Zkušenosti řidiči seniorů za volantem: Jak nejlépe odhadnout svoje možnosti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zkušenosti řidiči seniorů za volantem: Jak nejlépe odhadnout svoje možnosti!

František Zuska (87)
František Zuska (87) (Foto Aha! – Slávka Červená, Jiří Čada, Zdeněk Matyáš, Michal Charbulák)

Někteří jezdí jen na nákup či k doktorovi, nejsou výjimkou ani senioři, kteří autem cestují k moři. Jak se motoristé v důchodovém věku, které oslovilo Aha!, shodují, důležité je znát své limity a nepřeceňovat své schopnosti. Zpochybňují pak, že by senioři za volantem představovali jedno z hlavních nebezpečí. A návrh ministerstva dopravy zvýšit pokuty až na 25 tisíc korun těm, kdo nebudou mít potvrzení o způsobilosti k řízení? O tom si ve vší slušnosti myslí své.

František Zuska (87): Řídím, ale taxík by mě vyšel levněji

Život bez auta si nedovede představit sedmaosmdesátiletý František Zuska ze Zlína. I v tomto věku na kratší vzdálenosti stále jezdí rád. „I když taxík by mě na ty moje pojížďky asi vyšel levněji,“ míní.První auto – Škodu 100 – si pan Zuska koupil v roce 1970. Od roku 1987 jezdím stodvacítkou. „Je to už veterán, jak já,“ směje se. Za rok ujede asi tisíc kilometrů, což jej vyjde na asi tři tisíce. Autem jezdí hlavně na nákup, na hřbitov a každý rok vozí kvas do pálenice a z ní si přiváží slivovici. „Asi by mě vyšel levněji taxík, když spočítám benzin, estékáčko a povinné pojištění. Ale jsem svým pánem,“ libuje si. Je ale i sebekritický. Ačkoliv prý nikdy v životě žádnou autonehodu nezavinil, zná dobře své limity. Třeba do Brna by se už autem nevydal. Zpřísnění pokut za absenci lékařského potvrzení ale Zuska odmítá. „A ani nevím o tom, že by policajti kdy honili seniory, kteří si to hasí 150 km/hod,“ říká bývalý projektant. 

Ivo Bartošek (74):25 tisíc pokut je kravina!

Ivo Bartošek (74) z Buchlovic na Uherskohradišťku je dokonale vyježděný. Vždyť auto řídí už od svých 18 let. A svůj jasný názor má také na záměr ministerstva trestat řidiče – seniory přísněji.Bývalý soustružník jezdil závodně na kole, vystřídal čtyři motorky a auto má již třetí. Bez »přibližovadel« si prý život nedovede představit. „Jak začne být chladno, jezdím autem. Hlavně na nákupy a k lékaři v Buchlovicích, Uherském Hradišti. Ženu vozím do nemocnice ve Zlíně,“ vypočítává. Za rok najede 5 – 6 tisíc kilometrů, měsíčně pak za benzin utratí asi tisícovku. „Zdravotních problémů přibývá, ale jde to. Mám vyměněné koleno, začal jsem hůř slyšet, tak jsem si pořídil naslouchadlo,“ uvedl s tím, že termín zdravotních prohlídek si hlídá. Přesto o tom, jaké jsou pokuty za absenci potvrzení, a že je ministerstvo hodlá z 10 tisíc zvýšit 2,5x, neměl tušení. A to patriota ze Slovácka pěkně nadzdvihlo. „To není možné. Kdo takové kraviny v Praze vymýšlí. Když je bodový systém, tak ať strhnou třeba bod. Policie by měla vychovávat, ne jen pokutovat,“ rozčílil se.

