Jednání vlády: Velká zpráva o budoucnosti důchodců v Česku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jednání vlády: Velká zpráva o budoucnosti důchodců v Česku

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. (Profimedia.cz)

Někomu už tak nechutná, jiný si kvůli nízkému důchodu netroufne kupovat kvalitní jídlo. Taková je realita mnoha českých seniorů. Výsledkem je, že jejich strava není ani vyvážená, ani kvalitní. Přitom právě ta může podstatně zlepšit jejich zdraví i život. Aha! proto požádalo slavného kuchaře, aby pro seniory uvařil chutné a zdravé jídlo. Další recepty pak připravili odborníci z akademie Svět zdraví.

Pár nijak finančně náročných ingrediencí a chuť zkusit něco nového, nebo alespoň starému známému karbanátku dát zdravější »doprovod«. Takové jsou recepty, které pro seniory doporučili odborníci ze Světa zdraví. I senioři, kteří nemají peněz nazbyt, si mohou pochutnávat jako hosté té nejdražší restaurace. O tom je chce přesvědčit šéfkuchař Miroslav Kalina, kterého znáte jako porotce z televizní soutěže Masterchef. Je potřeba se jen nezaleknout »náročnějších« surovin, které lze vždy nahradit o něco levnějšími, nebo si je »vyčíhat« ve slevách. Samozřejmě takové slavnostní jídlo vyžaduje čas, ale toho většinou senioři mají dostatek. Výsledný zážitek stojí za to.


Banánový muffin
Postup: Banán nakrájíme a rozmačkáme vidličkou. Přidáme zbytek ingrediencí a důkladně promícháme. Směsí naplníme hrnek a dáme do mikrovlnky na plný výkon na 2 minuty. ● doba přípravy 15 minut ● 1135 kJ/270 kcal na jednu porci ● bílkoviny: 11 g, sacharidy: 40 g, tuky: 7 g, vláknina: 2 g

Ingredience:
● 60 g banánu ● 30 g jáhlových vloček ● 1 slepičí vejce ● 1 ČL medu ● 25 ml polotučného mléka

Hovězí karbanátky s bramborem a zeleninou
Postup: Vše smícháme a poté vytvarujeme jeden větší či dva menší karbanátky a opečeme je na kontaktním grilu nebo na pánvi bez tuku. Brambory uvaříme nejlépe ve slupce (nižší glykemický index). Doplníme zeleninovým salátem. ● doba přípravy 60 minut ● 1646 kJ/392 kcal na 1 porci ● tuky: 2,9 g, sacharidy: 8,3 g, bílkoviny: 9 g, vláknina: 1,4 g

Ingredience: ● 200 g libového hovězího ● 1 stroužek česneku ● 1 vejce M ● 1 cibule ● bylinky dle chuti (tymián, rozmarýn, bazalka) ● 120 g čerstvé zeleniny na salát (rajčata, okurka, paprika, rukola apod.) ● 120 g brambor ● sůl, pepř, 1 lžička dijonské hořčice

Červená čočka s řepou a feta sýrem
Postup: Červenou čočku (luštěniny jsou pro organismus velmi důležité a tato navíc nenadýmá) uvaříme dle návodu (nemusí se namáčet) a promícháme s nastrouhanou předvařenou řepou, feta balkánským sýrem a bylinkami.
● doba přípravy 30 min ● 388 kcal/1631 kJ na 1 porci ● bílkoviny: 23 g, sacharidy: 48 g, tuky: 11 g, vláknina: 16 g

Ingredience: ● 150 g červené čočky (uvařené) ● 150 g červené řepy (předvařené) ● 50 g sýru feta (balkánský sýr) ● 1 polévková lžíce nasekaných bylinek dle chuti (tymián, bazalka, petrželka)

Další chutné recepty si můžete přečíst v úterním tištěném vydání deníku Aha!

Maláčová i Babiš proti práci do úmoru: Vláda nezvýší důchodový věk

Pro ty, kteří se už nemohou dočkat své penze, dobrá zpráva! Tato vláda nebude zvyšovat věk odchodu do důchodu. Potvrdil to premiér Andrej Babiš (65, ANO) po jednání kabinetu. Platí tak nadále zastropování penzijního věku na 65 letech.
Kabinet projednával zprávu ministerstva práce o stavu důchodového systému, podle níž se penzijní systém beze změn propadne do deficitu. Růst výdajů by se mohl zmírnit odsouváním penzijní věkové hranice. Opatření prosazované ministerstvem financí ale rázně odmítla ministryně práce Jana Maláčová (38, ČSSD). Podle ní je zvyšování věku odchodu do důchodu jen účetní operací, která zatěžuje zejména fyzicky pracující. „Nám se sice zvyšuje délka dožití, nicméně se nám nezvyšuje délka života ve zdraví. Udržitelnost důchodového systému lze udělat i jinými změnami,“ prohlásila Maláčová.
Důchodový systém u nás je podle ní podfinancovaný. „Vydáváme do důchodového systému něco kolem 8 procent hrubého domácího produktu, průměr vyspělých zemí je 12 procent,“ řekla ministryně. Věk pro odchod do penze se v Česku postupně zvyšuje, a to každý rok u mužů o dva měsíce a u žen obvykle o čtyři měsíce. Po roce 2030 by se měla věková hranice u obou pohlaví srovnat na 65 letech a zmrazit. Ministerstvo práce má každých pět let připravit zprávu, jak se doba dožití a důchodový systém vyvíjejí. Podle výsledků se má věk případně upravit tak, aby byl člověk v penzi čtvrtinu života.

Přečtěte si
truelife89...@...
4. 9. 2019 • 05:35

Ohodnoťte můj mladý sexy zadek, pls - http­://i­.fra­sexe­.com 💋💋💋

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.