od všeho pokoj.“

Bestie v rouše anděla
Kdo koho týral: skorosnacha skorotchyni
Způsob: psychické i fyzické násilí
Na Senior telefon zavolala nová uklízečka domu vlivného topmanažera firmy. Všimla si totiž, že manažerova mladá, atraktivní přítelkyně (26) šikanuje jeho sedmasedmdesátiletou matku. Slečna nepracovala, její jediný úkol spočíval v tom dělat potencální tchyni společnost. Na seniorce si vybíjela vztek za to, že se jí nedaří otěhotnět. I když věděla, že partnerova matka trpí dýchacími potížemi, v její společnosti záměrně kouřila. Jídlo přesolovala a pak jí odpírala pití. Horší bylo, že někdy partnerově matce i nafackovala, ovšem tak, aby nezůstávaly stopy. Své oběti pak vyhrožovala, že když bude žalovat, stejně jí syn neuvěří, protože je popletená a vymýšlí si. A navíc by tím poškozovala jeho kariéru. Seniorka začala upadat do těžkých depresí a mladá žena nutila partnera, aby svoji matku umístil na psychiatrii.



 »Popelka« to nezvládla
Kdo koho týral: dcera matku
Způsob: psychické i fyzické násilí
Když se začaly u třiasedmdesátileté paní projevovat první příznaky Alzheimerovy choroby, propukla mezi jejími třemi dospělými dětmi panika. Kdo se o ni bude starat? Nakonec se rozhodlo, že to bude prostřední dcera, protože je v padesáti svobodná, profesně »nejméně úspěšná«, a proto nemá co ztratit. Dcera se ze začátku snažila, ale stav matky se zhoršoval a jí ubývaly síly. Navíc vlivem stresu a nedostatkem peněz a přetížení ztrácela trpělivost. Bratři, přestože slušně vydělávali, odmítali přispívat i na pečovatelskou službu. Zoufalá, přetažená pečující dcera si na matce začala vybíjet svoji frustraci a pocit křivdy. Křik a rány byly na denním pořádku.

Pro dobrotu do kumbálu
Kdo koho týral: vnuk babičku
Způsob: psychické násilí, omezování
Čtyřicetiletého muže při rozvodu obrala o vše jeho exmanželka. Protože neměl kam se uchýlit, nasliboval své babičce (77) s velkými zdravotními problémy, že se o ni až do smrti postará. Tedy pokud na něj převede svůj byt. Seniorka se bála osamělosti a toho, že by mohla být odkázána na cizí, a tak se nechala přemluvit. Sotva měl vnuk »dekret« v kapse, vyházel nábytek i většinu jejích osobních věcí a přestěhoval ji z pokoje do kumbálu bez oken. Když si přivedl návštěvu, zamykal ji v něm. Seniorka po dobu návštěv nesměla ani muknout, natož jít na záchod. Pro tyto účely měla v kumbále nočník. Z důchodu jí na nejnutnější potřeby vnuk nechal pětistovku na měsíc, ze zbytku platil nájem, na který ale on sám nepřispěl ani korunou. Postupem času ji začal zamykat v kumbále, i když v bytě nebyly návštěvy.



Hanbu v sobě tutlal
Kdo koho týral: syn otce
Způsob: psychické násilí, omezování
„Zapomeň, že někdy uvidíš vnuky a Vánoce si tady, ty sobče, taky trav sám!“ Tak vyhrožoval syn svému osmdesátiletému otci, který se po smrti manželky odmítl přestěhovat z třípokojového bytu v cihlovém domě do garsonky v paneláku na periferii. Syn svoji výhrůžku splnil. Nebral otci telefony, nechodil jej navštěvovat. Dokonce mu odnesl i počítač s internetem, který mu kdysi, aby byli ve spojení, věnoval. Protože se starý pán styděl za to, jak své jediné dítě špatně vychoval, synovo chování dlouho kryl. Velmi špatně chodil a časem přestal zvládat i některé úkony. Odmítal se přiznat i sociální pracovnici, že třeba nezvládl zaplatit elektřinu, a ona se podivovala, že je v bytě potmě, protože si myslela, že tyhle věci přeci vyřizuje jeho syn...

Kde hledat radu i pomoc?
Pokud se jedná o zneužívání, či dokonce násilí, odborníci vás nakontaktují na příslušný sociální odbor či intervenční centrum, jejichž účelem je obětem poskytnout pomoc a podporu v těchto situacích. V akutních případech je vhodné volat rovnou policii, která násilníka může z bytu vykázat. Pokud toho nejste sami schopni, i toto za vás na krizových linkách zařídí, pak je ale nutné vystoupit z anonymity. Na linkách vám také dodají užitečné kontakty na různé úřady či nemocnice

Na těchto číslech vám poradí
SENIOR TELEFON 800 157 157 (nonstop)
LINKU SENIORŮ ELPIDA 800 200 007 (8 – 20 h)
LINKU BÍLÉHO KRUHU BEZPEČÍ (pro oběti domácího násilí) 116 006 (nonstop).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.