Ladislav Vítek (68): Ať se zaměří na hluché a slepé

Před nedávnem utrpěl těžkou dopravní nehodu, kdy mu nedal přednost o mnoho let mladší šofér.Ladislav Vítek (68) ze Zhoře u Jihlavy se ale volantu přesto vzdát nehodlá.Kromě automobilu řídí ve své firmě i několik desítek zaměstnanců. „Ani s narůstajícím věkem necítím žádné potíže, které by mě v řízení auta omezovaly. Jsem bez jakékoliv medikace,“ říká pracující důchodce. V minulosti vystudovaný antropolog, chemik a biolog každý měsíc najíždí hodně přes tisícovku kilometrů. O dovolené pak autem pokaždé míří k moři napříč Evropou. „Nafta mě měsíčně stojí 3 až 4 tisíce,“ vyčísluje náklady.  Jako jeden z mála oslovených seniorů návrh na zvýšení pokut za chybějící lékařskou prohlídku vítá. „Vím, že spousta mých vrstevníků o tom ani neví, že je to potřeba. Je třeba eliminovat ty hluché a slepé řidiče a také ty v těch kloboucích a rádiovkách za volantem, kteří vyjíždějí jen na Dušičky a Velkonoce,“ směje se. Přesto se nedomnívá, že by se senioři nějak zásadně podíleli na dopravní nehodovosti. Naopak, sám má nedávnou zkušenost, že jej z nepozornosti »smetl« o mnoho let mladší řidič.

Josef Suk (81): Křižovatky trénuji na počítači

Avii, Tatru 806, traktor, to všechno si osahal bývalý horník Josef Suk (81) už v osmnácti. Z návrhu na zvýšení pokut pro seniory bez platné prohlídky má smíšené pocity: „Je to vůči nám hodně ostré. Na druhou stranu každý si to musí vyhodnotit.“Se škodovkou 120 kdysi s manželkou procestovali Slovensko a Polsko, na cestách byla idylka. „Dnes je to katastrofa, spousta hazardérů a pirátů silnic. Zrovna včera jsme viděli auto v příkopě. Člověk musí mít oči neustále na šťopkách,“ přemítá. Termín povinných prohlídku si pan Suk bedlivě hlídá. „Cítím se v rámci možností fit. Staráme se o zahrádku, v týdnu si zajdu na pivo,“ říká důchodce s více než šedesátiletou praxí za volantem i řídítky motorky. Pro vrstevníky, kteří se cítí na současných silnicích nesví, má radu: „V počítači mám autoškolu, s ženou pravidelně trénujeme průjezd křižovatkami. Když se seknete, nic se nestane. Doporučil bych to i mladším.“

Miroslav Nitka (75): Je to nefér, senioři tolik nebourají

Cítí se fit, podle svých slov dojede bez problémů kamkoli. Zdravotní potvrzení k řízení má, Miroslav Nitka (75) však nechápe, proč chtějí úřady pokuty zvyšovat. Nejezdí zdaleka jen na nákupy. „Když někam potřebuji zajet, tak prostě jedu. Za týden najezdím 250 kilometrů, za rok klidně i 6 tisíc kilometrů,“ říká Miroslav Nitka (75) z Klimkovic. „Utratím necelých 450 korun týdně za benzín,“ dodal. Auto nepoužívá jen výjimečně. „Nemám problém jezdit ani větší vzdálenosti. Jediný problém je pro mě hledání parkování. Do míst s nedostatkem parkovacích míst si klidně dojedu autobusem,“ říká bývalý pracovník Vítkovických železáren. Zdravotně se cítí dobře. „Žádné změny nepociťuji. Na prohlídku ale chodím pravidelně,“ ujistil Miroslav Nitka. Návrh na navýšení pokut nechápe. „25 tisíc je moc. Copak my důchodci jsme hlavní příčinou nehod? Ty jsou úplně jinde,“ míní senior.



Přečtěte si
krkoun
2. 4. 2019 • 10:07

ptacku5 Vy potřebujete přes to koleno ohnout

ptacek5
2. 4. 2019 • 09:42

Já bych měla návrh. Senior od 65 let by měl kromě povinné prohlídky u lékaře projít pokaždé jednou placenou lekcí v autoškole. Ale nej jenom jako, pěkně dostat nahrávku na CD, že jízdu zvládli, s tím pak jít k lékaři a tam dostat potvrzení o tom, že vidí a slyší a dokáže ohnout koleno. Nemám nic proti seniorům, taky už brzo budu,ale je jasné, že se schopnosti snižují a tak je potřeba neohrožovat sebe ani nikoho jiného.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.