Irské městečko děsí zabijácká sova | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Irské městečko děsí zabijácká sova

Uprchlý výr má rozpětí křídel 196 cm.
Uprchlý výr má rozpětí křídel 196 cm. (Foto: scom, Twitter)

S obavami obracejí oči k nebi a zamykají děcka i domácí zvířata. Obyvatelé irského městečka Kildare žijí ve strachu z uprchlé sovy, která ulétla místnímu chovateli. Výr velký s příznačným jménem Tank je totiž mimořádně nebezpečný a silný tak, že skolí i jelena!

Tank pláchl sokolníkovi Darrenu Jacksonovi z farmy v Kildare asi 50 km od Dublinu. „Vylekala ho kočka, vysmekl se mi a odletěl směrem k dálnici,“ popisuje chovatel, podle něhož má dravec rozpětí křídel bezmála dva metry a představuje velkou hrozbu.



Tlak osm tun

Sovy loví tak, že se střemhlav snesou na kořist a zaryjí se do ní pařáty. „Jeden dráp dokáže v okamžiku kontaktu vyvinout tlakovou sílu jedné tuny! Výr má osm drápů, to je tlak osmi tun. Tank tedy dokáže spolehlivě zabít třeba kočku nebo malé dítě a vážně zranit, nebo dokonce usmrtit dospělého člověka,“ upozorňuje Darren s tím, že Tank má na pařátu kožený pásek a rolničku, tudíž by mělo být snadné jej identifikovat.
„Ale určitě ho poznáte už jen díky jeho velikosti. Když ho uvidíte, rozhodně se nepokoušejte ho odchytit a raději schovejte děti i menší zvířata. Je totiž schopen ulovit i vzrostlého jelena!“

Přečtěte si
minkamalla@...
11. 4. 2019 • 18:13

Nevěřte dietám! To je nehorázná lež, zhubnout pomůže přírodní >> >> www.SlimExtrem.Com

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.