Týrání seniorů: Jak je chtějí chránit? A proč vláda nepomáhá... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Týrání seniorů: Jak je chtějí chránit? A proč vláda nepomáhá...

Senioři jsou často týráni svými blízkými i ve zdravotnických zařízeních (ilustrační foto)
Senioři jsou často týráni svými blízkými i ve zdravotnických zařízeních (ilustrační foto) (Profimedia)

Úcta ke stáří se u nás pomalu vytrácí a česká legislativa je k tomu zatím slepá. To na semináři ve Sněmovně včera řekl herec a ředitel seniorské organizace Život 90 Jan Lorman (73). I proto se někteří zákonodárci snaží přijít s bičem na ty, kdo si klidně troufnou na nemocného či jinak bezbranného penzistu! 

Fyzické týrání, útok na lidskou důstojnost, systémové zneužívání i citové vydírání. Tyto způsoby trápení českých seniorů, kteří by si chtěli podzim života užít v klidu, vyjmenoval Lorman. A volání po spravedlnosti se nakonec dostalo do Sněmovny, kde se řešení ujalo 6 poslanců včetně zmocněnkyně vlády pro lidská práva Heleny Válkové (68, ANO).

Dvě novely

Výsledkem je návrh novely antidiskriminačního zákona i zákona o sociálních službách. Do první normy je snaha dostat mezi výčet toho, co skupinu ohrožuje předsudky, krom etnika a pohlaví také věk a zdravotní stav. V důsledku by tak ty seniory, kteří se cítí diskriminovaní, mohly u soudních sporů obhajovat neziskovky jako právě Život 90. Zdeněk Pernes (68), předseda Rady seniorů ČR, si u toho vybavil, jak jednomu z jeho klientů zakázali jezdit autem dál než na konec vesnice, a to prý jen kvůli věku a v mezích zákona.

Nejistá budoucnost

Druhá novela, která se týká sociálních služeb, by měla donutit sociální pracovníky nahlašovat podezření na týrání. Nedodržení oznamovací povinnosti už je nyní dle zákona pod pokutou 250 tisíc. A podle návrhu by navíc měl hrozit i zákaz činnosti. Jenže… zákon budou muset protlačit poslanci, což není jednoduché. Vláda se totiž k antidiskriminační novele postavila neutrálně, k druhé novele ze systémových důvodů pak rovnou negativně. „Vláda není příznivě nakloněna k seniorům, má zaměřenou optiku jen na zvyšování důchodů,“ míní Válková. A mezitím na semináři rezonovala Lormanova statistika, dle níž se v Česku s nějakým druhem týrání setká každý pátý senior…

126

Tolik případů fyzického napadení člověka staršího 60 let řešila policie od začátku roku, nejčastěji ze strany příbuzného.

Jste obětí týrání? Anebo máte starost o někoho jiného? Tady vám poradí:

Senior telefon organizace Život 90: 800 157 157 Operátoři jsou vám k dispozici 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Lze zaslat také e-mail: seniortelefon@zivot90.cz, odpověď přijde do 48 hodin. • Linka seniorů organizace Elpida: 800 200 007 Lze volat denně od 8 do 20 hodin, nebo zaslat e-mail na linkasenioru@elpida.cz, odpoví do tří dnů. • Linku pomoci obětem kriminality a domácího násilí provozuje Bílý kruh bezpečí, operátoři jsou k dispozici non stop na čísle: 116 006

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.