Seriál Rok seniorů: Jak se bránit týrání? Když útočí šmejdi, ale i vlastní děti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Seriál Rok seniorů: Jak se bránit týrání? Když útočí šmejdi, ale i vlastní děti!

Senioři jsou často týráni svými blízkými i ve zdravotnických zařízeních (ilustrační foto)
Senioři jsou často týráni svými blízkými i ve zdravotnických zařízeních (ilustrační foto) (Profimedia)

Zmizí vám s návštěvou dětí celý důchod, ale utěšujete se tím, že mladým ty peníze přijdou více vhod? A že když jste je v dětství občas seřezali, nemůžete se divit, když oni teď občas jednu bouchnou vám? Formy týrání seniorů jsou různorodé a na první pohled nemusí ani být poznat. Aha! vám poradí, jak je odhalit!

Nástrahy číhají na seniory doslova za každým rohem. Kvůli vyššímu věku, s nímž zpravidla upadá fyzická i psychická kondice,﷯ si na ně troufne kdejaký »hrdinný« lupič nebo bezskrupulózní »prodejce«, tedy šmejd. Jenže mnohdy je nebezpečí ještě blíž, než by senioři mohli pomyslet.Facky v rodiněNapříklad od začátku roku policie řešila 126 případů fyzického napadení člověka staršího 60 let. Že to mnoho není? Ve čtrnácti případech se ale jednalo o lidi starší jednaosmdesáti let! A teď to »nejlepší« –všechny tyto případy se týkaly domácího násilí, kdy agresorem byl seniorův příbuzný – nejčastěji potomek či partner. Takového násilníka policisté z domu vykázali. A Asociace pracovníků intervenčních center ČR pak eviduje další skoro čtyři stovky hlášených případů násilí na seniorech, a to jen za letošní půlrok. A i to může být jen špička ledovce.

Utéct? Ale kam?

Jak totiž odborníci na problematiku připouštějí, senioři se málokdy svěří, že je utlačuje jejich »vlastní krev«. A to zejména tehdy, kdy s potomky žijí ve společné domácnosti. „Je něco jiného, když utíká matka s dětmi, než když utíká senior. Ten si bere celé bydlení. Má pejska, kočičku, kanára, bez nich neodejde a naše azylová zařízení na to nejsou stavěná,“ říká šéfka Bílého kruhu bezpečí Petra Vitoušová.

Jan Kulhánek z Psychoterapie Anděl: Důchod? Ten senior obětuje za pozornost

Jak dojde na to, že se děti svým rodičům »odvděčí« nadávkami, útlakem, či dokonce pěstmi?

„Alkohol nebo drogy v tom mohou sehrát roli, snižují schopnost sebeovládání. Ale tady je to spíše důsledek narůstající agrese dětí vůči seniorovi. To může být dáno nějakým psychickým narušením, mají třeba problémy s agresí i jinde, a když se dostanou do situace, která je štve, tak se nekontrolují a projeví se to i fyzicky. Ale někdy je to, bohužel, také důsledek celoživotního vztahu mezi rodiči a dětmi. Tam, kde ten vztah byl špatný už dřív, ale rodič byl soběstačný, mohl se o sebe postarat i se bránit, tak tam se to pak zhorší v té fázi, když se stává závislým na svých dětech. A nejhorší to je v situaci, kdy samy děti byly v dětství hodně bity. To se pak hned karty obrátí...“

Mají senioři – podobně jako jiné oběti domácího násilí – tendence útoky na ně bagatelizovat? Bojí se je hlásit?

„Jasně. Jednak chrání děti, stydí se za to. A bojí se, že se v tom bude někdo šťourat a někam je odvezou. Je to také problém.“

Kdy je tedy třeba říct už dost!?

„Když nezabere snaha se domluvit, pak není co řešit. Což se ale snáze řekne, než udělá. Zejména když je na dětech závislý. A ještě jedna věc. Děti často přijedou a obírají ho o peníze. Ten senior si to nechává líbit, protože si říká, že aspoň ho navštíví, a říká si, že on už je starý, nic nepotřebuje a mladým se budou peníze hodit. Už ale neřeší to, že se ho na nic neptají a berou si peníze, které jim nepatří.“

6 druhů teroru

*Citové a psychické zneužívání – zesměšňování, urážení, obviňování﷯ či způsobování situací, které seniorovi ubližují. To může být například »trestá﷯ní« ze strany příbuzných tím, že se seniorem omezí kontakt.

*Fyzické týrání – extremní forma týrání, které se mohou dopouštět děti na svých rodičích, případně druh/družka seniora.

*Finanční vykořisťování a materiální zneužívání – pod nátlakem či různými lichotkami snaha ze strany potomků postupně získat seniorův majetek nebo jeho důchod.

*Zanedbávání – typické u seniorů, kteří jsou odkázáni na pomoc druhých. Např. když pobývají u svých potomků, v domově důchodců či jiném podobném zařízení. Může jim být odepírána strava, tekutiny, či dokonce potřebné léky.

*Sexuální zneužívání – partnerem či druhem vynucený pohlavní styk či sexuální praktika.

*Omezování – docházet k tomu může zejména v pečovatelských zařízeních. Personál, ve snaze ulehčit si práci, může např. na noc pacienta připoutat k posteli, aby ten se »netoulal« po pokoji či chodbách. Takové opatření však můžet nařídit jedině lékař. 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.